Kiinteistömaailma tehnyt ensimmäisen digiasuntokaupan

Ensimmäiset kaupat digitaalisella asuntokauppa-alustalla on tehty Kiinteistömaailmalla myynnissä olleesta yksiöstä Helsingissä. Uutta DIAS-järjestelmää hyödyntäen asuntokaupat on mahdollista tehdä ajasta ja paikasta riippumatta, ilman pankissa käyntiä.

Perinteisesti asunto-osakkeen kauppoja on edeltänyt aikataulujen sovittelu: pankille, myyjälle ja ostajalle sopivaa asuntokauppa-aikaa etsitään kaikkien osapuolten kalentereista joskus pitkäänkin.

”Digitaalinen asuntokauppa poistaa aikataulutuksen vaivan ja nopeuttaa merkittävästi kauppojen maaliin saattamista. Kiinteistönvälittäjä ja pankki tekevät taustalla omat valmistelunsa, ja lopuksi myyjä ja ostaja allekirjoittavat kaupat pankkitunnuksillaan sillä hetkellä kuin haluavat, siellä missä he ikinä ovatkaan”, kuvaa Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Risto Kyhälä.

”Asuntokauppojen muuttuminen sähköiseksi on erinomainen esimerkki siitä, miten teknologiaa hyödyntämällä saadaan konkreettista hyötyä asiakkaalle ja virtaviivaisuutta välitystyöhön. Asiat saadaan maaliin nopeammin ja helpommin mutta silti ehdottoman turvallisesti”, Kyhälä sanoo.

Kiinteistömaailma on osallistunut DIAS-järjestelmän käyttöönoton valmisteluihin tiiviisti yhdessä strategisen kumppaninsa Danske Bankin kanssa. Ensimmäiset digiasuntokaupat tehtiin tällä viikolla Kiinteistömaailman Helsinki Arabian kiinteistönvälittäjä Petra Sankelon asiakkaille. Kaupat tehtiin Tarjouskaupalla myynnissä olleesta Helsingin itäisen kantakaupungin yksiöstä.
 

Näin digiasuntokaupat tapahtuvat:

Digitaalisessa asuntokaupassa kiinteistönvälittäjä laatii kauppakirjan ja muut asiakaskirjat kuten perinteisessäkin palvelussa. Kun ne ovat valmiit, välittäjä käynnistää kauppaprosessin DIAS-järjestelmässä, minkä jälkeen osapuolten omat pankit tarkistavat järjestelmässä kaupan edellytykset.

”Kun tarkastukset on tehty, myyjä ja ostaja allekirjoittavat kaupat. Myös kauppahinnan maksu ja varainsiirtovero hoituvat järjestelmässä. Lopuksi pankki merkitsee osakekirjaan uuden omistajan nimen ja toimittaa osakekirjan ostajan pankille lainan vakuudeksi. Kauppa syntyy muutamassa päivässä, kun perinteisin keinoin tehtyyn kaupantekoon voi mennä jopa viikkoja", kuvaa kehityspäällikkö Rikhard Sjöberg Kiinteistömaailmasta.
 

Digiasuntokaupat ovat mahdolliset, kun:

  • Kaupat tehdään Kiinteistömaailmalla myynnissä olevasta asunto-osakkeesta. Muista kiinteistönvälittäjistä samaa palvelua tarjoaa toistaiseksi vain OP Koti.
  • Sekä asunnon myyjän että ostajan pankki käyttävät DIAS-palvelua. Pankeista DIASia käyttävät Danske Bank, Aktia, Nordea, OP ja S-Pankki.
  • Asuntokaupan kohteena oleva osakekirja on paperisessa muodossa. Lähtökohtaisesti osakekirjat ovat vielä paperimuodossa, jos taloyhtiö on perustettu ennen 1.1.2019.
  • Koko kauppahinta maksetaan kerralla ja omistusoikeus siirtyy kaupanteossa ostajalle.
  • Taloyhtiössä ei ole lunastuslauseketta.

Lue lisää digitaalisesta asuntokaupasta osoitteesta kiinteistomaailma.fi/digikauppa.

Ensi vaiheessa Kiinteistömaailman asuntomyymälöistä digitaalisiin asuntokauppoja tekevät asiakkailleen Kiinteistömaailma Helsinki Arabia, Kiinteistömaailma Helsinki Alppila, Kiinteistömaailma Helsinki Lauttasaari, Kiinteistömaailma Helsinki Vuosaari ja Kiinteistömaailma Helsinki Itäkeskus. Palvelu laajenee kaikkiin asuntomyymälöihin lähikuukausien aikana.

Lisätiedot:
kehityspäällikkö Rikhard Sjöberg, Kiinteistömaailma Oy, puh. 050 5755 409
markkinointi- ja viestintäjohtaja Taina Mustamo, Kiinteistömaailma Oy, puh. 050 4240045

06.09.2019 Kiinteistömaailma

Valitse Kiinteistömaailma

Kutsumalla välittäjämme kotiisi saat arvion asuntosi arvosta ja kuulet, miten sitä kannattaa lähteä markkinoimaan.

Kiinteistömaailman välittäjien arviot ovat toteutuneet viime vuosina 98 prosentin varmuudella.