Tulosta itsellesi oma koti - totta vai utopiaa?

”Alussa olivat suo, kuokka – ja Jussi”. Näillä sanoilla alkaa Väinö Linnan teos Täällä Pohjantähden alla. Rakentaminen on kehittynyt merkittävästi sadassa vuodessa ja tulevan vuosikymmenen aikana odotetaan vielä huimempaa loikkaa. Tulevaisuuden Pentinkulmassa olisi Koskelan perheellä merkittävästi leppoisammat oltavat, sillä oman torpan rakentamisesta vastaisivat 3d-tulostin, lennokki – ja robotti.

Rakennusalalla kohistaan siis tällä hetkellä kolmesta asiasta: 3D-tulostamisesta, robotiikasta ja lennokeista. Lennokit ovat monelle tuttuja ilmasta kuvattujen videoiden myötä ja robotiikka on tuttua esimerkiksi autonvalmistuksesta. Mutta mistä 3D-tulostamisessa on kyse?

Tulostimella kymmenen taloa päivässä

3D-tulostaminen on melko monimuotoinen käsite, jonka alle niputetaan liuta erilaisia asioita. Käytännössä 3d-tulostamisella tarkoitetaan virtuaalisen mallin tuottamista fyysiseksi esineeksi. Se, mitä tehdään esineen tuottamisen eteen voi vaihdella metallin sulattamisesta lasereiden avulla, kivipölyn tai betonin puristamisesta aina muovin valamiseen haluttuun muotoon. 

Kiinalainen WinSun -yhtiö 3d-tulosti kymmenen taloa yhdessä vuorokaudessa. Kotien hinta ei päätä huimaa, sillä kustannuksia syntyi vain 5000 dollaria rakennusta kohti. Kenties tulevaisuudessa kodin elinkaari onkin paljon nykyistä lyhyempi – tulostetaan koko koti uudestaan fiiliksen mukaan. Putkiremontti on muisto vain ja talon voi tulostaa aina kulloiseenkin tarpeeseen sopivaksi. Kun perheeseen syntyy lapsi, tulostetaan kotiin lisäsiipi.

Kattavan kuvan asuntojen 3d-tulostamisesta saa katsomalla alla olevan WinSun -yhtiön esittelyn aiheesta. (Video on englanniksi).

 

3D-tulostus saattaa myös olla sisustajan unelma. Verkosta ladattujen 3D-mallien perusteella omasta kodista voisi tulostaa vaikkapa Versailles’n linnan näköisen ja rapujuhlia varten olohuoneesta saisi näppärästi tehtyä venemajan näköisen. Jouluksi puolestaan lastenhuoneeseen tulostetaan Joulupukin tonttupaja.

Kokonaan tulostettuja taloja odotellessa robotiikka vaikuttaa erittäin lupaavalta väliaskeleelta. 

Robotin avulla tiilitalo kahdessa päivässä

The Economist uutisoi ruotsalaisen rakennusliike Skanskan työskentelevän yhdessä englantilaisen yliopiston kanssa tavoitteena kehittää betonia tulostava robotti. Joissakin tehtävissä robotit korvaavat ihmiset, mutta robottien avulla myös ihmistyöstä saa enemmän tehoa. MIT Technology Review’n mukaan robotti ja yksi ihminen voivat latoa tiiliä tehokkaammin kuin neljästä ihmistä yhdessä. Toisaalta Australiassa on kehitetty Hadrian –niminen robotti, joka yksin latoo tiilitalon kahdessa päivässä.

Myös lennokeista odotetaan apua rakentamiseen. Lennokin avulla voidaan helposti tarkastaa korkeita rakennuksia ja toisaalta tulevaisuuden lennokit pystyvät kuljettamaan rakennusmateriaaleja kätevästi rakennustyömaalla.

Todellisuus iskee

Kuten kaikissa tulevaisuudenkuvissa, todellisuus ja arki määräävät lopulta millainen tulevaisuudesta kehkeytyy. Olivatpa tulostimet kuinka tehokkaita tahansa, kivipölystä ei puristamalla saa Carraran marmoria eivätkä sahanjauhot muutu kokopuuksi vaikka mitä tekisi. Siksi tulostaminen onkin todennäköisesti vain osa talon valmistusprosessia, joka keskittyy talojen runkoihin ja muihin rakenteellisiin osiin. Tätä toisaalta täydentää oivallisesti robotiikka ja lennokit, jotka auttavat talon viimeistelyssä ”oikeilla” materiaaleilla.

Joka tapauksessa on ilmeistä, että rakentaminen ei ole enää entisensä. Tulevaisuudessa kotien rakentaminen sujuu kustannustehokkaammin ja nopeammin. Mikäli asuntojen elinkaari lyhenee, korjaukset ja remontit jäävät unholaan, kun vanhan talon tilalle tulostetaan entistä ehompi, kehittyneempi versio.

Mitä itse ajattelet tulevaisuuden rakentamisesta?
 Rikhard Sjöberg
Verkkomarkkinointipäällikkö
Kiinteistömaailma Oy
 

Oletko kiinnostunut asumisen uusista tuulista? Tilaa Kiinteistömaailman uutiskirje!

22.12.2015 Kiinteistömaailma

Pyydä perusteltu hinta-arvio asunnostasi!

Kutsu välittäjämme Kotikäynnille, kun haluat keskustella tarkemmin asunnon myynnistä ja arvosta. Välittäjiemme antamat hinta-arviot ovat toteutuneet tilastojemme mukaan keskimäärin 98 prosenttisesti.

Kotikäynti ei sido sinua mihinkään eikä aiheuta sinulle mitään kuluja.

Uusimmat aiheesta

Loppuuko asuntojen markkinointi Facebookissa?Energiatehokas koti ei tuhlaaGrillaus parvekkeella on sallittua – taloyhtiössä voi sopia yhteiset käytännötTarjouskaupalla taklataan epämääräinen huutokauppa

Valitse Kiinteistömaailma

Kutsumalla välittäjämme kotiisi saat arvion asuntosi arvosta ja kuulet, miten sitä kannattaa lähteä markkinoimaan.

Kiinteistömaailman välittäjien arviot ovat toteutuneet viime vuosina 98 prosentin varmuudella.