Kannattaako vapaa-aikaan sijoittaa?

Näin kysyttiin tänään eräässä sijoittamiseen keskittyvässä Facebook-ryhmässä. Tai ei varsinaisesti aivan näin, vaan että kannattaisiko vapaa-ajan asunnon hankkiminen nyt kun lainaa saisi edullisesti ja tukeva omarahoitusosuuskin löytyisi? Vastasin osapuilleen niin, että ainahan harrastukset jotain maksavat, ja varmaan huonompiakin rahanreikiä löytyy.
 
Koronakriisi tulee varmasti muuttamaan matkustustottumuksiamme sekä vapaa-ajanviettotapojamme. Tämä yhdistettynä ilmastonmuutoksen aiheuttamaan (lento)matkustamisen vähennystarpeeseen tarkoittaa, että kotimaanmatkailu saattaa lähivuosina nousta arvoon arvaamattomaan. Silloin oma mökki saattaa olla hyvinkin järkevä investointi. Vuokramökki toki on huoleton ja sopii joillekin ihmisille. Itse kuitenkin arvostan omaa maapohjaa sekä sitä, että mökki on aina valmiina odottamassa, kun sinne tekee mieli lähteä. Kesällä kun innostun suuntaamaan polkupyörällä kohti Keski-Suomea, on aivan sama, saavunko perille maanantaina vai torstaina, siellä se tupa mäntyjen suojassa odottaa.
 
Millainen mökki sitten on hyvä ostos? Rantaviivaa Suomeen ei ainakaan merkittävissä määrin tule lisää ennen seuraavaa jääkautta. Oma ranta siis on ”must”. Itse suosin järvimaisemaa, mutta jos harrastuksiin kuuluu esimerkiksi veneily vähän isommalla paatilla, puoltaa merenranta paikkaansa. Järven tulee olla puhdas, kirkasvetinen ja sijaita mielellään alle kahden tunnin ajomatkan päässä pääkaupunkiseudulta, taikka tunnin matkan päässä muusta kasvukeskuksesta. Hirsirakentaminen sekä kodin mukavuudet ovat suuri plussa, kuivanmaan sähköttömien lautamökkien aika on auttamattomasti ohi.
 
No mutta kannattaako tällainen ”sijoitus”? Jos elämänarvoihisi toivottavasti kuuluu muutakin kuin raha ja nautit luonnonläheisyydestä, niin varmasti kannattaa. Hinnat nousevat ja laskevat, mutta omalta laiturilta ongenkohon tiirailulle ei hintalappua voida asettaa.

15.04.2020

Pyydä perusteltu hinta-arvio asunnostasi!

Kutsu välittäjämme Kotikäynnille, kun haluat keskustella tarkemmin asunnon myynnistä ja arvosta. Välittäjiemme antamat hinta-arviot ovat toteutuneet tilastojemme mukaan keskimäärin 98 prosenttisesti.

Kotikäynti ei sido sinua mihinkään eikä aiheuta sinulle mitään kuluja.

Valitse Kiinteistömaailma

Kutsumalla välittäjämme kotiisi saat arvion asuntosi arvosta ja kuulet, miten sitä kannattaa lähteä markkinoimaan.

Kiinteistömaailman välittäjien arviot ovat toteutuneet viime vuosina 98 prosentin varmuudella.