Ensiasunnon myynti – eroaako se muista asuntokaupoista?

On tullut aika vaihtaa ensimmäisestä omistusasunnosta seuraavaan kotiin – isompaan, toiselle paikkakunnalle tai ehkä uuden kumppanin luo. Eroaako ensimmäisen oman asunnon myyminen muista asuntokaupoista? Teknisesti tai juridisesti ei; ensimmäisen oman kodin myynnissä ei ole sellaisia huomioitavia asioita, joita ei muissa asuntokaupoissa olisi.

Ensimmäistä omistusasuntoa myydessä on kuitenkin hyvä ymmärtää, miten asunnon myyntiprosessi yleisesti etenee: Kun päätös myymisestä on tehty ja asunnolle on määritelty hinta, aloitetaan sen myynti joko itse tai välittäjän avustuksella. Itse myydessä tulee kiinnittää huomiota ja erityistä tarkkuutta tarvittaviin asiapapereihin Itsenäisestä myynnistä ja välittäjien tarjoamasta avusta lisää asunnon myyntioppaassa. Kun asunnosta on julkaistu myynti-ilmoitus, järjestetään esittelyjä, otetaan vastaan tarjouksia ja vastataan niihin hyväksymällä tai hylkäämällä tarjous ja tehdään kaupat, kun ostaja on löytynyt.

Asunnon myynnissä on aina hyvä käyttää apuna ammattitaitoista välittäjää, mutta ensiasunnon myynnin kohdalla se vähentää vielä entisestään stressiä. Kiinteistömaailman välittäjän avulla saat arvion kotisi myyntihinnasta sekä myynti- ja markkinointisuunnitelman, jolla asuntoa aletaan myydä, markkinatilanne huomioiden. Välittäjä kertoo, miten asunnon myynti etenee ja mitkä ovat sinun oikeutesi ja velvollisuutesi myyjänä. Kiinteistömaailmalla kauppatavaksi voit valita ns. perinteisen kauppatavan tai Tarjouskaupan.

 

Ensiasunnon myynti ja verotus

Huomioithan, että varainsiirtoverosta sait vapautuksen vain ensiasuntoon, mikäli sen kaupan kohdalla varainsiirtovapauden edellytykset täyttyivät. Kun siis vaihdat ensiasunnosta seuraavaan omistusasuntoon, tulee sen ostossa veronäkökulmat huomioida kuten tavanomaisissa asuntokaupoissa. Asunnon myyntiin liittyviin veroihin vaikuttaa muun muassa se, oletko asunut asunnossa omistusaikanasi yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta.

15.10.2021 Kiinteistömaailma

Pyydä perusteltu hinta-arvio asunnostasi!

Kutsu välittäjämme Kotikäynnille, kun haluat keskustella tarkemmin asunnon myynnistä ja arvosta. Välittäjiemme antamat hinta-arviot ovat toteutuneet tilastojemme mukaan keskimäärin 98 prosenttisesti.

Kotikäynti ei sido sinua mihinkään.

Uusimmat aiheesta

Asunnon myynti: millaisia veronäkökulmia siihen liittyy?

Valitse Kiinteistömaailma

Kutsumalla välittäjämme kotiisi saat arvion asuntosi arvosta ja kuulet, miten sitä kannattaa lähteä markkinoimaan.

Kiinteistömaailman välittäjien arviot ovat toteutuneet viime vuosina 98 prosentin varmuudella.