Asunnon myyntiopas – tukea elämäsi tärkeimpiin päätöksiin

Kodinvaihto on iso ja tärkeä projekti, jota harkitaan ja valmistellaan pitkään. Siksi olemmekin kirjoittaneet asuntosi myynnin tueksi oppaan, joka vastaa useisiin mieltä askarruttaviin kysymyksiin asuntokaupan eri vaiheista. Tämä asunnon myyntiopas sisältää tietoa, jonka toivomme helpottavan matkaasi uuteen kotiin. Pyydä hinta-arvio asunnostasi.

Kun olet tehnyt päätöksen myydä asuntosi, koostuu asunnon myyntiprosessi välittäjän etsimisestä – tai välittäjän suorittamien töiden (kuten tarvittavien asiakirjojen hankkimisesta ja markkinoinnin ja myynnin) hoitamisesta, ostotarjousten käsittelystä sekä kaupanteosta.

Asunnon myynti ja siihen tarvittavat asiakirjat

Asunnon myynti tähtää tilanteeseen, jossa myynnissä olevasta kohteesta saadaan paras mahdollinen hinta, käytettävissä olevaan aikaan peilaten. Myyntiprosessista voi tehdä hyvin monivaiheisen ja liittää siihen remontointia ja stailausta, jotka voivat vaikuttaa positiivisesti asunnosta saatavaan hintaan. Kiinteistömaailman välittäjät voivat suositella asunnollesi tarpeellisia toimenpiteitä vauhdittamaan myyntiä tai parantamaan asunnosta saatavaa myyntihintaa. Houkutteleviin valokuviin sekä selkeään pohjapiirustukseen kannattaa satsata.

Myytävän asunnon myyntihintapyynnön määritteleminen voi olla vaikeaa; Kiinteistömaailman tarjouskauppa varmistaa, että saat kohteestasi juuri oikean hinnan. Vaikka oman kodin vaihdossa henkilökohtainen elämäntilanne merkitsee suhdanteita enemmän, saat ammattitaitoiselta välittäjältä myös hyviä vinkkejä siihen, milloin on paras myyntiaika juuri sinun asunnollesi.

Asunnon myynnissä tarvitaan useita asiapapereita ja myyntiprosessin startattua kannattaakin hoitaa ne ensimmäisenä kuntoon. Asiakirjat riippuvat myytävästä kohteesta. Osakehuoneiston myynnissä ja kiinteistökaupassa tarvitaan erilaisia asiakirjoja ja selvityksiä, joiden avulla varmistetaan, että potentiaalisilla ostajilla on kaikki tarvittava tieto oman päätöksentekonsa tueksi ja tuetaan myyjän oikeusturvaa. Esimerkiksi asuinhuoneiston myyntiä varten hankituista tilinpäätösasiakirjoista selviää asunto-osakeyhtiön taloudellinen tilanne ja isännöitsijäntodistuksesta taloyhtiöön tehdyt remontit. Välitysliikettä käyttäessäsi nämä hoidetaan puolestasi, eikä sinun tarvitse murehtia, ovatko kaikki tarvittavat asiakirjat ja selvitykset varmasti hankittu.

Huomioi myös, että saatat tarvita myyntiä varten muilta asunnon omistajilta valtakirjat tai asunnossa asuvalta puolisolta suostumuksen. Tai jos myyjänä on kuolinpesä, tarvitaan myös ainakin perukirja ja asianmukaiset sukuselvitykset.

Omakotitalon tai muun kiinteistön myynnissä tarvitaan usein erilaisia rekisteriotteita ja rakennuslupa-asiakirjoja. Myynnin puolestasi hoitava Kiinteistömaailman välittäjä huolehtii kaikkien tarvittavien asiakirjojen ja selvitysten hankkimisesta, jolloin sinulle jää aikaa keskittyä tärkeämpiin asioihin.

Asiapapereista tärkein: kauppakirja

Asunnon myyntiä varten tarvitaan kauppakirja. Kauppakirja allekirjoitetaan joko sähköisesti tai käsin. Käsin allekirjoitettaessa molemmat kaupan osapuolet saavat omat kappaleensa allekirjoitetusta kauppakirjasta. Kauppakirjan tulee sisältää tiedot myyjän ja ostajan oikeuksista ja velvollisuuksista sekä kaupan ehdoista. Asunnon myynnissä ehdot liittyvät usein kauppahintaan ja sen maksamiseen sekä hallinnan luovutukseen. Kauppakirjassa saattaa olla tarpeen sopia asioista laajemminkin. Erilaisia kauppakirjapohjia on löydettävissä internetistä, mutta asiantuntevan välittäjän laatiman kauppakirjan avulla voit huoletta luottaa tietojen oikeellisuuteen.

Kauppakirja on asunnon myyntiprosessissa tärkein yksittäinen seikka, jonka laatimisessa kannattaa luottaa ammattilaisen tarjoamaan ammattitaitoon.

 

Asunnon myynnin verotus – asumisaika ratkaisee

Asunnon myynnin ja sen myyntivoiton verotuksessa huomioidaan pääasiassa asunnon omistamiseen ja siinä vakituisesti asumiseen kulunut aika.

Yksinkertaistettuna voidaan todeta, että jos myyt asuntosi aiemmin kuin 2 vuotta siinä asuttuasi, tulee sinun maksaa voitosta myyntivoittovero. Yksinkertaistettuna myyntivoitto (eli luovutusvoitto) syntyy kun myymäsi asunnon myyntihinta on suurempi kuin se ostohinta, jonka itse siitä maksoit. Asunnon myynti on kuitenkin aina ilmoitettava verottajalle, syntyy kaupasta verotettavaa tuloa tai ei.

