Asunnon ostoon ja myyntiin liittyvät käytännöt

Asunnon ostamiseen ja myyntiin liittyy erilaisia käytäntöjä, käsitteitä, dokumentteja ja lakeja sekä vastuita niin myyjänä kuin ostajanakin. Näihin on hyvä tutustua huolella asiantuntijoidemme kanssa.

Kun pohdit, mikä on asuntosi hinta-arvio, alueen asuntojen hintakehitys tai parhaat markkinointikeinot, kannattaa kutsua kiinteistönvälittäjämme kotikäynnille. Saat kaikkiin kysymyksiisi vastauksen ilmaiseksi ilman, että sinun tarvitse sitoutua mihinkään.

Myyjän ja ostajan vastuut asuntokaupoissa

Myyjällä ja ostajalla on omat vastuunsa asuntokaupoissa, joihin kannattaa perehtyä tarkasti yhdessä välittäjämme kanssa. Asunnon ostajan tietopaketista löytyy tietoa molempien osapuolien velvollisuuksista. Myyjällä on esimerkiksi vastuu kertoa ostajalle varsin laajasti kiinteistön laadusta ja sitä koskevista asioista ennen kaupantekoa. Ostajan vastuulla taas on asunnon tarkastusvelvollisuus, eli hänen täytyy tarkastaa asunto tarkasti vikojen ja selvien korjaustarpeiden varalta.

Asuntokauppaan liittyvät asiakirjat

Asuntokauppoihin liittyy myös lukuisia asiakirjoja, jotka määräytyvät sen mukaan, onko kyseessä osake-, asunto- vai kiinteistökauppa. Kiinteistönvälittäjän käyttäminen asuntokaupoissa helpottaa sekä myyjää että ostajaa, sillä välittäjämme huolehtivat kaikista asiakirjoista. Näin sinun ei tarvitse huolehtia ja voit keskittyä muihin asioihin.

Myös pankki auttaa kodinvaihtajaa varmistamalla, että tarvittavat asiakirjat löytyvät kaupantekotilaisuudessa. Danske Bankista saat lainaneuvotteluidenkin yhteydessä apuja ja neuvoja taloyhtiön arvioimiseen.