Lumeton talvi muuttaa mökkikauppaa – kaksi asiaa on toisin kuin tavallisesti

Perinteinen lumitalvi hiljentää merkittävästi mökkikauppaa. Tänä vuonna tilanne on kuitenkin toisin. Kun lumiraja on Suomessa noudatellut jo viikkojen ajan Pähkinäsaaren rauhan rajaa, ovat mökkitiet sulia perille asti isossa osassa maata ja tontin pinnanmuodot näkyvissä lumettomassa maassa. Mökinostosuunnitelmia tehdään tänä talvena selvästi keskivertovuotta aikaisemmin, kertoo Mikkelin Kiinteistömaailma-yrittäjä Pertti Orava.

Puolensataa mökkikauppaa vuodessa tekevä Kiinteistömaailman Mikkelin yrittäjä Pertti Orava kertoo, että kyselyitä eteläisessä Savossa myynnissä olevista vapaa-ajanasunnoista tulee tällä hetkellä päivittäin. Tilanne on selvästi erilainen kuin lumitalvina, jolloin mökkikauppakausi käynnistyy isosti vasta kevään korvilla.


”Kaksi asiaa on tällä hetkellä toisin aikaisempiin alkutalviin verrattuna. Ensinnäkin pääsemme ostajien kanssa vaivatta katsomaan kaikkia myynnissä olevia kohteita saarimökkejä lukuun ottamatta; mökkiteiden aurauksista ei tarvitse huolehtia. Toiseksi tontin pinnanmuodoista saa aivan saman käsityksen kuin kesälläkin, kun lunta ei ole tällä hetkellä täällä Mikkelin korkeudella lainkaan. Asiakkailla on päätöksentekoon kaikki edellytykset: jos paikka tuntuu hyvältä harmaassa talvessa, miten hieno se onkaan kesäkeleillä”, sanoo Pertti Orava.


”Esimerkiksi yhdestä vuodenvaiheessa myyntiin tulleesta vapaa-ajanasunnosta sovittiin meillä juuri kaupat. Ei se ihan tavallista ole ollut, että keskitalvella kaupat tehdään kesämökistä muutamassa viikossa. Melkeinpä harmittaa, että loppusyksystä ehdotin joissakin tapauksissa asiakkaalle kaupan aloittamista vasta hiukan myöhemmin keväällä, jos mökki on pitkän pikkutien päässä. Näillä keleillä niihinkin pääsee hyvin ajamaan”, Pertti Orava lisää.


Kiinteistömaailman vuosien 2016-2018 tilastojen valossa kerros- ja rivitalokaupassa ei ole isoja kuukausittaisia eroja; ainoastaan joulun aika hiljentää jossain määrin kauppa-aktiivisuutta. Kiinteistökaupassa (omakotitalot, tontit ja vapaa-ajanasunnot) kuukausittainen vaihtelu on isompaa: kaikki talvikauden kuukaudet joulukuulta maaliskuulle jäävät kauppamäärissä alle vuoden keskiarvon.


”Jos talvet jatkuvat yhtä vähälumisina kuin tämä meneillään oleva, tulee se epäilemättä tasaamaan myös mökkikaupan vuodenkiertoa. Talvella ostettu mökki on valmiina odottamassa kesää ja lomia – ja on tietenkin käytettävissä jo ennen kesääkin”, tuumii Pertti Orava.


Tietoa asunto- ja kiinteistökaupan vuodenkierrosta löytyy Kiinteistömaailman 13.6.2019 julkaisemasta tiedotteesta.


Lisätiedot: yrittäjä Pertti Orava, Kiinteistömaailma Mikkeli, puh. 0440 250320

 

22.01.2020 Kiinteistömaailma

Valitse Kiinteistömaailma

Kutsumalla välittäjämme kotiisi saat arvion asuntosi arvosta ja kuulet, miten sitä kannattaa lähteä markkinoimaan.

Kiinteistömaailman välittäjien arviot ovat toteutuneet viime vuosina 98 prosentin varmuudella.