42. Kiinteistönvälittäjäbarometri: Asuntomarkkina jatkaa eriytymistään kunnon mukaan - pintaremontoitavissa asunnoissa on tämän hetken ostajan markkina

Asuntomarkkinoilla nähtiin maaliskuussa piristymistä. Välittäjät uskovat, että asuntokauppa pysyy syksyyn asti ainakin viime vuoden tasolla. Eriytymistä asuntomarkkinoilla tapahtuu kunnoltaan erilaisten asuntojen hinnoissa, ja markkina näyttääkin jakautuneen kahtia muuttovalmiisiin ja remontoitaviin asuntoihin.

KVKL Hintaseurantapalvelun mukaan maaliskuussa 2015 asuntokauppoja tehtiin 15 prosenttia enemmän kuin edellisen vuoden maaliskuussa. Koko ensimmäisen kvartaalin osalta päästiin kuitenkin vain niukasti plussan puolelle markkinan ollessa +0,04 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan kvartaaliin verrattuna. Tähän vaikutti huonosti lähtenyt alkuvuosi: tammi-helmikuun myydyt kappaleet jäivät seitsemän prosenttia edeltävästä vuodesta.

”Hyvä, että lasku näyttää viimein taittuneen. Näillä kauppamäärillä vääränlaisessa asunnossa asuvien perheiden määrä kasvaa ainakin 8000:lla joka vuosi”, arvioi Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Seppo Hämäläinen.

Välittäjät ennustavat tuoreessa Kiinteistönvälittäjäbarometrissä, että kauppamäärien osalta markkina pysyy edeltävän vuoden tasolla ainakin syksyyn asti. Noin 50 prosenttia välittäjistä uskoo, että muilta osin paitsi remontoitavien omakotitalojen kauppamäärissä päästään viime vuoden tasolle. 


Asuntomarkkinoiden eriytyminen eri kuntoisten asuntojen hinnoissa jatkuu

Välittäjät näkevät, että asuntomarkkinoilla eriytymistä tapahtuu kunnoltaan erilaisten asuntojen hinnoissa: mitä remontoitavampi asunto on, sitä todennäköisemmin hintakehitys on laskeva. Kiinteistömaailman tekemän vertailun mukaan asuntokaupassa vakiintunut jako hyvä-, tyydyttävä- ja huonokuntoisiin asuntoihin näyttää jakaantuneen kahtia: tyydyttävä- ja huonokuntoisten asuntojen välillä ei ole merkittävää hintaeroa ja kaupunkikohtainen vertailu osoittaa, että joillakin paikkakunnilla ne ovat neliöhinnaltaan lähes identtiset. Katso asuntojen hintakehitys eri paikkakunnilla.

”Asunnon ostajalle kunto on mustavalkoinen: muuttovalmis tai remontoitava. Suuri osa ostajista nostaa kädet ylös kaikenlaisten remonttien edessä. Todellisuudessa markkinoilla on suuri määrä asuntoja, joissa pienellä remontoimisella saisi edullisesti unelmien koteja. Remonttia ei kannata pelätä turhaan”, kertoo Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Seppo Hämäläinen.
 
Kiinteistönvälittäjäbarometrin mukaan remontoitava asunto kiinnostaa ostajaa: 58 prosenttia välittäjistä kertoi, että ostajat pohtivat usein remonttikustannuksia ääneen. Yli 60 prosenttia välittäjistä kuitenkin vastasi, että ostajat arvioivat remonttikustannukset useimmiten yläkanttiin. 

Ostajan taloyhtiöymmärryksessä puutteita  

Asunnon kuntoon liittyy muutakin kuin pintaremonttia vaativat seinät. Kerros- ja rivitaloasuntojen arvoon vaikuttaa myös taloyhtiön kunto. Kiinteistönvälittäjät näkevät, että asunnon ostajilla on puutteellinen ymmärrys taloyhtiötiedosta ja etenkin taloyhtiön taloudellisesta tilanteesta. Danske Bankin samanaikaisesti teettämän kuluttajatutkimuksen mukaan ostajat kokevat tarvitsevansa lisätietoa juuri remonttikustannuksista sekä taloyhtiöistä. Lue lisää Danske Bankin teettämästä kuluttajatutkimuksesta täältä.

”Nämä tiedot ovat tärkeitä asunnon ostajalle, sillä tällä hetkellä todelliset asuntokaupan hiomattomat timantit löytyvät hyvin hoidettujen yhtiöiden pintaremonttia vaativista asunnoista”, tiivistää Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Seppo Hämäläinen.

Lisätiedot: 
Seppo Hämäläinen, toimitusjohtaja, puh. 050 310 4090
Hanna Lantto, viestintäsuunnittelija, puh. 044 714 0090

Kiinteistömaailman Kiinteistönvälittäjäbarometri toteutettiin 42 kerran. Tänä keväänä selvitettiin erilaisten asuntotyyppien ja erilaatuisten asuntojen kysyntää, tarjontaa ja hintakehitystä alueittain. Lisäksi kiinteistönvälittäjiltä kysyttiin näkemystä ostajien remonttihalukkuuteen sekä taloyhtiötietoon liittyvään ymmärrykseen. Kysely toteutettiin verkkokyselynä maaliskuussa 2015 ja siihen vastasi yli 440 asuntokaupan ammattilaista. 

 

13.05.2016 Kiinteistömaailma

Valitse Kiinteistömaailma

Kutsumalla välittäjämme kotiisi saat arvion asuntosi arvosta ja kuulet, miten sitä kannattaa lähteä markkinoimaan.

Kiinteistömaailman välittäjien arviot ovat toteutuneet viime vuosina 98 prosentin varmuudella.