Olen ostamassa kesämökkiä, mitä tulee huomioida?

Olen kiinnostunut kesämökistä, jota koskevassa esitteessä lukee seuraavaa: ei kaavaa, rakentaminen vaatii poikkeamisluvan, kiinteistön edustalla vesijättöä, suullinen sopimus tien käytöstä ja venepaikasta, ei tietoa jätevesijärjestelmästä. Mitä nämä tarkoittavat, uskallanko ajatella ostamista? 

Ranta-alueelle rakentaminen edellyttää lähtökohtaisesti kaavaa. Kaavana voi olla joko rakennuslupaan oikeuttava rantayleiskaava tai ranta-asemakaava. Kaavoittamattomalle ranta-alueelle rakentaminen vaatii yleensä poikkeamisluvan. Luvallisesti rakennettu mökki kaavoittamattomalla alueella ei sinänsä ole riski, mutta lisärakentamisen mahdollisuus ei ole itsestään selvää.

Vesijättöä voi syntyä maan kohoamisen tai vedenpinnan alenemisen seurauksena. Vesijättöalue kiinteistön edustalla ei yleensä kuulu kiinteistöön, vaan sen omistaa vesialueen omistaja, useimmiten vesialueen osakaskunta. Jos vesijätöstä on haittaa ranta-alueen tarkoituksenmukaiseen käyttämiseen, siihen rajoittuvan kiinteistön omistaja voi useimmiten lunastaa sen. Vesijätön lunastamista voi hakea maanmittaustoimistosta. Joissakin tilanteissa myös vesijätön omistaja voi vaatia kiinteistön omistajaa lunastamaan vesijätön itselleen.

Suullisiin sopimuksiin tai vakiintuneisiin käytäntöihin tien käytöstä tai venepaikoista pitää suhtautua erittäin varovaisesti, sillä ne eivät välttämättä sido kolmansia osapuolia. Mikäli tällainen oikeus on perustettu rasitteena tai kirjattu erityisenä oikeutena lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin, sen sitovuuteen voi luottaa. Varsinkin saaressa sijaitsevalle mökille varma venepaikka on usein välttämättömyys.

Ns. jätevesiasetuksen mukaan on kaikista kunnallisen viemäriverkoston ulkopuolella sijaitsevista kiinteistöistä tehtävä jätevesijärjestelmästä selvitys, jonka perusteella on mahdollista arvioida jätevesistä ympäristöön aiheutuva kuormitus. Käytännössä asetuksen vaatima jätevesiselvitys puuttuu useilta kesämökeiltä.

Toivottavasti kesämökki on kiinteistönvälittäjän välitettävänä, sillä ostettaessa kiinteistö suoraan omistajalta, näissä seikoissa piilee riidan aineksia, jos asioita ei ole ennen kauppaa hyvin selvitetty. Lisäksi hyvän paikallistuntemuksen omaava välittäjä pystyy tarjoamaan mökin ostajalle paljon muutakin tietoa, mikä auttaa ostopäätöksen tekemisessä. Mökkikaupoissakin ammattitaitoisen välittäjän rooli on merkittävä.

 

Sanna Suni
Kiinteistömaailman lakimies, OTK, KTM

30.05.2017 Kiinteistömaailma

Pyydä perusteltu hinta-arvio asunnostasi!

Kutsu välittäjämme Kotikäynnille, kun haluat keskustella tarkemmin asunnon myynnistä ja arvosta. Välittäjäme antamat hinta-arviot ovat toteutuneet tilastojemme mukaan keskimäärin 98 prosenttisesti.

Kotikäynti ei sido sinua mihinkään eikä aiheuta sinulle mitään kuluja.

Uusimmat aiheesta

Käsiraha asuntokaupassa – mistä siinä on kyse?Asuntokaupan sanasto - ota asunnon ostamisen ja myymisen käsitteet haltuusiMuuttajan muistilistaHuoneistotietojärjestelmä ei muuta juuri mitään ja siksi se muuttaa juuri kaiken.

Valitse Kiinteistömaailma

Kutsumalla välittäjämme kotiisi saat arvion asuntosi arvosta ja kuulet, miten sitä kannattaa lähteä markkinoimaan.

Kiinteistömaailman välittäjien arviot ovat toteutuneet viime vuosina 98 prosentin varmuudella.