Kiinteistönvälitys muuttuu liian hitaasti

Nopeasti muuttuvassa maailmassamme se, mikä tänään on pinnalla, on jo vuoden päästä unohdettu. Myös työ tulee muuttumaan tulevaisuudessa entistä nopeammin. Tutkimusyhtiö Gartner painottaa muun muassa monimediatyökalujen ja hiljaisen tiedon hyötykäyttöä, analytiikan merkitystä, pilvipalveluiden lisääntymistä sekä uusien raja-aitoja kaatavien ryhmätyömenetelmien kuten ”hackathonin” yleistymistä. Mikä vaikutus tällä on sitten kiinteistövälitysalalle ja kiinteistönvälittäjän ammatille?

Oxfordin Yliopistossa vuonna 2013 tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että tulevaisuudessa tietokoneet kykenevät suorittamaan yhä useampiin ammatteihin kuuluvia rutiininomaisia tehtäviä ihmisen sijaan. Jo nyt asiakkaat arvostavat asunnon vaihtamisessa hyviä verkkopalveluja, joissa hyödynnetään videoita, korkealaatuisia kuvia, oikein kohdistettua tietoa ja toimivuutta eri laitteilla. Eli hyvin teknologialähtöistä toimintaa.

Samanaikaisesti viimeisimmän Kiinteistönvälitysalan ammattilaiset 2014 -tutkimuksen mukaan itse välittäjät arvioivat, että seuraavan kolmen vuoden aikana muutosta tapahtuu eniten alan koulutuksessa ja ammattitaidon merkityksen lisääntymisessä. Myös tietotekniikan, internetin ja sosiaalisen median tärkeyden arvioidaan kasvavan ja asiakkaiden vaatimustason lisääntyvän. Kiinteistönvälitysalalla, kuten monella muullakin alalla, näyttää kuitenkin siltä, että ulkoinen muutos on sisäistä nopeampaa.

Skenaariot ovat toteutuneet

Jo vuonna 2004 Tekes teki skenaarioanalyysin ’Tulevaisuuden palveleva kiinteistöliiketoiminta'. Analyysissa yhtiö listasi toimintaympäristön muutoksia, jotka tulevat haastamaan koko kiinteistövälitysalan. Jo silloin mainittiin muun muassa yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyön lisääntymisestä, globaalien markkinoiden kilpailusta, ikärakenteen muutoksesta, oman osaajaroolin korostumisesta, kestävän kehityksen arvostuksesta sekä ICT:n mukaantulosta.
 
Kun edellä mainittuja asioita katsoo nyt reilun 10 vuoden jälkeen, niin nämähän ovat kaikki jo toteutuneet. Tämä kertoo siitä, että työn luonteen muutosvauhti on huima. 

Kiinteistönvälitys tulevaisuudessa

Entä mitä on tapahtunut kiinteistönvälitykselle kymmenen vuoden päästä? Arvostavatko asunnon vaihtajat silloin enää henkilökohtaisuutta? Vai onko täällä vain pieni joukko supervälittäjiä, jotka palvelevat laajoja asiakaskuntia? Tällöin yksittäisen välittäjän persoona, luotettavuus ja maine painottuvat asiakkaalle tärkeämpinä kuin koneen antamat vinkit, ja suosittelu nousee entistä tärkeämmäksi. 

Entä, kun tulevaisuuden välittäjä vie asuntoa etsivät erilaisten simuloitujen virtuaalisten asuntonäyttöjen läpi, tai on itse virtuaalisessa muodossa mukana asuntonäytössä? Näissäkin skenaarioissa välittäjä on läsnä, mutta tapahtuma on tavalla tai toisella teknologiavälitteinen.

On kombinaatio millainen tahansa, on muutokseen vastattava nopeasti. Siksi me Kiinteistömaailmassa pidämme opiskelijoiden kanssa Asunto vaihtoon 2.0 -palvelumuotoiluhackathonin heti alkuvuodesta. Näin meillä on selkeä mahdollisuus viedä alaa tulevaisuuden toimintaympäristön vaatimaan suuntaan. 

Tervetuloa seuraamaan kehitystämme sekä alan muutokseen liittyvää keskustelua: #asuntohackMarina Salenius
talousjohtaja, Kiinteistömaailma Oy

15.12.2015 Kiinteistömaailma

Pyydä perusteltu hinta-arvio asunnostasi!

Kutsu välittäjämme Kotikäynnille, kun haluat keskustella tarkemmin asunnon myynnistä ja arvosta. Välittäjiemme antamat hinta-arviot ovat toteutuneet tilastojemme mukaan keskimäärin 98 prosenttisesti.

Kotikäynti ei sido sinua mihinkään eikä aiheuta sinulle mitään kuluja.

Uusimmat aiheesta

Loppuuko asuntojen markkinointi Facebookissa?Energiatehokas koti ei tuhlaaGrillaus parvekkeella on sallittua – taloyhtiössä voi sopia yhteiset käytännötTarjouskaupalla taklataan epämääräinen huutokauppa

Valitse Kiinteistömaailma

Kutsumalla välittäjämme kotiisi saat arvion asuntosi arvosta ja kuulet, miten sitä kannattaa lähteä markkinoimaan.

Kiinteistömaailman välittäjien arviot ovat toteutuneet viime vuosina 98 prosentin varmuudella.