Asunto-osakkeen digikauppa on helppo ja turvallinen uusi tapa myydä asunto nopeammin

Kiinteistömaailma on yhdessä pankkien ja välittäjien kanssa kehittänyt DIAS -nimisen kaupankäyntijärjestelmän asunto-osakkeille. DIASin avulla kaupankäyntitilaisuus pankkikonttorissa jää historiaan. Kun kaupoista on sovittu, asunto vaihtaa omistajaa jopa parissa päivässä nykyisen parin viikon sijaan!
 

Hyvästi, aikataulujen sumpliminen!

Jos olet joskus ostanut tai myynyt osakemuotoisen asunnon, kaupankäynti on sinulle tuttua: osakekirja tilataan hyvissä ajoin, jotta se ehtii myyjän pankin holvista kaupantekotilaisuuteen. Kun kaikille sopiva vapaa aika on löydetty, osapuolet tapaavat välittäjän johdolla ostajan pankin konttorissa. Paperinen kauppakirja allekirjoitetaan ja pankki ryhtyy suorittamaan maksuja. Lopuksi osakekirjaan merkitään uuden omistajan nimi ja osakekirja viedään pankin holviin. Vaikka itse tilaisuus vie yleensä vain tunnin, yhteisen ajan löytäminen voi olla haastavaa: usein kaupantekoon päästäänkin vasta muutama viikko siitä, kun ostotarjous on hyväksytty.

Nyt digikauppa muuttaa tätä asetelmaa.

Kun asuntokauppa käydään DIAS-järjestelmän avulla, perinteinen kaupantekotilaisuus jää kokonaan pois. Sen sijaan pankit hoitavat kaikki kaupantekoon liittyvät vaiheensa maksuineen ja osakekirjan siirtoinen taustaprosessina. Ostajan ja myyjän tarvitsee vain allekirjoittaa kauppakirja pankkitunnuksillaan. Kun aikataulujen sumpliminen jää pois, kaupanteko nopeutuu merkittävästi. Asunto saa uuden omistajan parissa päivässä parin viikon sijaan!

Digikaupan hyödyt
Kaupat entistä nopeammin: kun kaupantekoon ryhdytään, asunto saa uuden omistajan jopa parissa päivässä nykyisen parin viikon sijasta.
Helppoa ja vaivatonta: kauppakirjan voi allekirjoittaa pankkitunnuksilla kotisohvalta käsin tai vaikkapa kahvitauolla töissä. 
Turvallista ja luotettavaa: DIAS-järjestelmä on kehitetty yhdessä kiinteistönvälittäjien ja pankkien kanssa. Palvelun tuottava  Digitaalinen asuntokauppa DIAS Oy on pankkien yhdessä omistama yhtiö.

Näin digikauppa toimii käytännössä

Asuntokauppa tehdään kuten ennenkin siihen asti, kun myyjä hyväksyy ostotarjouksen. Sen jälkeen kaupantekoon ryhdytään seuraavasti:

  • Välittäjä laatii kauppakirjan ja vie sen DIAS-palveluun.
  • Ostajan ja myyjän pankki tarkastavat kaupan edellytykset.
  • Ostaja ja myyjä allekirjoittavat kauppakirjan pankkitunnuksillaan. Samalla valtuutetaan pankit hoitamaan kauppaan liittyvät maksut sekä osakirjan siirron. Kauppa on syntynyt!
  • Sen jälkeen pankit siirtävät kauppasumman myyjälle ja suorittavat varainsiirtoveron ja välityspalkkion maksun.
  • Lopuksi myyjän pankki merkitsee osakekirjaan ostajan nimen ja toimittaa osakekirjan ostajan pankille lainan vakuudeksi.

Digiasuntokaupat ovat mahdolliset, kun:

  • Kaupat tehdään Kiinteistömaailmalla myynnissä olevasta asunto-osakkeesta. Muista kiinteistönvälittäjistä samaa palvelua tarjoaa toistaiseksi vain OP Koti.
  • Sekä asunnon myyjän että ostajan pankki käyttävät DIAS-palvelua. Pankeista DIASia käyttävät Danske Bank, Aktia, Nordea, OP ja S-Pankki.
  • Asuntokaupan kohteena oleva osakekirja on paperisessa muodossa. Lähtökohtaisesti osakekirjat ovat vielä paperimuodossa, jos taloyhtiö on perustettu ennen 1.1.2019.
  • Koko kauppahinta maksetaan kerralla ja omistusoikeus siirtyy kaupanteossa ostajalle.
  • Taloyhtiössä ei ole lunastuslauseketta.

Kun valtion hanke osakekirjojen sähköistämisestä etenee, jatkossa myös kauppa sähköisillä omistusmerkinnöillä onnistuu.

Kiitos yhteydenotostasi!

Otamme Sinuun yhteyttä mahdollisimman pian.

Oletko kiinnostunut asunnon myymisestä entistä nopeammin? Ota yhteyttä!

Jätä yhteydenottopyyntö, niin otamme sinuun yhteyttä pikaisesti.

Välitämme yhteydenottopyynnön postinumeron perusteella lähimpään myymäläämme.