Asunnon ostamisessa on mietintämyssy päässä useammallakin ostajalla. Muutokset kuluissa, lainoissa ja asuntomarkkinassa mietityttävät, erityisesti jos olet ostamassa ensimmäistä kotiasi. Et ole mietintöjesi kanssa yksin, sillä kaikista käytetyn asunnon ostajista Suomessa noin joka kolmas on ensiasunnon ostaja. Yleisellä tasolla vuoden 2023 alku näyttäisi myös vilkasta ensiasunnon ostajien osalta, joten rohkeutta oman asunnon hankkimiseen tuntuu löytyvän.
(HSP-hintaseurantatilastot vuosina 2019-2023, koko Suomi, käytetyt asunnot).
Oulun alueella Kiinteistömaailman ensiasunnon ostajien osuus kiinteistöissä vuonna 2021 oli jopa 40%.
Osasyy kaupan vilkkauteen vuonna 2023 voi olla ASP-ehtojen muutos vuoden ja huhtikuun alusta.
Yksi muutoksista koskee ASP-säästävien pariskuntien lainan maksimimäärään nostamista. Tämän vuoksi valikoima asunnon ostamiseen kasvoi merkittävästi. Oulun seudulla muutos tarkoittaa pariskuntien lainan maksimimäärän nousua 120 000 eurosta 180 000 euroon.
Muutoksia on tullut myös muun muassa säästäjien ikärajaan sekä talletusten enimmäismäärään.
ASP lyhyesti
ASP-järjestelmä on asuntosäästöpalkkiolakiin perustuva järjestelmä, jonka avulla valtio tukee ASP-säästäjiä ensimmäisen omistusasunnon hankinnassa. Valtiokonttori neuvoo pankkeja ja asunnonostajia ASP-säädösten soveltamisessa.
ASP-tilin avaamisesta sovitaan pankin kanssa. ASP-tilin voi avata 15-44-vuotias henkilö, joka ei ole aiemmin omistanut asuntoa. Kun ASP-tilille on säästetty vähintään 10 prosenttia asunnon hankintahinnasta, pankki voi myöntää ASP-lainan.
ASP-korkotukilainan etuja ovat:
- veroton korko ja lisäkorko ASP-tilin säästöille
- alhaisempi korko, kuin muiden vastaavien pankin myöntämien ensiasuntolainojen korko
- valtion korkotuki ensimmäisen kymmenen lainavuoden ajaksi
- maksuton valtiontakaus.
(Lähde: https://www.valtiokonttori.fi/palvelut/rahoitus-ja-lainapalvelut/asp-saastaminen-ja-asp-laina/ 11.5.2023)
Olitpa sitten ASP-säästäjä tahi et, niin asunnon ostamisen yhteydessä mietityttävät myös tulevaan omaan kotiin liittyvät asiat. Mitä kaikkea tulisi huomioida ostamista suunnitellessa. Tietoa on paljon, usein on vaikea hahmottaa mikä tieto on tärkeää. Kiinteistön osalta puhutaan kaavoituksesta, kiinnityksistä, sokkeleista ja talotekniikasta. Huoneistojen osalta taloyhtiön remonteista, yhtiölainoista, yhtiövastikkeista ja velattomasta kauppahinnasta. Ja sitten vielä pankissakin pitäisi ymmärtää mikä se marginaali olikaan, mitä tarkoittaa koron tarkistuspäivä ja ohjauskorko. Aina, ihan aina, on tärkeintä, että kysyy niin monesti, että asia on tullut itselle selväksi. Tyhmiä kysymyksiä ei ole. On hyvää myyvälle välittäjälle sanoa, vaikka heti alkuun, että olet ensiasuntoa ostamassa, niin hän pystyy huomioimaan sen asioista puhuttaessa. Useimmille ensiasunnon ostajille nämä kaikki asiat ovat aluksi vieraita. Totta kai ovat, sillä ensiasunto on sentään ensiasunto. Taloyhtiöasioissa on lupa, ja joskus jopa suotavaa, kilauttaa isännöitsijälle taloyhtiön suunnitelmista.
Ja ihan parasta on, jos löydät asunnon etsintään luotettavan välittäjän kumppaniksi, joka pystyy kertomaan asiat juuri oikealla tavalla ymmärrettävästi ja, joka tuntee valmiiksi juuri sinun tilanteesi.
Ota rohkeasti yhteyttä, olen mielelläni avuksi unelmiesi ensikodin etsinnässä.
Tässä palautteeni eräiltä ensiasunnon ostajilta:
”Asiakaspalvelu oli loistavaa ensiasunnon ostajalle. Välittäjä otti huomioon ostajan tarpeet, selvensi tarvittaessa asioita ja kyseli aktiivisesti ymmärtääkö ostaja sovitut asiat ja sopimusten kohdat.”