Alkuvuoden Nokian asuntomarkkinavertailu vuoteen 2019

Nokian asuntomarkkinassa on takana kohtuullisen vilkkaat pari vuotta. Kauppamäärät ovat kasvaneet ja hinnat ovat kohonneet selvästi ja siten käytännössä saavuttaneet muut Tampereen ympäryskunnat.

Julkisuudessa on useita kertoja haluttu verrata tämän vuoden alun asuntomarkkinan tilannetta erityisesti vuoden 2019 tilanteeseen. 2020 ja 2021 ovat olleetkin asuntomarkkinan kannalta poikkeuksellisia, virustilanteen häiritsemiä vuosia, joten tällainen pidemmälle menevä vertailu antaa ehkä paremmin kuvaa nykytilanteesta.
Nytkin erityisesti geopoliittinen tilanne on haastava ja sen myötä myös asuntomarkkinan tilannetta seurataan korostuneen tarkkaavaisesti.

Käytettynä myytyjen kerrostaloasuntojen kauppamäärät ovat nousseet vuodesta 2019 jyrkästi. Nyt kerrostaloasuntojen kauppoja tehtiin peräti 39,7 % enemmän kuin vuonna 2019 vastaavalla ajanjaksolla. Kauppamäärän kehitys on ollut erittäin vahvaa ja kasvu jättää jälkeensä esimerkiksi Tampereen kerrostaloasuntojen kauppamäärän kulmakertoimen.

Kerrostaloasuntojen keskimääräinen neliöhinta on noussut 15,0 % ja keskimääräinen käytettynä myyty kerrostaloasunto maksoi 2022 alkuvuoden aikana 101.355 €, kun se kolme vuotta sitten maksoi 94.791 €.

Hiukan yllättävä kehitys on ollut keskimääräisessä myyntiajassa. Myyntiaika on kerrostaloasuntojen osalta pidentynyt 72 vuorokaudesta 91 vuorokauteen. 

Omakotitalojen kauppamäärä on kehittynyt rauhallisesti ollen nyt 10,9 % korkeammalla tasolla kuin vuonna 2019. Keskimääräinen neliöhinta ylitti 2000 euron haamurajan, ollen nyt 2056 € / m2 (+10,0 %). Huomionarvoista omakotitalojen osalta, samoin kuin kerrostalojenkin osalta, on keskimääräisen myyntiajan piteneminen 100 vuorokaudesta 167 vuorokauteen. 

Rivitaloasuntokauppa on välittäjien tuntuman mukaan kehittynyt ehkä asuntotyypeistä vahvimmin Nokialla. Tämän vuoden tilastoista löytyy yhteensä 68 rivitaloasunnon kauppaa, joka on hyvin tarkkaan sama määrä kuin vuonna 2019 (71 kpl). Keskimääräisen rivitaloasunnon neliöhinta on noussut 14,8 % ja on nyt 2368 € / m2. Erityinen huomio kiinnittyy kuitenkin myyntiajan keshitykseen. Myyntiaika on kolmessa vuodessa lyhentynyt 122 vuorokaudesta 50 vuorokauteen. Tämä kertoo suuresta markkinan muutoksesta ja tukee paikallisten välittäjien kertomaa rivitaloasuntojen kaupan tilanteesta.

Yhteenveto

Nokian asuntomarkkina on kehittynyt parissa vuodessa erittäin jyrkällä kulmakertoimella sekä kauppamäärin että keskimääräisin kauppahinnoin mitattuna. Alkuvuoden aikana keskimääräiset myyntiajat ovat alkaneet pidentyä ja se kertoo ehkä markkinan rauhoittumisesta ja kuvaisimme tilannetta parhaiten normalisoituneeksi kestävämmälle pohjalle. Asuntojen ostajat ja myyjät voivat edetä asunnonvaihtosuunnitelmissaan kohtuullisen turvallisin mielin.

30.06.2022

Pyydä perusteltu hinta-arvio asunnostasi!

Kutsu välittäjämme Kotikäynnille, kun haluat keskustella tarkemmin asunnon myynnistä ja arvosta. Välittäjiemme antamat hinta-arviot ovat toteutuneet tilastojemme mukaan keskimäärin 98 prosenttisesti.

Kotikäynti ei sido sinua mihinkään eikä aiheuta sinulle mitään kuluja.

Valitse Kiinteistömaailma

Kutsumalla välittäjämme kotiisi saat arvion asuntosi arvosta ja kuulet, miten sitä kannattaa lähteä markkinoimaan.

Kiinteistömaailman välittäjien arviot ovat toteutuneet viime vuosina 98 prosentin varmuudella.