Asuntojen hintakehitys 2018 - 2020. Katso oman kotikuntasi ennuste!

Kiinteistömaailman ennuste kertoo vanhojen osakeasuntojen hintakehityksen kunnittain vuoteen 2020. Ennusteen mukaan 87% suomalaisista asuu kunnissa, joiden asuntojen hinnat säilyvät nykyisellä tasolla tai kasvavat. Asuntojen neliöhinnat ovat selkeässä nousussa 32 kunnassa ja laskusuunnassa 70 kunnassa.

Ennuste: Asuntojen hintakehitys kunnittain

Tarkat tiedot näet napsauttamalla kuntaa kartassa


Hinnat nousevat yli 1%      Hinnat tasaisia ± 1%       Hinnat laskevat yli 1%     Ei tietoa

TOP 5 nousijat

Helsinki +3,0%

Kokkola +2,4%

Tampere +1,6%

Espoo +1,5%

Turku +1,5%


Nousevia kuntia on yhteensä 32 kappaletta. Näissä asuu 1,92 miljoonaa suomalaista eli 36% väestöstä.

TOP 5 laskijat

Pieksämäki - 3,8%

Salo -2,9%

Mänttä-Vilppula -2,2%

Parainen -2,0%

Heinola -1,8%


Laskevia kuntia on yhteensä 70 kappaletta. Näissä asuu 0,56 miljoonaa suomalaista eli 10% väestöstä.

Nousijoiden ja laskijoiden listalle on otettu huomioon vain suuremmat kunnat joissa käydään tilastollisesti riittävästi asuntokauppaa vuosittain. Listalle voisi nostaa myös monta pienempää kuntaa, mutta tällöin satunnaisvaihtelun osuus olisi suuri.

87% suomalaisista asuu kunnassa, jonka asuntojen hintataso ei ole laskeva.

neljä trendiä vaikuttaa asumiseen ja asuntomarkkinoihin

Asuntomarkkinoiden uusi nousu

Talous kasvaa taas. Kuluttajaluottamus ja uudiskohteiden rakentaminen ennätyskorkealla koko maassa.

Kasvukeskukset vetovoimaisia

Pääkaupunkiseutu, Turku, Tampere, Oulu, Jyväskylä, Kuopio ja Seinäjoki toimivat alueidensa moottoreina ja muuttoliikkeen imureina.

Pieni on kaunista

Yksinasuminen lisääntyy ja asuntokuntien koko pienenee koko maassa. Aktiivinen uudisrakentaminen vastaa pienten kerrostalojen krooniseen pulaan.

Väki vanhenee ja maaseutu tyhjenee

Ikääntymisen ja muuttoliikkeen johdosta aikuisväestö kasvaa vain muutamissa kasvukeskuksissa. Maaseudun tyhjentyminen jakaa asuntomarkkinat kasvajiin ja laskijoihin.

Kommentti: Omistusasuminen kannattaa

"Kaupungistuminen on maailmanlaajuinen trendi, joka puhuttaa myös Suomessa. Analyysimme mukaan valtaosa - eli 87% - suomalaisista asuu kunnassa, jonka asuntojen hinnat ovat joko tasaiset tai nousevat. Oma koti on siis jatkossakin luotettava varallisuuden kohde.

Alueellisia eroja kuitenkin on: Suomesta löytyy 70 kuntaa, joissa asuntojen hintakehitys on lähivuosina laskeva. Siellä on tehtävä työtä alueellisen houkuttelevuuden säilyttämiseksi."

Erkki Heikkinen
toimitusjohtaja, Kiinteistömaailma

Kiitos yhteydenotostasi!

Otamme Sinuun yhteyttä mahdollisimman pian.

Pohditko asunnon myyntiä? Me autamme. 

Jätä yhteydenottopyyntö, niin otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian.

Välitämme yhteydenottopyynnön postinumeron perusteella lähimpään myymäläämme.

Ennustemallissa käytetyt lähteet: Kiinteistömaailma, Etuovi, Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto, Tilastokeskus, Suomen Pankki, Eläketurvakeskus.

Ennustemallissa käytetyt menetelmät: eCraft Business Insight. Ennusteissa on otettu huomioon tärkeimmät asuntomarkkinoiden trendit, uudet asuntoilmoitukset, kiinteistönvälittäjien tekemät asuntokaupat, asuntojen myyntiaikojen kehitys, uudisrakentaminen, kuluttajaluottamus, kuntien avainluvut ja kansantalouden indikaattorit. Ennusteiden tarkkuus on suuntaa-antava, mutta ei lupaus tulevasta hintakehityksestä varsinkaan yksittäisten asuntojen osalta.

Katso myös toteutuneet asuntojen hinnat postinumeroittain ja tutustu asuntojen hintakehitykseen. Kun mielessäsi on tarkka asunnon hinta-arvio, kutsu välittäjämme Kotikäynnille!