Mistä neuvot ensimmäisen oman kodin ostoon?

Oman kodin hankinnassa on tärkeää, että mietit omia tarpeitasi – minkälaisessa kodissa, missä ja miten haluaisit asua? Entä paljonko rahaa voit käyttää kuukaudessa asumiseen?  Tärkeät keskustelukumppanit ovat oma pankkineuvoja sekä kiinteistönvälittäjä. 

Ota asumiskustannuksissa lainan lisäksi huomioon sähkö- ja vesilaskut ja taloyhtiön vastike. Yhdessä pankin rahoitusneuvojan kanssa voit haarukoida sinulle järkevät asumiskustannukset ja saada itsellesi alustavan lainalupauksen jo ennen kuin menet asuntonäytöille. Tutustu myös myytäviin asuntoihin alueellasi, jotta saat käsityksen alueen asuntotarjonnasta ja hintatasosta.

Kiinteistönvälittäjä on tärkeä apu asunto-ostoksilla. Hän auttaa sinua perehtymään asuntoon, taloyhtiöön ja isännöitsijäntodistukseen ja käy kanssasi läpi asunnon muut tärkeät paperit. Papereista löydät esimerkiksi vastikkeiden määrän, mahdollisen vesimaksun, ja tiedon talon tulevista remonteista. Vain itse asuntoon tutustumalla saat kuvan sen tarkasta kunnosta. Et voi lain mukaan myöhemmin vedota asunnon puutteisiin, jotka sinun olisi pitänyt huomata tutustuessasi asuntoon ja sen papereihin.

Kun koti tuntuu sopivalta, älä turhaan aikaile. Pankin lainalupaus taskussa voit tehdä rohkeasti tarjouksen. Jos myyjä hyväksyy tarjouksesi antamasi määräajan sisällä, tarjous sitoo sinua. Myyjä saattaa myös tehdä vastatarjouksen. Silloin sinä päätät hyväksytkö vai hylkäätkö myyjän uuden tarjouksen, ja teetkö uuden vastatarjouksen.

Kun myyjä hyväksyy tarjouksesi, välittäjä tekee kauppakirjat ja järjestää kaupantekotilaisuuden. Varainsiirtovero on osakehuoneiston kaupassa 1,5 % ja omakotitalon kaupassa 3 % kauppahinnasta. Ensiasunnon ostajan verovapaus poistui vuoden 2024 alusta.

25.04.2024 Kiinteistömaailma

Valitse Kiinteistömaailma

Kutsumalla välittäjämme kotiisi saat arvion asuntosi arvosta ja kuulet, miten sitä kannattaa lähteä markkinoimaan.

Kiinteistömaailman välittäjien arviot ovat toteutuneet viime vuosina 98 prosentin varmuudella.