Omakotitalomyyjän onnen päivät

Kiinteistömaailman 55. barometri:
 
Uusi asuntojen hintaennuste antaa Oulun seudulle aikaisempaa vahvemmat arvonkehitysnäkymät Kiinteistömaailma ennustaa tekoälymalliin pohjautuen Oulun postinumeroalueille +3,0% ja lähikuntiin (Kempele, Liminka ja Tyrnävä) jopa sitäkin voimakkaampaa +3,4% hinnannousua seuraavan 12 kuukauden ajanjaksolla. Ennuste on noussut selvästi viime kevään päivityksestä. Omakotitaloihin jo hyvän aikaa kohdistunut vahva kysyntä näkyy myös asunnonvaihdon välirahoissa: isosta omakotitalosta käytettyyn rivi- tai kerrostalokotiin Oulussa muuttava hyötyy ”välirahana” jopa 20 000 – 30 000 euroa enemmän, kuin jos hän olisi tehnyt vastaavan kaupan kaksi vuotta sitten. Kiinteistömaailman 55. kiinteistönvälittäjäbarometri on edelliskerran tapaan kaksiosainen. Hinnankehitysennuste perustuu tekoälypohjaiseen mallinnukseen; eri asuntotyyppien kysyntä- ja tarjontanäkymät taas paikallisten välittäjien arvioihin. Tällä barokerralla näkemyksensä asuntokaupasta antoi 333 Kiinteistömaailman välittäjää eri puolilta Suomea. ”Viimeiset 12 kuukautta ovat olleet Oulun seudulla ennakoitua paremman hinnankehityksen aikaa: asuntojen ja kiinteistöjen hinnat ovat nousseet Oulussa keskimäärin +4,0%, ja ympäristökunnissa vielä enemmän eli +4,8%. Aivan samoihin lukemiin ei ennustemallimme mukaan jatkossa ylletä, mutta 3 – 3,4 % kasvulla vahvasti plussalle kuitenkin”, sanoo Kiinteistömaailma Oulu Tuiran yrittäjä Anne-Mari Kalliopuska.
Näkymiin liittyy kuitenkin tällä kertaa tavanomaisesta poikkeavia epävarmuuksia. Tekoälyälyennuste huomioi viimeaikaiset toteutuneet hinnankehitystrendit, alueelliset demografiset kehitystekijät sekä mm. bruttokansantuote- ja kuluttajahintaindeksikehityksen, mutta koronakriisin kaikista globaaleista muuttujista sillä ei ole vielä kokemusta. Siksi omien välittäjiemme kokoamat hiljaiset signaalit omasta markkinasta ovat tässä tilanteessa erityisen arvokkaita.
 
”Näillä seuduilla vahvin kysyntä kohdistuu edelleen lähitulevaisuudessa tämän vuosituhannen omakotitaloihin”, sanoo yrittäjä Anne-Mari Kalliopuska Kiinteistömaailma Oulun Tuirasta.
Viime kesänä nähty käänne erityyppisten asuntojen hintatrendeissä saanee siten jatkoa myös alkavalla talvikaudella. Ensimmäistä kertaa lähes 15 vuoteen pienten kerrostaloasuntojen hinnankehitys jäi kesällä suhteellisesti jälkeen isompien perheasuntojen hinnankehityksestä. Ilmiö korostuu erityisesti pääkaupunkiseudun markkinassa, mutta on nähtävissä koko Suomen tilastoistakin.
”Viime aikojen asuntojen arvonkehitys on ollut suotuisa niille, jotka ovat vaihtamassa Oulussa isommasta pienempään. Esimerkiksi viisihuoneisesta omakotitalosta käytettyyn rivitalokolmioon vaihtava saa nyt keskimääräisten lukujen valossa yli 20 000 euroa enemmän ”välirahaa” kuin hän olisi saanut vastaavassa kodinvaihtotilanteessa kaksi vuotta sitten, ja kerrostalokolmioon muuttavalla vastaava väliraha on yli 30 000 enemmän”, Kalliopuska kertoo.
Yhä useampi jättää vanhan asunnon sijoitusasunnoksi
 
Yli 330 vastaajan mukaan yksi koronavuoden ilmiöistä on myös asuntosijoittajaksi ryhtyminen siten, että kodinvaihtotilanteessa vanha asunto jätetään myymättä.
 
