Miten asunnon pinta-ala ilmoitetaan?

"Olen jo jonkin aikaa etsinyt uutta kotia ja pinta-alojen ilmoittaminen mietityttää minua. Miten pinta-alat tulisi ilmoittaa?"

Asumiskäyttöön myytävän rakennuksen tai huoneiston myynti-ilmoituksessa pitää kertoa asuintilojen pinta-ala. Velvoite koskee niin osakehuoneistoja kuin omakotitaloja. Asunnon myyntiesitteessä sen sijaan pitää tällaisissa kohteissa eritellä pinta-ala jaoteltuna asuintiloihin ja muihin tiloihin.

Asetuksessa ei ole määritelty, mitä tiloja luetaan asuintiloihin ja mitä muihin tiloihin, mutta Rakennuksen pinta-aloista 12/2011 annetussa SFS 5139 standardissa on asiaan otettu kantaa.

Kerrostaloissa asuintiloja ovat asuinhuoneiston kaikki tilat, eli asuintilojen pinta-ala on yhtä kuin huoneiston huoneistoala.

Pientaloissa usein on sekä asuintiloja että muita tiloja. Asuintiloja ovat pientaloissa esimerkiksi asuinhuoneet, oleskelutilat ja keittiö. Muita tiloja taas ovat esimerkiksi varastotilat kellarissa ja ullakolla. Standardi ei ota kantaa siihen, luetaanko rakennuslupapiirustuksen mukaan esimerkiksi takkahuoneeksi tai askarteluhuoneeksi merkitty kellarissa sijaitseva tila asuintiloihin vai muihin tiloihin. Varmuuden vuoksi nämä tilat suositellaan merkittäväksi muiksi tiloiksi.

19.08.2020 Kiinteistömaailma

Pyydä perusteltu hinta-arvio asunnostasi!

Kutsu välittäjämme Kotikäynnille, kun haluat keskustella tarkemmin asunnon myynnistä ja arvosta. Välittäjäme antamat hinta-arviot ovat toteutuneet tilastojemme mukaan keskimäärin 98 prosenttisesti.

Kotikäynti ei sido sinua mihinkään eikä aiheuta sinulle mitään kuluja.

Valitse Kiinteistömaailma

Kutsumalla välittäjämme kotiisi saat arvion asuntosi arvosta ja kuulet, miten sitä kannattaa lähteä markkinoimaan.

Kiinteistömaailman välittäjien arviot ovat toteutuneet viime vuosina 98 prosentin varmuudella.