Kiinteistömaailman 60. barometri: Kauppamäärät monin paikoin kasvussa ja myyntiajat lyhenemässä jo lähikuukausina – hintojen nousu vaatisi tärkeän muutoksen

Kiinteistömaailman 60. barometrin mukaan merkittävässä osassa maata asunto- ja kiinteistökaupan kauppamäärät lähtevät lähikuukausina nousuun. Pienimpiä asuntoja on kuitenkin tällä hetkellä monin paikoin niin reilusti tarjolla, etteivät hinnat lähde välittömään nousuun kauppavilkkauden kasvaessakaan. “Vasta, kun reilu tarjonta ikään kuin sulaa markkinaan, lähtee hintakisa uudelleen käyntiin”, sanoo Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Mika Laurikainen. Uudehkoissa perheasunnoissa tarjontaa on kysyntään nähden sen sijaan niukimmin, ja lähes kolmannes välitysammattilaisista arvioikin, että heidän alueellaan tämän vuosituhannen omakotitalojen hinnat lähtevät nousuun jo kevään ja kesän aikana.

Kiinteistömaailman barometriin vastasi maaliskuun lopulla 346 asuntokaupan ammattilaista eri puolilta Suomea. Vuodesta 1994 alkaen puolivuosittain julkaistu barometri on näin järjestyksessään jo 60.

”Pientalopuolella jo noin puolet välittäjistä arvioi, että kauppamäärissä pohja on heidän alueellaan varsinkin uudemmissa kohteissa nyt nähty, ja kauppamäärät lähtevät kasvuun. Niistäkin, jotka eivät vielä kasvun merkkejä paikkakunnallaan näe, ylivoimainen valtaosa odottaa tilanteen pystyvän ennallaan, ei enää heikkenevän. Kerrostalokaupassa eniten kaupan kasvuodotuksia on isoimmissa asuntotyypeissä”, sanoo Laurikainen.

Kaupan vilkastuessa myyntiajat lyhenevät, mutta hintojen nousun odotetaan tulevan vasta seuraavassa vaiheessa. Kun tarjontaa on varsinkin pienissä asunnoissa runsaasti, tyypillisin välittäjien arvio on, että hintataso pysyy jokseenkin ennallaan lähikuukausien ajan. “Poikkeuksia pääsääntöön toki löytyy erityisesti suosituilta alueilta, joissa haluttuja asuntoja tulee harvakseltaan myyntiin. Niissä hinnat ovat säilyneet varsin vakaina myös viimeisen puolentoista vuoden aikana keskimäärin nähdyn hinnanlaskun aikana”, sanoo Kiinteistömaailman Laurikainen.

 

Hinnannousuodotukset leviävät pohjoisen kaupungeista etelään ja uudehkoista omakotitaloista pienempiin koteihin

Kaupungit eivät kuitenkaan ole veljeksiä keskenään. Kauppavilkkauden kasvua ennakoivat erityisesti pääkaupunkiseudun, Tampereen, Turun ja Oulun välittäjät.

”Vahvimmat odotukset hinnannousulle jo alkavalla kesäkaudella ovat Oulussa ja Rovaniemellä. Kysyntään nähden vähäinen tarjonta erityisesti perheasunnoista lisää hinnannousupaineita. Vahva kysyntä on pitänyt molemmissa kaupungeissa hinnanlaskua kurissa erityisesti näissä asuntotyypeissä parin viime vuoden ajankin, mikä luo napakan pohjan hinnannousulle markkinan vilkastuessa”, Laurikainen sanoo.

Muissa kaupungeissa välitöntä hintojen nousua ennakoivia on varsin harvakseltaan. Äänet jakautuvat jokseenkin tasan sen osalta, arvioivatko välittäjät hintojen pysyvän ennallaan tai jopa hiukan laskevan.

”Jos suosituilla alueilla on vähän tarjontaa, harvakseltaan myyntiin tulevat nykyaikaiset asunnot ovat paikoin toki hyvinkin kilvoiteltuja. Muitakin yksittäisiä mielenkiintoisia havaintoja voi aineistosta tehdä. Esimerkiksi Tampereella yksitasoisissa perhekoon rivitalokodeissa näkyvissä on selviä hinnannousupaineita”, Laurikainen sanoo.

 

Pääkaupunkiseudulla vantaalaiset ennakoivat laajimmin kauppamäärien kasvua

Pääkaupunkiseudun positiivisimmat näkymät ovat vantaalaisvälittäjien keskuudessa. Kerrostaloyksiöitä lukuun ottamatta kaikissa muissa asuntotyypeissä odotetaan selvää kauppamäärien kasvua kevään ja kesän aikana.

Samasuuntaiset ovat odotukset myös Helsingissä ja Espoossa, tosin niissä paria pykälää maltillisempina. Kerrostaloyksiöiden kaupan kasvun osalta helsinkiläisvälittäjien odotukset ovat kuitenkin selvästi muita pääkaupunkiseutulaisia isommat.

”Vastausten perusteella hintojen nousu käynnistyy uudehkoista perheasunnoista, Erityisesti Espoossa välittäjät näkevät merkittävän ero uusien ja vanhojen omakotitalojen hinnankehitysnäkymissä. Viime vuosituhannen omakotitaloissa hintojen odotetaan edelleen monin paikoin painuvan; uusilla on selvästi paremmat näkymät” Laurikainen sanoo.

 

Barometri kevat 2024

 

 

 


  Lataa esitysmateriaali tästä >

 

Kiinteistömaailman 60. barometrikyselyssä välitysammattilaisilta kysyttiin näkemyksiä myös ensiasunnon ostajien paluusta markkinaan viime vuoden lopun ensiasuntokauppabuumin jälkeen. Lue erillinen tiedote tästä > (julkaistu 11.4.2024)

 

Lisätiedot:

Mika Laurikainen, toimitusjohtaja, Kiinteistömaailma Oy, puh. 0405607514
Taina Mustamo, viestintäjohtaja, Kiinteistömaailma Oy, puh. 0504240045
Kiinteistömaailman kuvapankki >

11.04.2024 Kiinteistömaailma

Valitse Kiinteistömaailma

Kutsumalla välittäjämme kotiisi saat arvion asuntosi arvosta ja kuulet, miten sitä kannattaa lähteä markkinoimaan.

Kiinteistömaailman välittäjien arviot ovat toteutuneet viime vuosina 98 prosentin varmuudella.