Kaksijakoinen kuva leimaa Kirkkonummen kevät- ja kesäkauden asuntokauppaa

Kiinteistömaailman 60. barometrin mukaan merkittävässä osassa Suomea asunto- ja kiinteistökaupan kauppamäärät lähtevät lähikuukausina nousuun, mutta valtaosassa alueita ja asuntotyyppejä hintojen nousua ei ole vielä näköpiirissä. ”Kirkkonummella odotamme omakotitalokaupan vilkastuvan kesäkaudella, mutta pienempien asuntotyyppien kauppavilkkaudessa ei lähiaikoina ole näköpiirissä merkittäviä muutoksia. Kaikkineen kuva on aika lailla kahtalainen: hyvistä uudehkoista perheasunnoista on selvä pula ja niiden hintoihin kohdistuu ensimmäisenä nousupaineitakin; pieniä kerrostalokoteja on kysyntään nähden edelleen runsaasti tarjolla”, sanoo Kiinteistömaailma Kirkkonummen yrittäjä Hannu Salo.

Kiinteistömaailman barometriin vastasi maaliskuun lopulla 346 asuntokaupan ammattilaista eri puolilta Suomea. Heistä 34 edustaa pääkaupunkiseudun ulkopuolista Uuttamaata. Vuodesta 1994 alkaen puolivuosittain julkaistu barometri on järjestyksessään jo 60.

Koko maan tasolla noin puolet välittäjistä arvioi, että kauppamäärissä pohja on heidän alueellaan varsinkin uudemmissa pientalokohteissa nähty, ja kauppamäärät ovat lähdössä kasvuun. Niistäkin, jotka eivät vielä kasvun merkkejä omalla toiminta-alueellaan näe, ylivoimainen valtaosa odottaa tilanteen pystyvän ennallaan, ei enää heikkenevän.

”Kaupan vilkastuessa myyntiajat lyhenevät, mutta hintojen nousu tulee vasta seuraavassa vaiheessa. Hyvin monin paikoin Uudellamaalla kerrostalokoteja – sekä vanhoja että ihan uusia - on sen verran reilusti tarjolla, että niiden tarjonnan täytyy ensin ’sulaa’ markkinaan, ennen kuin hinnannousu alkaa”, sanoo Salo. Ensiasunnon ostajat tähyävät isoissa kaupungeissa kaksioihin, Kirkkonummella kuva on moninaisempi

Osana kevään barometriä Kiinteistömaailma selvitti ensiasuntokaupan tilaa eri puolilla maata. Viime vuoden lopulla nähtiin merkittävä buusti asuntokaupassa, kun ensiasunnon ostajien varainsiirtoverovapaus päättyi vuodenvaihteeseen ja moni ostaja halusi tehdä kaupat vanhan varainsiirtoverolainsäädännön aikana. Joulukuussa 2023 jopa yli puolessa Kiinteistömaailman välittämistä kaupoista oli ostajana ensikertalainen.

”Keskimäärin Suomessa yli puolet välittäjistä arvioi maaliskuun lopussa, että ensiasunnon ostajia on taas liikkeellä saman verran tai jopa enemmän kuin ennen viime lokakuuta, jolloin varainsiirtoverovapauden päättymisestä ilmoitettiin. Pääkaupunkiseudun ulkopuolisella Uudellamaalla liikkeellelähtö on tapahtunut ehkä hiukan hitaammin, mutta kyllä meilläkin iso osa välittäjistä tapaa kohteissaan ensiasunnon ostajia liki entiseen tapaan”, Salo kuvaa.

Varsinkin isoimmissa kaupungeissa kaksiot ovat suosituin ensiasunnon ostajien hankkima kohde. Kirkkonummen kaltaisilla paikkakunnilla kuva on moninaisempi: ensiasunnoksi haetaan myös isompia rivitalokoteja ja omakotitalojakin.

”Asumisen väljyys on monella syy valita Kirkkonummi pääkaupungin sijaan. Luonnollisesti se näkyy ensiasuntokaupassakin”, Salo toteaa.

Ensiasunnon ostajilla on valtaosassa maata suotuisa tilanne varainsiirtoverovapauden poistumisesta huolimatta

Vaikka varainsiirtoverovapaus onkin poistunut, on tilanne isossa osassa maata ensiasunnon ostajalle suosiollisempi kuin hintahuipun aikaan vuosina 2021 – 2022.

