Kiinteistömaailman hintaennustepäivitys vuoteen 2021, lisäteemana neuvotteluvara: Neuvottelukulttuuri vaihtelee asuntokaupoissa eri puolilla Suomea

Pääkaupunkiseutu, muutamat kasvukeskukset kehyskuntineen sekä Pohjanmaan rannikko. Tähän kolmikkoon kiteytyy lähivuosina maan myönteisin hintakehitys, käy ilmi Kiinteistömaailman, eCraftin ja Etuovi.comin asuntojen hintaennusteesta vuoteen 2021. Lisäteemana tällä ennustepäivityskierroksella tarkasteltiin pyydettyjä ja toteutuneita asuntokauppahintoja. Analyysi kertoo neuvotteluvarassa olevan selviä paikkakuntakohtaisia eroja. Neuvotteluvara on vähäisintä Pirkkalassa, Tampereella ja Helsingissä; tinkimiskulttuuri näyttää vahvimmalta osassa Itä-Suomen kaupunkeja.
 
Kiinteistömaailma julkaisi tammikuussa 2018 yhdessä yhteistyökumppaneittensa eCraftin ja Etuovi.comin kanssa tietomäärältään maan laajimman osakeasuntojen hintakehitysennusteen vuosille 2018 - 2020. Manner-Suomen kunnat kattava ennuste on nyt päivitetty jatkumaan aina vuoteen 2021, ja se on kokonaisuudessaan nähtävissä osoitteessa https://www.kiinteistomaailma.fi/asuntojen-hintaennuste.
 
Ennustepäivitys kertoo, että hinnat ovat edelleen vakaita tai nousussa paikkakunnilla, joissa asuu 90 prosenttia suomalaisista. Hinnat ovat uuden ennusteen mukaan yli prosentin nousussa 13 paikkakunnalla, tasaisia 154 paikkakunnalla ja laskussa 66 paikkakunnalla.
 
- Myönteisimmän hintakehityksen kärkialueita on kolme. Ensinnäkin ja yllätyksettömästi nousijoihin kuuluu pääkaupunkiseutu. Toisena parhaan hintakehityksen alueena ennusteessa nousevat Tampere, Oulu ja Turku sekä erityisesti kahden ensin mainitun naapurikunnat, mistä ehkä viime aikoina on vähemmän puhuttu.  Kolmantena vahvana näyttäytyy edelleen Pohjanmaan rannikko, summaa eCraftin johtava data-analyytikko Tommi Vilkamo.
 
Neuvottelukulttuuri vaihtelee: Pirkkalassa, Tampereella ja Helsingissä pienintä, osassa Itä-Suomen kaupunkeja isointa
 
Ennustepäivityksen yhteydessä laajaa asuntokauppa-aineistoa tarkasteltiin tällä kertaa myös pyynti- ja toteutuneiden kauppahintojen näkökulmasta. Niin sanotulla perinteisellä kauppatavalla tehdyissä asuntokaupoissa valtakunnan keskimääräinen (mediaani) hinnanalennus on 4,5% pyyntihinnasta. Pienin neuvotteluvara on tyypillisesti hyväkuntoisissa kerros- ja rivitaloissa, isoin omakotitaloissa. Huomata kuitenkin täytyy, että merkittävässä osassa asuntokauppoja kaupat tehdään pyydetyllä hinnalla.
 
Pienimmän noin 3 prosentin mediaanineuvotteluvaran kärjen muodostavat Pirkkala Tampere, Helsinki, Kerava ja Turku. Toisessa ääripäässä ovat Kotka, Imatra ja Savonlinna, jossa hinta vastaavasti (mediaani) alenee pyydetystä 7 prosenttia.
 
- Ainakin jossain määrin voidaan puhua kulttuurieroista paikkakuntien välillä. Jos kauppatavaksi valitaan perinteinen kauppatapa, Itä-Suomen kaupungeissa hinta tunnutaan useammin asetettavan tasolle, jossa ostajalle loppujen lopuksi jää neuvotteluvaraa. Listan toisen pään kaupungeissa ei vastaavaa yhtä paljon ole, pohtii Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Erkki Heikkinen.
 
Kiinteistömaailma on tarjonnut aktiivisesti perinteisen kauppatavan vaihtoehtona jo kymmenen vuoden ajan Tarjouskauppaa, jossa ostaja tekee tarjoukset lähtöhinnasta ylöspäin. Kaikki tarjoukset ovat nähtävillä Kiinteistömaailman verkkosivuilla.
 
- On tosiasia, että asuntokauppaan liittyy usein hintaneuvottelu. Siitäkin syystä suosittelemme vahvasti kauppatavaksi läpinäkyvää Tarjouskauppaa, jossa kaikki osapuolet näkevät tarjoustilanteen reaaliajassa ja tekevät päätöksensä avoimen tiedon varassa, Heikkinen sanoo.
 
Markkinahintaa korkeampi pyyntihinta lisää myyntiaikaa muttei merkittävästi kauppahintaa
 
Myös Etuovi.com korostaa läpinäkyvyyden tärkeyttä asuntokaupasta.
 
- Haluamme olla mukana vauhdittamassa koko Suomen asuntokauppaa. Meille on tärkeää lisätä asuntokaupan läpinäkyvyyttä ja ymmärrystä tutkitun datan avulla. Neuvotteluvaran lisäksi oli mielenkiintoista havaita, että markkinahintaa korkeampi pyyntihinta lisää kyllä merkittävästi myyntiaikaa, mutta vain hieman toteutuvaa kauppahintaa, sanoo vt. toimitusjohtaja Heikki Huttunen Etuovi.comista.
 
Myynnin venyessä pyyntihinnan alentaminen edesauttaa merkittävästi myyntiä. Pienet pyyntihinnan alennukset ei kuitenkaan vaikuta toteutuvaan kauppahintaan merkittävästi. Tyypillinen hinnanalennus – jos sitä käytetään – sijoittuu 2-7 prosentin välille.

Lisätiedot:

toimitusjohtaja Erkki Heikkinen, Kiinteistömaailma Oy, puh. 050 4332080
johtava data-analyytikko Tommi Vilkamo, eCraft Business Insight Oy Ab, puh. 050 4860707
vt. toimitusjohtaja Heikki Huttunen, Etuovi.com, puh. 040 700 4739
 
13.11.2018 Kiinteistömaailma

Valitse Kiinteistömaailma

Kutsumalla välittäjämme kotiisi saat arvion asuntosi arvosta ja kuulet, miten sitä kannattaa lähteä markkinoimaan.

Kiinteistömaailman välittäjien arviot ovat toteutuneet viime vuosina 98 prosentin varmuudella.