Ensiasunnon ostaminen harkinnassa

Pohditko ensimmäisen oman asunnon ostamista?

Kun vertaat oman kodin asumiskustannuksia ja vuokranmaksua, kiinnitä huomiosi siihen, paljonko rahasta menee hukkaan. Vuokralla hukkaan menee koko vuokrasumma, kun taas lainassa vain korko ja taloyhtiön vastike. Sen sijaan lainanlyhennys kartuttaa omaa varallisuuttasi. Kun ilmoitat verottajalle maksamasi asuntolainasi korot, verottaja hyvittää niistä osan.

Osakehuoneistosta maksetaan kuukausittaista yhtiövastiketta, jolla ylläpidetään taloyhtiön kuntoa ja tehdään korjauksia. Summa vaihtelee taloyhtiöstä riippuen. Vastike perustuu omistamasi asunnon neliömäärään ja maan keskiarvo on tällä hetkellä kolmisen euroa per neliö. Vastikkeista tarkemmin osiossa Näin hankit Oman Kodin.

Oman kodin ostaminen on ennen kaikkea sijoitus, josta voit pitkällä tähtäimellä saada reilun tuoton suhteellisen pienellä riskillä. Jos olisit vuonna 2005 hankkinut esimerkiksi 50 neliön asunnon, se olisi maksanut koko Suomen keskiarvotilastojen mukaan 80.000 euroa. Viisi vuotta myöhemmin olisit voinut myydä saman asunnon tilastojen mukaan 105.000 eurolla.

Omistusasunnossa hyödyt asuntojen hintakehityksestä pitkällä aikavälillä riippumatta siitä, onko suunta ylös vai alas. Jos esimerkiksi vaihdat asuntoa hintojen laskiessa, voit ostaa suuremman asunnon pienemmällä välirahalla.

Oma asunto siis kannattaa. Muista myös, että jos oma elämäntilanne muuttuisi äkillisestikin, ei oma koti kahlitse sinua ja laina-asiatkin voit usein järjestellä uudelleen pankin kanssa.

Ensimmäinen askel kohti ensiasunnon ostamista on tutustua alueellasi tarjolla oleviin myytäviin asuntoihin.

08.09.2022 Kiinteistömaailma

Pyydä perusteltu hinta-arvio asunnostasi!

Kutsu välittäjämme Kotikäynnille, kun haluat keskustella tarkemmin asunnon myynnistä ja arvosta. Välittäjäme antamat hinta-arviot ovat toteutuneet tilastojemme mukaan keskimäärin 98 prosenttisesti.

Kotikäynti ei sido sinua mihinkään eikä aiheuta sinulle mitään kuluja.

Uusimmat aiheesta

Mitä tulisi tietää asuntokaupan lainsäädännöstä?Hyvä välitystapa, kiinteistönvälittäjän titteli sekä muut kiinteistönvälityksen käytännötEnsiasunnon ostaminen: Olenko verottajan silmissä ensiasunnon ostaja?Kauppahinta ja velaton kauppahinta - mitä niillä tarkoitetaan?

Valitse Kiinteistömaailma

Kutsumalla välittäjämme kotiisi saat arvion asuntosi arvosta ja kuulet, miten sitä kannattaa lähteä markkinoimaan.

Kiinteistömaailman välittäjien arviot ovat toteutuneet viime vuosina 98 prosentin varmuudella.