Muuttajan muistilista

Muuttoilmoitus, osoitteenmuutos ja kotivakuutus - Mitä kaikkea muuttajan on hyvä muistaa? Onnistuneiden asuntokauppojen keskeinen osa on huoleton muutto. Keräsimme kaikki keskeiset asiat näppäräksi muuttajan muistilistaksi.

Muistilista: ennen muuttoa

1. Tee muuttoilmoitus. Lakisääteinen muuttoilmoitus digi- ja väestötietovirastoon on tehtävä viimeistään viikon kuluttua muutosta. Ilmoituksen voi tehdä  myös etukäteen, aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää. Tietoa muuttoilmoituksen tekemisestä saat osoitteesta www.muuttoilmoitus.fi.  Kun muuttoilmoitus on rekisteröity, siirtyy tieto muutostasi automaattisesti viranomaisille (mm. Ajoneuvohallinto, verohallinto, Kela). Lisäksi monet pankit, vakuutusyhtiöt ja järjestöt saavat näin tiedon.

2. Tee välittömästi sähkösopimus uuteen asuntoon ja sano irti entisen asunnon sopimus, jos se on jo myyty. Myyntityön aikana on eduksi, jos sopimus on voimassa. Sähkösopimusasiat hoituvat usein puhelimitse.

3. Jos muutat pois omakotitalosta, irtisano entinen öljy- tai kaukolämpötoimitussopimus. Jos muutat omakotitaloon, tee hyvissä ajoin uusi kirjallinen toimitussopimus.

4. Jos muutat pois omakotitalosta, ilmoita asiasta vesilaitokselle. Kerros- ja rivitalossa olevien asuntokohtaisten vesimittarien lukemisesta ota yhteyttä taloyhtiön isännöitsijään.

5. Jos muutat omakotitaloon, tee jätesopimus jätehuoltoyhtiön kanssa.

6. Mikäli sinulla on kiinteä Internet-yhteys tai aiot hankkia sellaisen uuteen asuntoosi, tilaa sen siirto tai hanki uusi ja kytkentä sille hyvissä ajoin.

7. Vakuutusyhtiöt saavat yleensä uuden osoitteen tiedoksi tehtyäsi muuttoilmoituksen. Ota kuitenkin yhteyttä vakuutusyhtiöön mm. kotivakuutukseen ja muuttoon mahdollisesti liittyvän vahinkoriskin tiimoilta. Jos muuttajan kotivakuutus tai kuljetusliike ei korvaa muutosta  aiheutuvia vahinkoja, kannattaa tehdä erillinen muuttovakuutus.

8. Tarvittaessa huolehdi ajoissa muuttolaatikoiden ja muuttoauton tilaamisesta.

9. Mikäli omistat koiran, on myös sen osalta tehtävä muutosilmoitus sekä vanhaan että uuteen kuntaan.

10. Muista ilmoittaa osoitteenmuutoksesta työnantajalle ja kouluun. Muista myös
- luottokortti- ja osamaksusopimukset
- sanoma- ja aikakauslehdet
- kirjasto, kirjakerhot
- yhdistykset, kaupat

11. Oppilaspaikan lukioon järjestää jokainen perhe itse. Peruskouluikäisten oppilaspaikan järjestää kunta tai kaupunki. Tiedot uudesta koulunkäyntipaikasta saat uuden paikkakunnan kouluvirastosta tai koulutoimistosta.

12. Muuttaessanne pois jättäkää asuntoon avaimet ja avainten turvakortit sekä kodinkoneiden ja -laitteiden käyttöohjeet ja takuutodistukset.

Muistilista: muuton jälkeen

13. Olette ehkä jo ennen muuttoa hoitaneet muuttoilmoituksen. Ilmoitus on voimassa kuukauden. Jos haluatte vielä tämän jälkeen jatkaa postin edelleenlähettämisaikaa vuoden kerrallaan, on se maksullista. Sopimus jatkosta tehdään postissa.

14. Niissä osakekaupoissa, joissa on välittäjä mukana, varainsiirtovero on maksettava kaupanteon yhteydessä. Ohjeet kiinteistökaupan lainhuudon hakemisesta ja vuokraoikeuden kirjaamisesta sekä varainsiirtoveron maksamisesta saat omalta Kiinteistömaailman myyntineuvottelijaltasi, maanmittauslaitokselta tai kaupanvahvistajalta.

15. Kun olet suorittanut osakekaupan varainsiirtoveron, rekisteröi itsesi taloyhtiöön. Tästä huolehtii isännöitsijä nähtyään kauppakirjan ja varainsiirtoverolaskelman.

16. Muista hoitaa tarvittavat järjestelyt äitiys- ja lastenneuvoloihin.

 

Mikäli haluat keskustella asuntoasioista, ole yhteydessä kiinteistönvälittäjiimme.

31.08.2022 Kiinteistömaailma

Pyydä perusteltu hinta-arvio asunnostasi!

Kutsu välittäjämme Kotikäynnille, kun haluat keskustella tarkemmin asunnon myynnistä ja arvosta. Välittäjäme antamat hinta-arviot ovat toteutuneet tilastojemme mukaan keskimäärin 98 prosenttisesti.

Kotikäynti ei sido sinua mihinkään.

Uusimmat aiheesta

Mistä neuvot ensimmäisen oman kodin ostoon?Ekologisen asunnonostajan muistilistaEnsiasunnon ostaminen harkinnassaMitä tulisi tietää asuntokaupan lainsäädännöstä?

Valitse Kiinteistömaailma

Kutsumalla välittäjämme kotiisi saat arvion asuntosi arvosta ja kuulet, miten sitä kannattaa lähteä markkinoimaan.

Kiinteistömaailman välittäjien arviot ovat toteutuneet viime vuosina 98 prosentin varmuudella.