Helsingissä ensiasunnon ostajien suosimalla Taka-Töölön alueella kerrostalokaksioiden velaton keskihinta on laskenut vuodesta 2021 siten, että keskimäärin ensiasunnon sai tammi-helmikuussa 2024 yli 50 000 euroa halvemmalla kuin vuonna 2021, vaikka mukaan laskisi varainsiirtoveronkin. Turun keskustassa hyöty voi olla lähes 20 000 euroa ja Jyväskylässä yli 10 000 euroa.

”Kirkkonummella ei vastaavia keskiarvolaskelmia ole mielekästä postinumerotasolla tehdä, sillä kauppamäärät ovat sen verran paljon pienempiä. Keskiarvoon vaikuttaisi liian isosti se, millaisia kohteita kullakin ajan hetkellä satutaan painotetusti myymään: uudempia ja hyvin varusteltuja vai vanhempia ja peruskuntoisia. Mutta kyllä reilu tarjonta monista asuntotyypeistä tekee tilanteesta senkaltaisen, että ensiasunnon ostajalla on Kirkkonummellakin hyvä mahdollisuus tehdä suotuisat kaupat, parempaan hintaan kuin vielä muutama vuosi sitten”, Salo sanoo. Tutustu laskelmiin alla. Ne on tehty verraten kaikkien vuoden 2021 aikana kyseisestä asuntotyypistä tehtyjen kauppojen velattomia keskihintoja tammi- ja helmikuussa 2024 tehtyjen kauppojen velattomiin keskihintoihin. Mukaan on otettu välitysammattilaisten barometrikyselyssä esiin nostamia postinumeroalueita ja asuntotyyppejä, joista on tehty tammi-helmikuussa 2024 vähintään 10 kauppaa.

Helsinki, Taka-Töölö 00250, 2 h + keittiö (kerrostalo) Velaton keskihinta 2021: 381 798 e; ensiasunnon ostajalla varainsiirtoverovapaus Velaton keskihinta 1-2/2024: 323 500 e; ensiasunnon ostajakin maksaa 4 853 e VSV:n -> varainsiirtoveron maksun jälkeenkin asunnon osto 53 445 euroa edullisempi nyt Turku keskusta 20100, 2h + keittiö (kerrostalo) Velaton keskihinta 2021: 209 366 e; ensiasunnon ostajalla varainsiirtoverovapaus Velaton keskihinta 1-2/2024: 189 472 e; ensiasunnon ostajakin maksaa 2 842 e VSV:n -> varainsiirtoveron maksun jälkeenkin asunnon osto 17 052 euroa edullisempi nyt Jyväskylä keskusta 40100, 2h + keittiö (kerrostalo) Velaton keskihinta 2021: 143 305 e; ensiasunnon ostajalla varainsiirtoverovapaus Velaton keskihinta 1-2/2024: 129 852 e; ensiasunnon ostajakin maksaa 1 948 e VSV:n -> varainsiirtoveron maksun jälkeenkin asunnon osto 11 505 euroa edullisempi nyt

 

Lisätiedot:

Hannu Salo, yrittäjä, Kiinteistömaailma Kirkkonummi, puh. 050 313 7626

Lue myös valtakunnallinen barometritiedote: www.kiinteistomaailma.fi/tiedotteet

Kirkkonummi keskusta

12.04.2024

Pyydä perusteltu hinta-arvio asunnostasi!

Kutsu välittäjämme Kotikäynnille, kun haluat keskustella tarkemmin asunnon myynnistä ja arvosta. Välittäjiemme antamat hinta-arviot ovat toteutuneet tilastojemme mukaan keskimäärin 98 prosenttisesti.

Kotikäynti ei sido sinua mihinkään eikä aiheuta sinulle mitään kuluja.

Valitse Kiinteistömaailma

Kutsumalla välittäjämme kotiisi saat arvion asuntosi arvosta ja kuulet, miten sitä kannattaa lähteä markkinoimaan.

Kiinteistömaailman välittäjien arviot ovat toteutuneet viime vuosina 98 prosentin varmuudella.