Kauppahinta ja velaton kauppahinta - mitä niillä tarkoitetaan?

Olen myymässä kerrostaloasuntoani ja välittäjä on puhunut kauppahinnasta ja velattomasta kauppahinnasta. Mitä näillä tarkoitetaan? Mistä hinnasta välittäjä laskee välityspalkkion?

Kauppahinnalla tarkoitetaan summaa, jonka ostaja maksaa myyjälle kaupan kohteena olevista osakkeista. Mikäli osakkeisiin kohdistuu yhtiölainaa, siirtyy tämä lainaosuus ostajan vastattavaksi hänen tullessa osakkeenomistajaksi. Velaton kauppahinta tarkoittaa hintaa, johon sisältyy kauppahinnan lisäksi osakkeisiin kohdistuva lainaosuus. Tämä saattaa kuulostaa ristiriitaiselta, mutta asuntokaupan termeissä ”velaton” tarkoittaa sitä, että ko. summan maksamalla myös osakkeisiin kohdistuva lainaosuus on maksettu pois eli osakkeet ovat velattomat.

Välityspalkkio määräytyy sen mukaan, mitä siitä toimeksiantosopimuksessa on sovittu. Jos toimeksiantosopimuksessa on sovittu, että palkkio lasketaan velattomasta kauppahinnasta, lasketaan se velattomasta kauppahinnasta huolimatta siitä, kuinka paljon lainaosuutta kaupan kohteena oleviin osakkeisiin kohdistuu. Välitysliikkeiden välityspalkkiot lasketaan yleensä juuri velattomasta kauppahinnasta.

09.09.2022 Kiinteistömaailma

Pyydä perusteltu hinta-arvio asunnostasi!

Kutsu välittäjämme Kotikäynnille, kun haluat keskustella tarkemmin asunnon myynnistä ja arvosta. Välittäjiemme antamat hinta-arviot ovat toteutuneet tilastojemme mukaan keskimäärin 98 prosenttisesti.

Kotikäynti ei sido sinua mihinkään eikä aiheuta sinulle mitään kuluja.

Uusimmat aiheesta

Putkiremontti lähenee - mitä on hyvä tietää?

Valitse Kiinteistömaailma

Kutsumalla välittäjämme kotiisi saat arvion asuntosi arvosta ja kuulet, miten sitä kannattaa lähteä markkinoimaan.

Kiinteistömaailman välittäjien arviot ovat toteutuneet viime vuosina 98 prosentin varmuudella.