Asunto-osakkeen kaupat voi nyt hoitaa digitaalisesti - uudessa palvelussa mukana kiinteistönvälittäjät ja pankit

Kesäkuusta lähtien asunto-osakkeen kaupat voidaan hoitaa täysin digitaalisesti ilman pankin konttorissa käyntiä – esimerkiksi kiinteistönvälittäjän toimistolla, kahvilassa tai uuden kodin pöydän ääressä. Mukana pankeista ovat ensivaiheessa Aktia, Danske Bank, Handelsbanken, OP, Nordea ja S-Pankki sekä kiinteistönvälittäjistä OP Koti ja Kiinteistömaailma.

Yhteistiedote, julkaisija Digitaalinen asuntokauppa DIAS Oy

Kesäkuusta lähtien asunto-osakkeen kaupat voidaan hoitaa täysin digitaalisesti ilman pankin konttorissa käyntiä – esimerkiksi kiinteistönvälittäjän toimistolla, kahvilassa tai uuden kodin pöydän ääressä. Mukana pankeista ovat ensivaiheessa Aktia, Danske Bank, Handelsbanken, OP, Nordea ja S-Pankki sekä kiinteistönvälittäjistä OP Koti ja Kiinteistömaailma.

Viime marraskuussa perustettu Digitaalinen asuntokauppa DIAS Oy on tuonut markkinoille ainutlaatuisen digitaalisen kaupankäyntialustan. Palvelu avautui kiinteistönvälittäjien käyttöön kesäkuussa. DIAS toimii yhteistyössä kiinteistönvälitysjärjestelmien kanssa ja on avoin kaikille kiinteistönvälittäjille ja pankeille.

-Sen sijaan, että asunnon ostaja ja myyjä menisivät kiinteistövälittäjän kanssa pankkiin allekirjoittamaan papereita, voidaan kauppakirja hyväksyä sähköisesti henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla. Taustalla myyjän ja ostajan pankit tekevät omat kauppaan liittyvät toimenpiteensä ja hoitavat DIAS:in avulla myös paperisen osakekirjan siirron sekä siirtomerkinnän. Lisäksi palvelun kautta hoituu myös varainsiirtoveron sekä kiinteistövälittäjän palkkioiden maksaminen, kertoo DIAS Oy:n toimitusjohtaja Sami Honkonen.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että asunto-osakekaupan prosessi muuttuu ja helpottuu merkittävästi kaikkien osapuolten kannalta.

-Kaupat saadaan toteutettua nopeammin ja vähemmällä odottelulla. Kaikkien aikaa säästyy, Honkonen jatkaa.

Alkuvaiheessa DIAS:in kautta voi hoitaa asunto-osakkeiden kauppoja, joissa osakekirja on vielä perinteisessä paperisessa muodossa. Tulevaisuudessa myös sähköisessä muodossa olevia osakekirjoja voi myydä ja ostaa digitaalisesti. Merkittävä osa asunto-osakekaupasta tehdään kuitenkin vielä pitkään perinteisillä paperisilla osakekirjoilla. Palvelun käytössä mukana olevat pankit ovat sitoutuneet hoitamaan paperisten osakekirjojen käsittelyn pankkien välisenä taustatyönä.

-Asuntokauppatilaisuuksien aikatauluttaminen on usein aikamoista palapeliä, kun myyjän ja ostajan kalentereita sovitetaan pankissa vapaana oleviin kauppa-aikoihin. DIASin kautta kaupat saadaan tehtyä nopeammin, toteaa ensimmäisten kiinteistönvälittäjien joukossa DIASia hyödyntävä yrittäjä Kukka Kauppila Kiinteistömaailma Helsinki Itäkeskuksesta.

-Haluamme sujuvoittaa asunnonvaihtoa ja tuoda uusia luotettavia palveluita asiakkaidemme saataville. Tuemme digikauppojen onnistumista sekä myyjän että ostajan näkökulmasta. Kun kaupat on sovittu tehtäväksi DIAS:in kautta, OP Kodin välittäjämme hoitaa kaiken allekirjoituksia vaille valmiiksi järjestelmään. Asiakkaan tarvitsee vain allekirjoittaa kaupat, kertoo OP Kodin palveluista vastaava johtaja Lasse Palovaara.

LISÄTIEDOT:

Markkinointi- ja viestintäjohtaja Taina Mustamo, 050 4240045, taina.mustamo@kiinteistomaailma.fi

Digitaalinen asuntokauppa DIAS Oy
DIAS on Suomessa kehitetty asunto-osakekaupan alusta, joka mahdollistaa asuntokaupan tekemisen digitaalisesti. Se on turvallinen ja vakaa alusta, joka mahdollistaa kauppaan liittyvien tietojen, maksujen sekä osakekirjojen siirtymisen turvallisesti oikeille tahoille. Alusta huolehtii muun muassa pankkien tarkastukset, ostajan ja myyjän allekirjoitukset, paperisten osakekirjojen siirrot ja siirtomerkinnät, varainsiirtoveron ja kiinteistönvälittäjän palkkion. DIAS-alustaa varten on muodostettu marraskuussa 2018 yhteisyritys Digitaalinen asuntokauppa DIAS Oy, jonka omistajina ovat Aktia, Danske Bank, OP ja S-Pankki sekä Tomorrow Tech.

Kiinteistömaailma on vuonna 1990 perustettu valtakunnallinen kiinteistönvälitysketju, jossa työskentelee vajaat 700 asuntokaupan ammattilaista 50 eri paikkakunnalla reilussa 100 asuntomyymälässä. Brändin omistaa Danske Bank; asuntomyymälät ovat itsenäisten franchising-yrittäjien omistamia osakeyhtiöitä. Vuosittaisella 12000-13000 asuntokaupalla Kiinteistömaailma on maan suurin kiinteistönvälittäjä.

 

19.06.2019 Kiinteistömaailma

Valitse Kiinteistömaailma

Kutsumalla välittäjämme kotiisi saat arvion asuntosi arvosta ja kuulet, miten sitä kannattaa lähteä markkinoimaan.

Kiinteistömaailman välittäjien arviot ovat toteutuneet viime vuosina 98 prosentin varmuudella.