Lämmitys - suurin energiasyöppö

Kylmässä pohjolassa ei pärjää ilman lämmitystä. Lämmitys haukkaakin noin puolet suomalaisen kodin energiankulutuksesta. Ei ole siis yhdentekevää millä ja miten kotisi lämmität. Lämmitysjärjestelmissä on paljon eroja. Kiinnitä huomiota lämmitysjärjestelmään jo uutta kotia valitessasi, kun suunnittelet isompaa remonttia tai talon rakentamista. 

Mitä enemmän talo kuluttaa energiaa, sitä kannattavampaa on valita lämmitysjärjestelmä, jonka käyttökustannukset ovat pienet. Tällaisia lämmitysjärjestelmiä ovat esimerkiksi kauko- ja maalämpö. Molemmissa käyttöönottokustannukset ovat varsin korkeat, mutta ne tulevat pitkällä tähtäimellä kannattaviksi edullisten lämmityskulujen vuoksi.

Pienikokoiseen ja vähän energiaa kuluttavaan taloon on usein järkevintä valita lämmitysjärjestelmä, joka ei vaadi suurta alkuinvestointia. Tällainen on esimerkiksi suora sähkölämmitys täydennettynä jollakin lisälämmitysjärjestelmällä, kuten pellettitakalla, tulisijalla, ilmalämpöpumpulla tai aurinkokeräimellä.

Eri lämmitysmuotojen plussat ja miinukset

Sähkölämmitys
+ Helppo käyttää. Pienempi ympäristökuormitus ekosähköllä. Tarkka kulutusseuranta
- Kallistuva energiamuoto. Suoran sähkölämmityksen vaihtaminen toiseen lämmitysmuotoon on kallista. 

Kaukolämpö
+ Vaivaton ja edullinen käyttää. Ympäristöystävällinen kun polttoaineena on puu, hake tai pelletti. Vesikiertoinen lämmönjako, joten energiamuotoa on helppo vaihtaa.
­ - Ei aina saatavilla

Maalämpö
+ Edullinen ja helppokäyttöinen tapa tuottaa lämpöenergiaa. Vesikiertoinen lämmönjako, joten energiamuotoa on helppo vaihtaa.
­ -Kallis alkuinvestointi. Kannattavin suuremmissa omakotitaloissa. Lämpöpumpun kompressori tarvitsee sähköä toimiakseen. 

Öljylämmitys
+ Biopohjaisia polttonesteitä on jo käytössä ja kehitteillä. Vesikiertoinen lämmönjako, joten energiamuotoa on helppo vaihtaa Nykyaikaiset öljykattilat ovat tehokkaita.
­- Fossiilinen polttoaine, joka ei uusiudu. Öljyn hinta heittelehtii suhdanteiden mukaan

Pellettilämmitys
+ Kotimainen ja uusiutuva energialähde. Pieni ympäristökuormitus. Vesikiertoinen lämmönjako, joten energiamuotoa on helppo vaihtaa.
­- Tiheä huoltotarve. Pelletit vaativat varastotilaa. Melko kallis investointi.

Ilmalämpöpumppu
+ Helppo asentaa myös valmiiseen taloon. Toimii täydentävänä lämmitysjärjestelmänä tai korvaa entisen kokonaan. Varsin edullinen.

 

 

08.12.2014 Kiinteistömaailma

Pyydä perusteltu hinta-arvio asunnostasi!

Kutsu välittäjämme Kotikäynnille, kun haluat keskustella tarkemmin asunnon myynnistä ja arvosta. Välittäjiemme antamat hinta-arviot ovat toteutuneet tilastojemme mukaan keskimäärin 98 prosenttisesti.

Kotikäynti ei sido sinua mihinkään eikä aiheuta sinulle mitään kuluja.

Valitse Kiinteistömaailma

Kutsumalla välittäjämme kotiisi saat arvion asuntosi arvosta ja kuulet, miten sitä kannattaa lähteä markkinoimaan.

Kiinteistömaailman välittäjien arviot ovat toteutuneet viime vuosina 98 prosentin varmuudella.