Oululaisista kiinteistönvälitysammattilaisista jopa kaksi kolmesta sanoo, että viimeisen vuoden aikana aikaisempaa useampi heidän asiakkaistaan on jättänyt vanhan kotinsa myymättä uuden ostotilanteessa. Hyvin moni vuokraa yksiönsä tai kaksionsa muuttaessaan isompaan kotiin. Poikkeuksellista on jopa kolmion tai nelikon jättäminen sijoitukseen uuden kodin löytyessä. Toki, perheasunnoille on vuokramarkkinassa kovasti kysyntää, sanoo Kalliopuska.
 
 
Lisätiedot: Anne-Mari Kalliopuska, yrittäjä, Kiinteistömaailma Oulu Tuira, puh. 0509112998
 
 
 
Kiinteistömaailman julkaisemassa tekoälypohjaisessa asuntohintaennusteessa asuntojen historiallinen hintakehitys laskettiin yhdelle miljoonalle asunnolle koneoppimismallin avulla, joka oli opetettu Kiinteistövälittäjien Keskusliiton Hintaseurantapalvelun toteutuneilla kauppahinnoilla 2000-2021 (HSP). Asuntojen hintakehitystä analysoitiin postinumeroittain, kohdetyypeittäin ja rakennusvuosittain (min. 50 asuntoa). Tulevaisuuden hintaennusteissa otettiin lisäksi huomioon asuntojen viimeaikaiset hintatrendit ja myyntiajat (HSP), asuntojen perustiedot eli koko, ikä, tyyppi (HSP), kuntien taloustilanteen ja demografian kehitys (väestönkasvu, muuttoliike, aikuisväestön ja eläkeläisten osuus, työttömyys, kaupungistumisaste; Tilastokeskus) sekä Suomen taloustilanteen kehitys (rakennusluvat, bruttokansantuote ja kuluttajahintaindeksi; Tilastokeskus, Eläketurvakeskus).
Tekoälyn tuottamien ennusteiden oikeellisuus validoitiin ja tulkinnat täydennettiin Kiinteistömaailman toimesta. Lisäksi ennusteet kalibroitiin valtakunnan tasolla hieman konservatiivisemmiksi +4.5% -> 3.1% perustuen Danske Bankin ekonometrisiin malleihin, Kiinteistömaailman asiantuntemukseen ja tuoreimpiin uutisiin kansantalouden, työttömyyden ja covid-19 -epidemian tilanteesta.

Anne-mari Kalliopuska
Yrittäjä, kiinteistönvälittäjä, kaupanvahvistaja, LKV
 
https://www.kiinteistomaailma.fi/oulu-tuira/anne-mari-kalliopuska
07.10.2021

Pyydä perusteltu hinta-arvio asunnostasi!

Kutsu välittäjämme Kotikäynnille, kun haluat keskustella tarkemmin asunnon myynnistä ja arvosta. Välittäjiemme antamat hinta-arviot ovat toteutuneet tilastojemme mukaan keskimäärin 98 prosenttisesti.

Kotikäynti ei sido sinua mihinkään eikä aiheuta sinulle mitään kuluja.

Valitse Kiinteistömaailma

Kutsumalla välittäjämme kotiisi saat arvion asuntosi arvosta ja kuulet, miten sitä kannattaa lähteä markkinoimaan.

Kiinteistömaailman välittäjien arviot ovat toteutuneet viime vuosina 98 prosentin varmuudella.