Muutto ulkomaille: Näin vuokraat asuntosi onnistuneesti

Väliaikaisessa elämänmuutostilanteessa, kuten ulkomaan komennukselle lähdettäessä, omistusasunnon vuokralle laittaminen myymisen sijaan voi olla hyvä ratkaisu. Asunnon vuokraamiseen liittyyn asioita, jotka on hyvä ottaa huomioon. Näillä vinkeillä onnistut sopivan vuokralaisen löytämisessä:

  1. Vuokra-asunnon ilmoittaminen. Ilmoita vuokra-asunnosta näyttävästi. Vuokranantajille erilaisia ilmoituspalveluja tarjoavat lukuisat verkkosivustot, sekä ilmaiseksi että maksua vastaan. Sopiva vuokralainen voi löytyä myös tuttavapiiristä, jolloin vapaasta asunnosta kannattaa kertoa myös sosiaalisen median kautta.
  2. Ehdokkaiden läpikäynti ja haastattelu. Vuokralaisehdokkaat kannattaa aina tavata kasvotusten. Haastattele ehdokasta ja selvitä ainakin hänen toimeentulonsa. Ehdokkaalta voi pyytää esimerkiksi palkkakuittia nähtäväksi. 
  3. Luottotietojen tarkistaminen. Tarkista vuokralaisen luottotiedot. Luottotietoja voi kysyä maksua vastaan esimerkiksi Suomen Asiakastieto -palvelusta. Luottotietojen tarkistamisesta on hyvä kertoa jo vuokrailmoituksessa.
  4. Vuokrasopimus. Tee aina huolella laadittu kirjallinen vuokrasopimus. Verkosta löytyy useita ilmaisia vuokrasopimuspohjia, mutta niiden sanamuodot kannattaa tutkia tarkkaan. Erityisen tärkeää on huomioida esimerkiksi vakuuden ja vuokrankorotusmahdollisuuden muotoileminen sekä sopimuksen voimassaolo. Toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen irtisanominen edellyttää vuokranantajalta kuuden kuukauden irtisanomisaikaa.
  5. Vuokravakuus. Vaadi vuokralaiselta vakuus. Sopimukseen kirjattu termi vuokravakuus kattaa mahdolliset vuokrarästit, kun taas termi vakuus kattaa näiden lisäksi myös asuntoon tulleet vauriot. Käytä siis sopimuksessa aina termiä vakuus
  6. Asunnon kunto. Käy vuokralaisen kanssa läpi, missä kunnossa asunto on. Yhdessä ylös listatut naarmut ja vauriot on hyvä tapa välttää ristiriitoja sopimuksen purkuhetkellä.
  7. Seuranta. Seuraa vuokranmaksua ja huolehdi, että maksu saapuu sovitusti. Kasaantuneet vuokrarästit ovat hankalia vuokranantajan kannalta.

Mikäli haluat keskustella asuntoasioista, ole yhteydessä kiinteistönvälittäjiimme.

08.09.2022 Kiinteistömaailma

Valitse Kiinteistömaailma

Kutsumalla välittäjämme kotiisi saat arvion asuntosi arvosta ja kuulet, miten sitä kannattaa lähteä markkinoimaan.

Kiinteistömaailman välittäjien arviot ovat toteutuneet viime vuosina 98 prosentin varmuudella.