Kiinteistömaailman Pulssi 8.8.2023: Heinäkuun asuntokauppa: Omakotitalokauppaa tehtiin normaalimäärä, kerrostalokauppaa ei – halutuimmissa perheasunnoissa selvä muutos

Kiinteistömaailma-ketju välitti juuri päättyneessä heinäkuussa yhteensä 900 kohdetta. Niistä 625 oli käytettyjen myynnissä olleiden kohteiden välitystä, 11 uudiskohteiden välitystä ja 264 vuokrakotien välitystä. ”Omakotitaloja Kiinteistömaailma välitti heinäkuussa lähes kappaleen tarkkuudella saman määrän kuin viime kesänäkin. Kerrostaloasuntojen kauppamäärä laski sen sijaan vuoden takaisesta noin neljänneksen. Vuokravälityksessä elettiin vuodenkierrolle ominaisesti vilkkain kuukausi vuoteen. Siinä kiteytetysti heinäkuun asunto- ja kiinteistönvälityksen iso kuva”, sanoo Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Risto Kyhälä.

Tulevaa asuntokaupan kehitystä arvioitaessa myynnissä olevien kohteiden katselumäärät verkkopalveluissa sekä niistä tehdyt yhteydenotot ovat yksi keskeinen mittari.

”Yhteydenottopyyntöjä jätettiin Kiinteistömaailmalla myynnissä olevista kohteista heinäkuussa selvästi enemmän kuin kertaakaan koko tänä vuonna. Kasvua kesäkuuhun nähden oli noin 20 prosenttia”, Kyhälä mainitsee.

Kiinnostus erityyppisiä asuntoja kohtaan on muuttunut vuodentakaiseen nähden. Yksiöitä haetaan selvästi vähemmän kuin vuosi sitten. Kaksioita puolestaan katsellaan suhteessa jokseenkin saman verran kuin vuosi sittenkin. Nämä trendit ovat olleet vallalla jo jonkun aikaa.

Perheasuntotyypeissä on sen sijaan nähtävissä kiinnostava muutos. Suhteessa aikaisempaan toisaalta kolmioita ja toisaalta isoja, yli viiden huoneen asuntoja haetaan enemmän. Neljän huoneen asuntojen haut ovat suhteessa vähentyneet niin selvästi, että niistä on tässä ajassa tullut eräänlainen väliinputoajaluokka.

”Pariskunnat ovat maltillistaneet asumistoiveitaan, ja neliön sijaan haetaan nyt kompaktimpaa kolmiota. Työhuonehaaveista on ehkä luovuttu. Lapsiperheiden toiveet ja tarpeet näyttävät sen sijaan olevan ennallaan ja isoja, vähintään viiden huoneen koteja haetaan ihan entiseen tahtiin”, Kyhälä sanoo.

Myynnissä olevien kohteiden määrä on kasvanut koko alkuvuoden ajan. Ainakin tällä erää lakipiste on nyt ohitettu, ja kohdemäärä kääntyi heinäkuussa hienoiseen laskuun. ”Myös se kielii, että kaikkein otollisin ostajan markkina alkaa syksyä kohden hiipua”, Kyhälä sanoo.

 

Lisätiedot:
Risto Kyhälä, toimitusjohtaja, Kiinteistömaailma Oy, puh. 0400 998800
Taina Mustamo, markkinointi- ja viestintäjohtaja, Kiinteistömaailma Oy, puh. 0504240045

Kiinteistömaailman kuvapankki >

 

08.08.2023 Kiinteistömaailma

Valitse Kiinteistömaailma

Kutsumalla välittäjämme kotiisi saat arvion asuntosi arvosta ja kuulet, miten sitä kannattaa lähteä markkinoimaan.

Kiinteistömaailman välittäjien arviot ovat toteutuneet viime vuosina 98 prosentin varmuudella.