Putkiremontti lähenee - mitä on hyvä tietää?

Putkiremontti on osa rakennuksen luonnollista elinkaarta ja sitä tarvitaan, koska vuosien saatossa putket kuluvat ja syöpyvät. Putkiremontti on sijoitus tulevaisuuteen, sillä se nostaa asunnon arvoa ja parantaa asukasviihtyvyyttä. Kun se toteutetaan ajallaan, vältytään turhilta vahingoilta.

Putkiremontti tehdään, kun rakennus on 30–50 vuotta vanha. Rakennuksen iän lisäksi putkiremontin ajankohtaan vaikuttavat pesutilojen kunto sekä lisääntyneet tukokset ja vuodot. Onkin tärkeää, että ilmoitat aina huoltoyhtiöön putkistoon liittyvistä ongelmista. Näin taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä pysyvät paremmin tilanteen tasalla ja voivat tarvittaessa alkaa suunnitella putkiremonttia. Kun putkiremontin tarve alkaa olla ajankohtainen, teetetään taloyhtiössä yksityiskohtaisempi kuntotutkimus. Kuntotutkimuksen perusteella isännöitsijä ja taloyhtiön hallitus miettivät, millä aikataululla putkiremonttiin pitäisi ryhtyä ja miten se tulisi toteuttaa. Lopullinen päätös remontista, aikataulusta ja alustavasta budjetista tehdään yhtiökokouksessa. Päätöstä varten koolle kutsutaan usein ylimääräinen yhtiökokous, joka velvoittaa taloyhtiön hallituksen aloittamaan hankesuunnittelun. 

Osakas pääsee parhaiten vaikuttamaan putkiremonttiin osallistumalla yhtiökokouksiin, joissa asiasta päätetään. Osakas päättää oman asuntonsa remonteista niissä puitteissa, kun ne on taloyhtiön kanssa sovittu. 

Putkiremontin hinta

Putkiremontin hinta määräytyy remontin laajuuden, toteutustavan ja materiaalien mukaan. Usein putkiremontin yhteydessä kunnostetaan myös kylpyhuoneita ja taloyhtiön yhteisiä tiloja, jolloin kustannukset luonnollisesti nousevat. Osakkaiden osuus putkiremontin kustannuksista määräytyy asunnon koon mukaan. Putkiremontti rahoitetaan yleensä lainalla, jota osakkaat maksavat rahoitusvastikkeena takaisin kuukausittain hoitovastikkeen lisäksi. Lainaosuuden voi halutessaan maksaa myös kerralla erikseen sovittuna aikana. Remontti tulisi aina suunnitella siten, että osakkaat voivat varautua sen tuomiin kustannuksiin.

Putkiremontin kesto

Putkiremontti kestää normaalisti 6-12 viikkoa. Yleensä putkiremontti vaikeuttaa asumista siinä määrin, että asukkaan on hankittava väliaikaismajoitus remontin ajaksi. Osakas vastaa itse asumisjärjestelyistään ja sen kustannuksista remontin ajan. Myös hoitovastiketta maksetaan remontin ajan normaalisti. Joskus asuminen omassa asunnossa on mahdollista, jos saniteettitilat on järjestetty taloyhtiön sauna- ja pesutiloihin. Joskus putkiremontin kanssa samanaikaisesti on järkevää tehdä myös muut asuntoon suunnitteilla olevat remontit. 

Kodin ja omaisuuden suojaaminen putkiremontin aikana

Remontin aikana myös murtoturvallisuus voi huolettaa asukkaita. Usein urakoitsija esittää suunnitelman, jossa käsitellään yleisavainten käyttöä, hallintaa ja säilytystä. Suunnitelma on hyväksytettävä isännöitsijällä ja hallituksella. Lisäksi työmaan aitaamisesta, lukituksista, henkilöiden kulunvalvonnasta ja kirjaamisesta tulee keskustella. 

Asunnossa olevat huonekalut ja muu irtaimisto tulee suojata remontin aikana. Ohjeet suojaamiseen tulee usein urakoitsijalta. Joskus asunto tulee tyhjentää kokonaan remontin alta. 

Myös vakuutuksilla on hyvä suojata kaikki riskit, joita putkiremontin aikana voi tulla. Suunnittelijoilla ja urakoitsijoilla on omat rakennusvirhe- ja vastuuvakuutuksensa ja taloyhtiöllä puolestaan kiinteistö- ja vastuuvakuutuksensa.

Vastuut remontin jälkeen

Putkiremontin valmistuttua tehdään tarkastus sekä kysely asukkaille, joissa mahdolliset puutteet ja virheet selvitetään. Tämän jälkeen puutteet korjataan. Putkiremontilla on normaalisti kahden vuoden takuuaika.

Osakkaat ovat voineet myös itse vaikuttaa asuntonsa ratkaisuihin, kuten putkiremontin yhteydessä uusitun kylpyhuoneen materiaaliratkaisuihin. Osakkaan on aina hyvä hyväksyttää hankinnat taloyhtiöllä, etenkin jos niiden hankintaan liittyy riskejä. Mikäli taloyhtiö on hyväksynyt hankinnan osana urakkaa, katsotaan sen myös olevan vastuussa mahdollisissa hankintaan liittyvissä ongelmissa. 

Ole yhteydessä kiinteistönvälittäjiimme, mikäli haluat keskustella asuntoasioista.

31.08.2022 Kiinteistömaailma

Pyydä perusteltu hinta-arvio asunnostasi!

Kutsu välittäjämme Kotikäynnille, kun haluat keskustella tarkemmin asunnon myynnistä ja arvosta. Välittäjäme antamat hinta-arviot ovat toteutuneet tilastojemme mukaan keskimäärin 98 prosenttisesti.

Kotikäynti ei sido sinua mihinkään eikä aiheuta sinulle mitään kuluja.

Uusimmat aiheesta

Kauppahinta ja velaton kauppahinta - mitä niillä tarkoitetaan?

Valitse Kiinteistömaailma

Kutsumalla välittäjämme kotiisi saat arvion asuntosi arvosta ja kuulet, miten sitä kannattaa lähteä markkinoimaan.

Kiinteistömaailman välittäjien arviot ovat toteutuneet viime vuosina 98 prosentin varmuudella.