Kiinteistömaailman Pulssi 3.1.2023: Asuntokaupassa hiljainen joulukuu – vuokravälitys puolestaan kasvoi

Kiinteistömaailma-ketju välitti juuri päättyneessä joulukuussa yhteensä 753 kohdetta. Näistä 502 oli käytettyjen myynnissä olleiden kohteiden välitystä, 15 uudiskohteiden välitystä ja 236 vuokrakotien välitystä. Asuntokaupan tavanomaista hiljaisemman joulukuun valopilkku oli siten vuokravälitys, jossa yllettiin reilusti yli edellisvuoden joulukuun lukujen, noin 20 prosentin kasvuun.

Suomalaiset pitävät tyypillisesti joululomaa kodinostohankkeistaan joulunaluspäivät. Tänä vuonna tämä näkyi erityisen selvästi, ja kuukauden asunto- ja kiinteistökauppamäärä jäi noin kahteen kolmasosaan tavanomaisesta joulukuun kauppamäärästä. Ero on vielä suurempi edellisvuoden joulukuuhun, jolloin Kiinteistömaailman teki yli 30-vuotisen historiansa parhaan joulukuun käytettyjen kohteiden kaupassa. Silloin ketju teki 940 käytettyjen ja 49 uusien asuntojen ja kiinteistöjen kauppaa.

Vuokravälityksessä sen sijaan aktiviteetti ylitti selkeästi viime vuoden vertailukuukauden. Joulukuussa Kiinteistömaailma-ketjun toimipaikat välittivät 236 vuokrakotia, kun määrä jäi edellisvuoden joulukuussa alle 200:n.

”Lokakuussa alkanutta tilannetta voi kuvata siten, että tarvevetoiset asunto- ja kiinteistökaupat tehdään, samoin kuin vuokrakodin vaihdot, mutta erityisesti sijoitusasuntokauppa on vaisua. Tuhannen taalan kysymys on, milloin otollisempaa hetkeä odottavia kauppojen kasvava patouma alkaa purkautua. Tavanomaisiin aikoihin verrattuna meillä alkaa olla maassa tuhansiin nouseva tekemättömien kauppojen odotustila, joka väistämättä lähtee liikkeelle jossain vaiheessa”, sanoo Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Risto Kyhälä.

”Patoumasta kertoo myös se, että asuntoportaaleissa kävijöitä oli joulukuussa lähes saman verran kuin vuosi sittenkin. Kiinnostusta ja tarvetta on, mutta ratas odottaa pyörähtämistään”, Kyhälä lisää.

Kiinteistömaailma julkaisee vuosi 2022 tiedotteensa ja näkymät vuodelle 2023 tammikuun puolivälissä. Katsaus sisältää sekä Suomen Kiinteistömaailma-ketjun tiedot että Baltian maissa toimivan OberHausin katsauksen.

 

Lisätiedot:
Risto Kyhälä, toimitusjohtaja, Kiinteistömaailma Oy, puh. 0400 998800
Tony Korkala, analyytikko, Kiinteistömaailma Oy, puh. 050 3070361
Taina Mustamo, markkinointi- ja viestintäjohtaja, Kiinteistömaailma Oy, puh. 0504240045
Kiinteistömaailman kuvapankki >

 

03.01.2023 Kiinteistömaailma

Valitse Kiinteistömaailma

Kutsumalla välittäjämme kotiisi saat arvion asuntosi arvosta ja kuulet, miten sitä kannattaa lähteä markkinoimaan.

Kiinteistömaailman välittäjien arviot ovat toteutuneet viime vuosina 98 prosentin varmuudella.