Milloin on paras aika ostaa asunto?

Milloin on paras aika tai markkinatilanne asunnon ostoon tai vaihtoon? Mitä kannattaa ottaa huomioon asuntoa ostaessa?

Kodin ostamisen tai vaihtamisen ajankohdan tulee lähteä omasta tarpeesta ja halukkuudesta, markkinatilanne sen sijaan on aina liikkuva. Noususuhdanteessa hankitun kodin omistajan sopii olettaa, että myös oman asunnon kohdalla tuleva arvonnousu peilaa markkinoita. Haastavassa markkinatilanteessa taas ensiasunnon ostaja saattaa hyötyä hieman suuremman neuvotteluvaran turvin. Kodinvaihtajalla sen sijaan markkinatilanne vaikuttaa molemmissa päissä, niin vanhan myynnissä kuin uuden ostamisessa ja on siten lähes merkityksetön tekijä.

Vaikka omasta asunnosta ei saisikaan haastavassa markkinatilanteessa haluamaansa hintaa, on syytä olettaa, että samalta markkina-alueelta hankittu uusi koti on hinnoiteltu samassa suhteessa. Näin ollen arvokkaampaan asuntoon vaihtaessa kodinvaihtajan vaihtohyötysuhde on hyvä.  Mikäli asunnonvaihto tulee ajankohtaiseksi ja omalle asunnolle ei ole vielä tiedossa ostajaa, tai koti ei ole vielä edes välitettävänä, voi markkinoita halutessaan tunnustella maksuttomalla arviokäynnillä. Jos uusi kiinnostava kohde löytyy, voi tarjouksen jättää ehdollisena välttäen kahden asunnon loukkuun joutumisen.

Jätetyn tarjouksen ehtona kaupan toteutumiselle on silloin oman vanhan asunnon myynti. Jos yhteisymmärrys uuden kodin hinnasta ja kaupan ehdoista myyjän kanssa löytyy, toteutuu kauppa vasta sitten, kun oman vanhan asunnon kauppa on toteutunut. Jos esimerkiksi nuoripari on ostamassa perheelleen kotia, jossa on tarkoitus asua eläkepäiviin asti, ei markkinatilanteelle ole syytä antaa painoarvoa. On myös hyvä muistaa, että asuntosäästäminen eli omistusasunnossa asuminen, on perinteisesti ollut paras yksittäinen tapa vaurastumiselle.

Kodin hankinta on suurimmalle osalle meistä mittavin yksittäinen taloudellinen investointi koko elämämme aikana, joten tilanteesta riippumatta kannattaa käyttää asunnonvaihtotilanteessa alan ammattilaisen apua.

08.09.2022 Kiinteistömaailma

Pyydä perusteltu hinta-arvio asunnostasi!

Kutsu välittäjämme Kotikäynnille, kun haluat keskustella tarkemmin asunnon myynnistä ja arvosta. Välittäjäme antamat hinta-arviot ovat toteutuneet tilastojemme mukaan keskimäärin 98 prosenttisesti.

Kotikäynti ei sido sinua mihinkään eikä aiheuta sinulle mitään kuluja.

Uusimmat aiheesta

Kauppahinta ja velaton kauppahinta - mitä niillä tarkoitetaan?Asuntojen myyntiajat SuomessaOnko vuodenvaihde hyvä hetki asuntokaupoille?

Valitse Kiinteistömaailma

Kutsumalla välittäjämme kotiisi saat arvion asuntosi arvosta ja kuulet, miten sitä kannattaa lähteä markkinoimaan.

Kiinteistömaailman välittäjien arviot ovat toteutuneet viime vuosina 98 prosentin varmuudella.