Kiinteistömaailman Pulssi 2.12.2022: Tarvevetoinen asuntokauppa käy vahvimmin maakuntakaupungeissa ja nuorimmissa ikäryhmissä – kauppamäärissä noin kolmanneksen lasku tavanomaiseen tasoon verrattuna

Kiinteistömaailman asuntomyymälät tekivät juuri päättyneessä marraskuussa 659 käytettyjen ja 28 uusien asuntojen ja kiinteistöjen kauppaa, yhteensä siis 687 kauppakappaletta. Vertailuluvusta eli viime vuoden marraskuun poikkeuksellisen isosta kauppamäärästä (1124) jäätiin selvästi ja keskimääräisistä marraskuun luvuistakin noin kolmannes. Tilanne jatkui näin hyvin samankaltaisena edelliskuukauteen eli lokakuuhun 2022 nähden.

Tarvevetoiset kodinvaihdot tehdään; sijoitusasuntojen ostoa lykätään. Näin voi kiteyttää asuntokaupan kuvan marraskuussa 2022.

”Kun tarvelähtöisyys korostuu tässä markkinassa, laskevat kauppamäärät eniten isoimmissa kaupungeissa, joissa asuntosijoittaminen on merkittävimmässä roolissa. Useissa maakuntakaupungeissa, kuten Varkaudessa, Savonlinnassa, Valkeakoskella ja Kurikassa, sen sijaan ylsimme yli viime vuoden marraskuun kauppamäärien”, kuvaa Kiinteistömaailman analyytikko Tony Korkala.

Kaksiviitonen ostaa, viisikymppinen lykkää

Ensiasunnon ostajien osuus kaikista tehdyistä kaupoista pysyi edellisvuotta korkeammalla tasolla ja oli edelleen yli neljännes kaikista tehdyistä asunto- ja kiinteistökaupoista.

”Alle 30-vuotiaat tekevät asuntokauppaa likimain vanhaan tahtiin; tässä ikäryhmässä kauppamäärät ovat laskeneet edellisvuoden marraskuusta vain noin 15 prosenttia. Eniten kauppamäärät ovat puolestaan vähentyneet 50 - 59-vuotiaissa, joiden elämäntilanteet sallinevat helpoimmin kodinvaihdon tai sijoitusasuntoihin liittyvät lyhyehköt lykkäykset”, tulkitsee Korkala.

 

Lisätiedot:
Tony Korkala, analyytikko, Kiinteistömaailma Oy, puh. 050 3070 361
Taina Mustamo, markkinointi- ja viestintäjohtaja, Kiinteistömaailma Oy, puh. 0504240045 Kiinteistömaailman kuvapankki >

 

02.12.2022 Kiinteistömaailma

Valitse Kiinteistömaailma

Kutsumalla välittäjämme kotiisi saat arvion asuntosi arvosta ja kuulet, miten sitä kannattaa lähteä markkinoimaan.

Kiinteistömaailman välittäjien arviot ovat toteutuneet viime vuosina 98 prosentin varmuudella.