Asunnon myynti: millaisia veronäkökulmia siihen liittyy?

Omistamasi asunnon myyntivoittoon liittyvässä verotuksessa olennaista on se, kuinka kauan sinä tai joku perheestäsi olette asunnossa vakituisesti omistusaikanasi asuneet. Jos olet myymässä perintönä saamaasi asuntoa tai sijoitusasuntoa, on verotus oman asunnon myynnistä poikkeavaa.

Oman vakituisen asunnon myynti ja verotus

Asunto on myytävissä verovapaasti, kun asunto on ollut omistuksessasi vähintään 2 vuotta ja asuit tai perheenjäsenesi (puoliso tai alaikäiset lapset) asuivat vakituisesti ja yhtäjaksoisesti kyseisessä asunnossa vähintään 2 vuotta omistuksesi aikana.

Verovapaus myynnistä määräytyy pääsääntöisesti samalla tavalla, huolimatta siitä onko kyseessä esimerkiksi omakotitalo vai kerrostaloasunto. Jos yllä mainitut ehdot eivät täyty, eli kahden vuoden omistaminen ja yhtäjaksoinen asuminen eivät ole kohdallasi toteutuneet, joudut maksamaan asunnon mahdollisesta myyntivoitosta veroa.

 

Sijoitusasunnon myynti tai perintönä saadun asunnon myynti ja verotus

Jos sijoitusasunto ei ole ollut omassa käytössäsi edellä mainitulla tavalla, sijoitusasunnon myynnistä saadusta voitosta tulee maksaa veroa. Yhtä lailla, jos olet saanut asunnon perintönä, etkä ole käyttänyt asuntoa vakituisena asuntona yhtäjaksoisesti vähintään kahden vuoden ajan vainajan kuoleman jälkeen, perintönä saadun asunnon myynnistä saadusta voitosta tulee maksaa veroa.

Asunnon luovutusvoitto (siis sen myynnistä saatu voitto) on pääomatuloa ja verotetaan siten myydessäsi sijoitusasuntosi tai perimäsi asunnon. Vuonna 2022 pääomatulon veroprosentti on 30 000 euroon asti 30 %, ja yli 30 000 euron osalta 34 %.

Myydessäsi asunnon tappiolla, voit vähentää tappion kyseisen verovuoden luovutusvoitosta. Lue asunnon myynnin verotuksesta lisää vero.fi:n verkkopalvelusta.

08.09.2022 Kiinteistömaailma

Pyydä perusteltu hinta-arvio asunnostasi!

Kutsu välittäjämme Kotikäynnille, kun haluat keskustella tarkemmin asunnon myynnistä ja arvosta. Välittäjiemme antamat hinta-arviot ovat toteutuneet tilastojemme mukaan keskimäärin 98 prosenttisesti.

Kotikäynti ei sido sinua mihinkään.

Uusimmat aiheesta

Mitä tulisi tietää asuntokaupan lainsäädännöstä?Kauppahinta ja velaton kauppahinta - mitä niillä tarkoitetaan?Milloin on paras aika ostaa asunto?

Valitse Kiinteistömaailma

Kutsumalla välittäjämme kotiisi saat arvion asuntosi arvosta ja kuulet, miten sitä kannattaa lähteä markkinoimaan.

Kiinteistömaailman välittäjien arviot ovat toteutuneet viime vuosina 98 prosentin varmuudella.