Mitä tulisi tietää asuntokaupan lainsäädännöstä?

Kiinteistömaailman välittäjäsi vastaa myös mahdollisiin asuntokaupan lainsäädönnöstä heränneisiin kysymyksiisi.

Asuntokaupasta säädetään asuinhuoneistojen osalta asuntokauppalaissa ja kiinteistöjen osalta maakaaressa. Lain mukaan myyjällä on velvollisuus kertoa tiedossaan olevista asunnon vioista tai puutteista välittäjälle, jonka tehtävä on kertoa niistä ostajaehdokkaille. Ostajalla puolestaan on velvollisuus tutustua asuntoon huolella ennen kaupan tekoa ja havaita näkyvissä olevat puutteet ja viat. Koska asuntokaupan kaikki osapuolet ovat harvoin rakennusalan ammattilaisia, suosittelemme osakehuoneistoihin ammattilaisen tekemää kosteusmittausta, sekä pientaloihin ja kiinteistöihin kuntotarkastusta.

Kuntotarkastuksesta saa hyödyllistä tietoa asunnon kunnosta myyntihetkellä ja suojaa mahdollisilta ostajan korvausvaatimuksilta. Kosteusmittaus puolestaan kertoo, onko asunnossa kosteutta, joka voi aiheuttaa vaurioita rakenteisiin ja pintoihin. Kiinteistömaailman välittäjä auttaa tarvittaessa kuntotarkastuksen tai kosteusmittauksen järjestämisessä.

Kaikki asunnon virheet eivät aina näy päällepäin tai tule ilmi kuntotarkastuksissa. Lain mukaan myyjä on korvausvastuussa ostajalle piilevistä virheistä, joita ostaja ei ole voinut huomata kaupantekohetkellä ja joita ei ole löytynyt kuntotarkastuksessa. Osake-huoneistojen osalta myyjän vastuu kestää lähtökohtaisesti kaksi vuotta, kiinteistöjen viisi.

 

Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin asuntokaupan lainsäädännöstä >>

28.12.2022 Kiinteistömaailma

Pyydä perusteltu hinta-arvio asunnostasi!

Kutsu välittäjämme Kotikäynnille, kun haluat keskustella tarkemmin asunnon myynnistä ja arvosta. Välittäjäme antamat hinta-arviot ovat toteutuneet tilastojemme mukaan keskimäärin 98 prosenttisesti.

Kotikäynti ei sido sinua mihinkään eikä aiheuta sinulle mitään kuluja.

Uusimmat aiheesta

Kun kuolinpesän osakkaana on alaikäinen, miten kuolinpesä voi myydä asunnon? Entä voiko alaikäinen ostaa sijoitusasunnon?Kuka päättää kuolinpesän omaisuuden myynnistä?Kuolinpesän asunnon myynti

Valitse Kiinteistömaailma

Kutsumalla välittäjämme kotiisi saat arvion asuntosi arvosta ja kuulet, miten sitä kannattaa lähteä markkinoimaan.

Kiinteistömaailman välittäjien arviot ovat toteutuneet viime vuosina 98 prosentin varmuudella.