Pirkanmaan asuntomarkkinakatsaus

Pirkanmaan asuntomarkkinan kolme ensimmäistä vuosineljännestä on saatu tilastoitua ja kuten asuntomarkkinoita seuraavat hyvin tietävät, luvut ovat alakuloisia. Tiedot perustuvat Kiinteistönvälistysalan Keskusliiton jäsenyritysten kauppatilastoihin.
 
Koko Pirkanmaa
Koko Pirkanmaata tarkastellessa asuntokauppojen kappalemäärä ensimmäisen kolmen kvartaalin aikana laski vuoden 2022 vastaavasta ajankohdasta 2158 kappaleella ja se vastaa prosentuaalisesti tasan kolmanneksen pudotusta. Tänä vuonna on tehty yhteensä 4365 kauppaa, joista uusien asuntojen kauppoja oli 246 kpl (-67,9 % vs 2022) ja käytettyjen kauppoja 4119 kpl (-28,5 %). Keskimääräiset neliöhinnat ovat laskeneet uusissa asunnoissa noin 5,2 % ja käytetyissä 8,0 %.
 
Käytettyjen asuntojen keskimääräinen myyntiaika on pidentynyt vuoden 2022 73 vuorokaudesta tänä vuonna 100 vuorokauteen. Muutos on kohtuullisen suuri. Jos nyt enää mitään asuntokauppavuotta voi pitää normaalina, niin näin suuria muutoksia keskiarvoluvuissa ei ainakaan lähihistoria tunne.
 
Keskimääräinen käytettynä myyty asunto oli koko Pirkanmaan tarkastelussa 81 neliöinen, rakennettu 1985 ja maksoi 191.455 €.
 
Ylöjärvellä hintamuutokset pieniä
Ylöjärvellä myytiin alkuvuoden aikana 386 asuntoa (-28,0 % vs 2022), joista uusien asuntojen kauppoja oli 15 kpl (-61,5 %) ja käytettyjen kauppoja 263 kpl (-24,2 %). Keskimääräinen uuden asunnon neliöhinta laski 3015 euroon (-13,8 %), johon osansa tekee keskimääräisen uuden asunnon neliömäärän kasvu 84 neliöstä 92 neliöön.
 
Käytettyjen asuntojen kaupassa hintataso piti yllättävän hyvin pintansa. Vaikka kauppojen lukumäärä tippui melkein neljänneksellä eli kappaleilla mitattuna 84 kappaleella, ei keskimääräinen neliöhinta liikkunut käytännössä yhtään säilyen 2279 eurossa. Ylöjärvikään ei säästynyt käytettyjen asuntojen myyntiajan pidentymiseltä. Ylöjärvellä myyntiajat pitenivät keskimäärin vuoden 2022 70 vuorokaudesta 90 vuorokauteen.

Nokialla ostettiin isompia asuntoja
Nokialla asuntokaupan alakulo näkyy erityisesti kauppojen määrissä ja pidentyneissä myyntiajoissa. Kauppamäärissä jäätiin jälkeen viime vuoden vastaavaa ajanjaksoa käytetyissä asunnoissa 118 kaupalla ja uusissa asunnoissa 50 asuntokaupalla. Käytännössä 50 asuntoa tarkoittaa yhtä kokonaista nykyaikaista kerrostaloa.
Prosentuaalisesti lukemat olivat karuja. Käytettyjen asuntojen kauppamäärä putosi 30,3 % ja uusien 84,7 %. Nokia oli tarkastelujakson osalta sikäli erikoinen, että sekä uusien että käytettyjen asuntojen keskikoko oli 91 m2. Yleisesti Tampereella sekä ympäryskunnissa uudet myytävät asunnot ovat selkeästi käytettynä myytyjä pienempiä. Esimerkiksi viime vuonna uusi myyty nokialainen asunto oli kolmen ensimmäisen vuosineljänneksen aikana 58 neliöinen.
Keskimääräiset neliöhinnat laskivat Nokialla uusissa asunnoissa 6,1 % ja käytetyissä 5,1 %. Keskimääräinen käytetyn asunnon myyntiaika piteni 88 vuorokaudesta 103 vuorokauteen.
 
Kiinteistönvälittäjien tuntuman mukaan Nokialla käy parhaiten kaupaksi kohtuullisesti hinnoitellut tuoreehkot perheasunnot. Kalliimman hintaluokan yli 500.000 euron kauppoja tehtiin Nokialla tänä vuonna kolmella ensimmäisellä neljänneksellä 5 kpl ja vuotta aiemmin 10 kpl. Tämä on myös se hintaluokka, johon ehkä eniten on iskenyt asuntolainojen kohonneiden korkojen vaikutus ja osa niistä kohteista, mistä jokin aika sitten saatiin yli 500.000 menevät nyt kaupaksi alle tuon rajan.

