Kiinteistönvälittäjäbarometri: Pula pienistä asunnoista leimaa asuntokauppanäkymiä

Kiinteistönvälittäjäbarometrin vahvin viesti ja myös ilmeisimmät hinnannousupaineet kohdistuvat kaikkein pienimpiin asuntoihin. Yksiöiden hintoihin yli kolmen prosentin laskua ennakoivia välittäjiä löytyy vastaajista pyöreä nolla. Neljä viidestä välittäjästä kuvaa yksiöistä olevan suorainen pula ja yli puolet odottaa niiden myyntiaikojen lyhenevän entisestään tulevalla puolivuotiskaudella.

Kiinteistömaailman syksyn 2016 Kiinteistönvälittäjäbarometriin vastasi 467 asuntokaupan ammattilaista, joiden kauppavilkkauden kasvuodotukset kohdistuvat vahvimmin yksiöihin ja kaksioihin.

- Yksiöpula on ennen muuta kasvukeskusten vitsaus. Huomionarvoista kuitenkin on, että myös muualla Suomessa niihin kohdistuu monin paikoin tarjontaa suurempi kysyntä. Ero esimerkiksi omakotitaloihin on selvä: niiden osalta kysyntä ja tarjonta ovat tasapainossa barometrin mukaan lähinnä vain Uudellamaalla. Muualla Suomessa – jopa kasvukeskuksissa – on omakotitaloissa monella paikkakunnalla ostajan markkinat, Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Erkki Heikkinen sanoo.

Heikkinen peräänkuuluttaa entistä vahvempaa aitoon tarpeeseen vastaamista asuntotuotannossa.

- Jos erityisesti pääkaupunkiseudulla tarvitaan kipeästi yhden tai kahden hengen asuntoja, miksi ihmeessä perheasuntovaatimuksilla pakotetaan rakentamista muille urille? Heikkinen kysyy.

Hinnannousuodotukset kohdistuvat niin ikään pieniin asuntoihin, eniten Uudellamaalla ja muun Suomen kasvukeskuksissa. Kasvukeskusten ulkopuolella erityisesti isoissa kerros- ja rivitaloasunnoissa jopa puolet välittäjistä odottaa hintojen laskua.

Epävarmuus karkottaa ensiasunnon ostajia

Nuorten asunnonostajien määrä on viime vuosina ollut laskussa. Vuosina 2007 - 2015 asuntovelallisten osuus kaikista suomalaisista nousi hienoisesti (3,4 %), mutta alle 35-vuotiaiden asuntovelallisten osuus laski samalla ajanjaksolla 15 prosenttia. Danske Bankin Taloustutkimuksella teettämän kyselytutkimuksen mukaan niistä nuorista (18-35-vuotiaat), joille asunnonostaminen ei juuri nyt ole ajankohtaista*, 88 % haluaisi omistaa asunnon jossain vaiheessa elämäänsä.

*Ei ole omistanut asuntoa eikä harkitse tällä hetkellä asunnon hankkimista

Myös Kiinteistömaailman välittäjiltä kysyttiin syksyn Kiinteistönvälittäjäbarometrin yhteydessä näkemyksiä ensiasuntokaupan suunnasta. Vastauksista ei ole luettavissa yksiselitteistä trendiä; ensiasuntokaupan ennakoiminen ei selvästikään ole helppoa edes asuntokaupan arkea eläville. Neljä kymmenestä uskoo jatkossa näkevänsä asuntokaupoilla enemmän ensiasunnon ostajia kuin viime vuosina, mutta lähes yhtä moni arvioi tilanteen jatkuvan nykyisenlaisena. Joka neljäs uskoo ensiasunnonostajien edelleen vähenevän.

- Lähes 100-prosenttinen yksimielisyys välittäjiemme keskuudessa vallitsee kuitenkin siitä, että verohelpotusten tai ASP-säästämisen ehtojen parantamisen kaltaisilla toimilla on kohtalainen tai monen mielestä jopa suuri myönteinen vaikutus. Ehkä siksikin ennakointi useamman vuoden aikajänteellä on vaikeaa, kun tulevilla kannustinpäätöksillä nähdään olevan niin merkittävä vaikutus, Heikkinen pohtii.

Isoimpana syynä viime vuosien hiljentyneeseen ensiasuntokauppaan välittäjät pitävät nuorten kokemaa epävarmuutta tulevasta. Lainansaannin ehtojen tiukentuminen on välittäjien silmissä toiseksi merkittävin syy. Asunnon omistamiseen liittyvä sitovuus tai se, ettei omistaminen olisi muodikasta, eivät välittäjien näkökulmasta paina läheskään yhtä paljon.

- Välittäjien vastauksista piirtyy yllättävänkin perinteinen kuva ensiasuntokaupasta. Oma koti halutaan ostaa, jos tulevasta on sen verran takeita, että kaupoille uskaltaa lähteä ja lainan saa. Paljon puhutut trendit jakamistaloudesta ja siitä, ettei nuoria omistaminen kiinnostaisi, taitavat sittenkin olla vielä melko pienen piirin juttu. Elämä omistusasunnossa on nuorelle houkuttava vaihtoehto, jos tulevasta on riittävä varmuus ja taustalla riittävä tuki, Heikkinen toteaa.


Lisätiedot:

toimitusjohtaja Erkki Heikkinen, Kiinteistömaailma Oy, puh. 050 433 2080
viestintäjohtaja Taina Mustamo, Kiinteistömaailma Oy, puh. 050 4240045

Kiinteistömaailman Kiinteistönvälittäjäbarometri toteutettiin 45. kerran. Kyselyssä selvitettiin erilaisten asuntotyyppien ja erilaatuisten asuntojen kysyntää, tarjontaa ja hintakehitystä. Kysely toteutettiin verkkokyselynä syyskuussa 2016 ja siihen vastasi 467 asuntokaupan ammattilaista.

Kiinteistömaailma on vuonna 1990 perustettu valtakunnallinen kiinteistönvälitysketju, jossa työskentelee lähes 700 asuntokaupan ammattilaista yli 50 eri paikkakunnalla reilussa 100 asuntomyymälässä. Brändin omistaa Danske Bank ja asuntomyymälät ovat itsenäisten franchising-yrittäjien omistamia osakeyhtiöitä. Useilla alueilla – esimerkiksi pääkaupunkiseudulla – Kiinteistömaailma on alansa kiistaton markkinajohtaja.

11.10.2016 Kiinteistömaailma

Valitse Kiinteistömaailma

Kutsumalla välittäjämme kotiisi saat arvion asuntosi arvosta ja kuulet, miten sitä kannattaa lähteä markkinoimaan.

Kiinteistömaailman välittäjien arviot ovat toteutuneet viime vuosina 98 prosentin varmuudella.