Esimerkkinä: Maksoit asunnostasi 100 000 euroa ja myyt sen vuoden kuluttua 120 000 eurolla. Voittosi on 20 000 euroa, josta maksat pääomatuloina verotettavan myyntivoittoveron.

Asia ei kuitenkaan ole ihan näin suoraviivainen ja asumisen keston lisäksi lopulliseen verotettavaan summaan vaikuttaa useita erilaisia kuluja. Valitessasi käyttää asiantuntijapalveluita matkasi helpottamiseksi, Kiinteistömaailman asiantuntijat vastaavat myös verotukseen liittyviin kysymyksiin. Asunnon myynnin verotuksesta tarkemmin löydät lisätietoja osiosta Asunnon myynti ja verotus.

 

Kulut asunnon myynnistä

Asunnon myynnistä syntyy myyjälle väistämättä erilaisia kuluja. Valitsemalla välitysliikkeen hoitamaan asuntosi myyntiä varmistat, että saat itse keskittyä sinulle mieluisampiin tehtäviin ja pääset asuntokaupoissa helpolla. Asunnon myyntiin tarvittaviin asiakirjoihin ja selvityksiin voi itsemyyjällä upota isokin summa. Lisäksi jos päätät myydä asuntosi itse kannattaa varautua esimerkiksi myynti-ilmoituksista, valokuvauksesta, stailauksesta ja esittelyn järjestämisestä syntyviin erilaisiin kustannuksiin. Välitysliikettä käytettäessä maksettavaksi tulee välityspalkkio, mutta ammattilaisen käyttäminen tuo myyntiin turvaa ja luo ajansäästöä. Palkkiot vaihtelevat suuresti palveluntarjoajasta riippuen. Tutustu Kiinteistömaailman kilpailukykyisiin hintoihin.

Myynnissä kannattaa satsata alusta saakka muiden asiakirjojen ohella huolellisesti täytettyyn myynti-ilmoitukseen, joka kertoo kaikki olennaiset asiat ja mahdollisesti säästää aikaasi useilta kysymyksiltä. Välitysliike laatii aina kohteesta asiantuntevan myyntiesitteen. Asunnon myyjällä on korvausvaateen uhalla velvollisuus kertoa kaikki oleellinen tarjolla olevasta kohteesta.

Asunnon voi myydä myös itse – välittäjä säästää aikaasi

Vaikka suurin osa ihmisistä turvautuukin asunnon myynnissä ammattilaiseen, on asunnon myynti myös mahdollista toteuttaa kokonaisuudessaan itse. Lisätietoja asioista, jotka kannattaa huomioida päätyessäsi myymään asuntosi kokonaan itse löydät Asunnon myynti ilman välittäjää.

Asuntoa myydessä kannattaa kiinnittää erityistä huomiota sen hinta-arvioon: mitä realistisempi myyntihintapyyntö on, sitä paremmat ovat lähtökohdat löytää kodillesi se oikea ostaja. Liian suuret hintatoiveet johtavat katteettomiin odotuksiin ja asunnon myynti viivästyy turhaan. Kiinteistömaailman välittäjien antamat hinta-arviot ovat toteutuneet tilastojemme mukaan keskimäärin 98 prosenttisesti.

On myös hyvä muistaa, että välitysliike ei ole vain myyjää varten. Välittäjä palvelee potentiaalisia ostajaehdokkaita ja varmistaa, että ostotarjoukset ovat asianmukaisia. Mahdolliset ostajat voivat myös asioida luottavaisin mielin, että asunnosta on varmasti kaikki tarvittavat tiedot saatavilla, ja että asuntokauppa sujuu mutkattomasti. Asunto-osakkeen kaupassa välitysliike huolehtii ostajien varainsiirtoveroilmoituksista.

 

Asunnon myynti ja uuden osto

Kiinteistömaailma hoitaa nykyisen asuntosi myynnin alusta loppuun ja auttaa uuden etsinnässä. Samalla varmistut siitä, että kotiasi esitellään tehokkaasti, ostajaehdokkaat saavat kaiken tarvitsemansa tiedon ja asiat sujuvat turvallisesti lakipykälien mukaan. Välittäjäsi auttaa sinua asunnonvaihdon suunnittelussa ja pitää huolta, että asuntoasi markkinoidaan parhaalla mahdollisella tavalla. Oman välittäjän tukena on aina Kiinteistömaailman paikallinen yrittäjä. Oli asia mikä tahansa, voit aina kääntyä myös hänen puoleensa.

Oman välittäjän lisäksi saat asuntosi myyntiin maan laajimman ja tehokkaimman myyntiverkoston: yli 600 välittäjää eri puolilla Suomea voivat esitellä ja myydä asuntoasi asiakkailleen.

Mikäli olet myös ostamassa uutta asuntoa, välittäjä kirjaa asuntotoiveesi muistiin. Halutessasi saat jatkossa sähköpostiisi tiedon toiveidesi mukaisista Kiinteistömaailman asunnoista ennen kuin ne tulevat julkiseen markkinointiin.

Kun olet jättänyt käytännön asiat välittäjälle, voit itse suunnata katseen jo tulevaan. Sitä varten kannattaa kurkata esimerkiksi muistilistamme muuttajalle.