Lempäälässä asuntokaupan muutokset pienimpiä
Lempäälän asuntokauppa on selvinnyt Tamperetta ja muita ympäryskuntia vähemmällä ainakin kolmen ensimmäisen vuosineljänneksen osalta tänä vuonna. Lempäälässä myytiin alkuvuoden aikana 176 käytettyä ja 10 uutta asuntoa. Käytettyjen kauppa laski viime vuoteen verrattuna kappalemäärisesti 20,7 % ja uusien yllättäen tuplaantui. Yllättävää oli myöskin käytettyjen keskimääräisen neliöhinnan lievä nousu 2,0 prosentilla, kun samaan aikaan vielä käytetyn myydyn asunnon keskikoko pysyi lähes ennallaan 87-88 neliössä. Keskimääräinen käytetyn asunnon myyntiaika piteni 71 vuorokaudesta 74 vuorokauteen ja jälleen negatiivinen muutos oli Lempäälässä muita tarkastelukuntia pienempi.
Keskimääräinen lempääläläinen käytettynä myyty asunto oli alkuvuoden 2023 aikana 88 neliöinen ja maksoi 225.712 €. Myyntiaika oli vertailukohtia jonkin verran lyhyempi 74 vuorokautta (Tampere 97 vrk, Pirkkala 99 vrk, Kangasala 117 vrk, Nokia 103 vrk ja Ylöjärvi 90 vrk). Uusi myyty asunto oli keksimäärin 59 neliöinen ja maksoi 261.000 €.
Kuten muissakin Tampereen ympäryskunnissa myös Lempäälässä parhaiten kaupaksi käyvät omaksi asunnoksi ostettavat tuoreehkot perheasuntokohteet, jotka on kohtuullisesti hinnoiteltuja.

Kangasalla myyntiajat pidentyneet
Volyymillä mitattuna Kangasalan asuntokauppojen määrä laski 29,1 % verrattuna vuoden takaiseen käytetyissä asunnoissa. Uusien asuntojen kauppamäärä tippui 38,5 %, mutta sitä sanelee ehkä enemmän valmistuvien kohteiden määrä kuin suoranaisesti kaupan käynnin nihkeys. Uusissa asuntojen keskikoossa nähtiin hyvin epätyypillinen ilmiö, kun keskimääräinen uuden asunnon koko kasvoi 57 neliöstä 77 neliöön eli käytännössä kaksiosta kolmioon.
Käytettynä myytyjen asuntojen lukumäärä tippui 109 kappaleella verrattuna vuoden takaiseen vertailujaksoon. Keskimääräinen neliöhinta tippui 3,4 % eli Kangasalla hinnat tippuivat muuta Pirkanmaata vähemmän. Kangasalla keskimääräinen käytettynä myyty asunto oli 91 neliöinen, maksoi 193.345 € ja myytiin 117 vuorokaudessa. Myyntiaika piteni 69 vuorokaudesta 117 vuorokauteen.

Pirkkalassakin kauppamäärät laskivat
Pirkkala kiinteistönvälittäjien tekemät kaupat vähenivät viime vuoden tarkastelujaksoon verrattuna käytetyissä asunnoissa 26,0 % ja uusissa 73,5 %. Karkeasti siis käytettyjen kaupoista vähentyi neljläsosa, mutta uusien kaupoista jäi neljäsosa jäljelle. Neliöhinnat pitivät Pirkkalassa pintansa melko tarmokkaasti. Uusien asuntojen keskimääräinen neliöhinta tippui 3,0 % ja käytettyjen 2,5 %.
Käytettyjen asuntojen myyntiajoissa muutokset ovat suuria. Keskimääräinen myyntiaika oli vielä viime vuonna Pirkanmaan nopein eli 58 vuorokautta, mutta 2023 kolmen ensimmäisen vuosineljänneksen aikana Pirkkala sijoittuu hyvin tarkkaan koko Pirkanmaan keskiarvoon 99 vuorokaudella. Keskimääräinen käytettynä myyty asunto Pirkkalassa oli alkuvuoden aikana 93 neliöinen ja maksoi 273.336 €.

Tampereen asuntokaupassa suuria liikkeitä
Vuoden 2023 asuntokauppojen hidastuminen on näkynyt ehkä eniten sellaisissa kaupungeissa, joissa asuntokauppa lähihistoriassa on käynyt erityisen hyvin ja toisaalta hinnat ovat nousseet kohtuullisen reilusti. Mm. Tampere ja Espoo kuuluvat alkuvuoden asuntokaupan tappiollisiin kaupunkeihin. Tampereella uudisasuntokauppa jarrutti viime vuoteen verrattuna 67,9 % kauppojen määrällä mitattuna. Kappalemääräisesti tiputtiin 535 kaupasta 172 kauppaan. Uusien asuntojen hintataso putosi 5,8 %.
Käytettyjen asuntojen kauppa putosi Tampereella 30,8 % verrattuna vuoden takaiseen. Kauppalukumäärinä tämä tarkoittaa yli tuhatta asuntokauppaa. Käytettyjen kaupassa neliöhinta tippui 7,2 %. Käytettyjen asuntojen keskimääräinen myyntiaika piteni 70 vuorokaudesta 97 vuorokauteen. Keskimääräinen Tampereella käytettynä myyty asunto oli 70 neliöinen, maksoi 207.056 € ja oli rakennettu vuonna 1983.

01.11.2023

Pyydä perusteltu hinta-arvio asunnostasi!

Kutsu välittäjämme Kotikäynnille, kun haluat keskustella tarkemmin asunnon myynnistä ja arvosta. Välittäjiemme antamat hinta-arviot ovat toteutuneet tilastojemme mukaan keskimäärin 98 prosenttisesti.

Kotikäynti ei sido sinua mihinkään eikä aiheuta sinulle mitään kuluja.

Valitse Kiinteistömaailma

Kutsumalla välittäjämme kotiisi saat arvion asuntosi arvosta ja kuulet, miten sitä kannattaa lähteä markkinoimaan.

Kiinteistömaailman välittäjien arviot ovat toteutuneet viime vuosina 98 prosentin varmuudella.