Pirkanmaan asuntokauppakatsaus 2020

Vuosi sitten tähän aikaan alkoi uutisissa tulemaan ensimmäisiä merkkejä jostakin oudosta viruksesta, joka näytti jalkautuvan jopa Eurooppaan kiinasta turistien välityksellä. Virus näytti levinneen ainakin Italiaan. 2-3 kuukauden päästä niin kiinteistönvälitysyritysten kuin lähes kaikkien muidenkin alojen yritysten johtoryhmät kokoustivat melkoisessa myllerryksessä ja epätietoisuudessa. Exceleihin syötettiin erilaisia skenaarioita liikevaihdon totaalisesta romahtamisesta ja sen vaikutuksesta liiketoimintaan.

Jo kesällä, vaikka virustilanne ei mitenkään helpolta silloinkaan vaikuttanut, saatiin asuntokaupan osalta huojentavia tietoja kaupankäynnin vilkkaudesta. Syksyllä myyntitilastot tukivat vahvasti tätä vaikutelmaa ja nyt uuden vuoden alkaessa voidaan todeta Pirkanmaan asuntokaupan käyneen monen asiantuntijankin mielestä yllättävän hyvin erikoisena vuonna 2020.

Pirkanmaalla myytiin vuonna 2020 yhteensä 7386 käytettyä asuntoa (+6,2 % vs 2019). Keskimääräinen käytetyn myydyn asunnon neliöhinta oli 2569 €/m2 (+7,2 %). Se oli kooltaan koko Pirkanmaalla 78 neliöinen, maksoi 187054 € ja myytiin keskimäärin 83 päivässä.

Uusien myytyjen asuntojen kokonaismäärä oli 1718 kpl (-12,7 % vs 2019). Siitä huolimatta keskimääräinen neliöhinta nousi 1,6 % ollen nyt 4439 €/m2. Keskimääräinen uusi myyty asunto oli 53 neliöinen. Uusien myytyjen asuntojen tilastoja tulkitessa on aina muistettava, että varsinkin isommat rakennusyritykset myyvät asuntoja oman asuntomyyntinsä kautta eikä kaikki uudet myydyt asunnot päädy Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton ylläpitämään tilastoon.

tero naskali
yrittäjä, toimitusjohtaja, LKV, DI, MBA
01.02.2021

Pyydä perusteltu hinta-arvio asunnostasi!

Kutsu välittäjämme Kotikäynnille, kun haluat keskustella tarkemmin asunnon myynnistä ja arvosta. Välittäjiemme antamat hinta-arviot ovat toteutuneet tilastojemme mukaan keskimäärin 98 prosenttisesti.

Kotikäynti ei sido sinua mihinkään eikä aiheuta sinulle mitään kuluja.

Valitse Kiinteistömaailma

Kutsumalla välittäjämme kotiisi saat arvion asuntosi arvosta ja kuulet, miten sitä kannattaa lähteä markkinoimaan.

Kiinteistömaailman välittäjien arviot ovat toteutuneet viime vuosina 98 prosentin varmuudella.