Kallion kulmilla kotonaan

Kiinteistömaailman Helsingin Kallio-Kalasataman yrittäjät Christian ”Kride” Helin ja Sami Ruokokoski välittävät vankalla paikallistuntemuksellaan koteja alueella, jonka hintakehitys 2000-luvulla on ollut ilmiömäinen. Molemmat iloitsevat, että liikkeellä on jälleen enemmän myös ensiasunnon ostajia, joille kovimpien hintapiikkien jälkeen useammat Kallion kodit ovat tulleet jälleen mahdollisiksi.

KM Kallion yrittäjät Christian Helin ja Sami Ruokokoski Kalliosta löytyvät nykyään kaikki palvelut, mutta hintataso on vielä ydinkeskustaa edullisempi, sanovat alueella itsekin viihtyvät Kiinteistömaailma-yrittäjät Christian Helin ja Sami Ruokokoski

Christian Helin uumoilee tehneensä asuntokaupat lähes jokaisesta Kallion alueen taloyhtiöstä kuluneen reilun 15 vuoden aikana, mitä hän on työskennellyt ja asunut Kalliossa.

Asiakaskohtaamisia ja elämäntarinoita on siis kertynyt plakkariin. Alueen vetovoima on ollut 2000-luvulla vertaansa vailla.

- On vain mukavaa, kun ihmiset kadulla tunnistavat ja moikkaavat, silloin on varmaankin tehnyt hyvää työtä, hän hymähtää.

- Kun oma poika oli pieni, monia asuntoneuvotteluja käytiin lasten vanhempien kanssa lähistön leikkipuistoissa tai myöhemmin pojan harrastusten parissa, Helin, itäisen kantakaupungin kasvatti itsekin, kertoo.

Myös yhtiökumppani Sami Ruokokosken koti on vain kivenheiton päässä Karhupuiston laidalta, missä kaksikon kiinteistönvälitysmyymälä sijaitsee.

- Onhan tämä asiakkaille oikeasti iso etu, että tunnemme alueen omakohtaisesti. Pystymme esimerkiksi järjestämään näyttöjä hyvinkin nopeasti, ja sillä on toisinaan ratkaiseva merkitys kauppojen syntymiselle, miehet kertovat.

 

Ei enää pelkkää halpaa kaljaa

Christian Helin ryhtyi Kiinteistömaailma-yrittäjäksi vuonna 2013, ja viisi vuotta myöhemmin mukaan liittyi Sami Ruokokoski. Hän oli tuolloin toiminut ketjun kiinteistönvälittäjänä ja myöhemmin välitysliikkeen osaomistajana alueella noin 15 vuoden ajan.

Miehet ovat päässeet todistamaan alueen nopeaa kehittymistä ja muodonmuutosta. Kallion asuntojen hinnat lähtivät finanssikriisin jälkeen vuonna 2009 hurjaan nousuun, joka jatkui aina vuoteen 2021 asti. Tuona aikana erityisesti asuntosijoittaminen kasvatti suosiotaan, mutta myös perheet hamusivat trendikkääksi nousseen alueen asuntoja.

Hintojen nousu on muokannut väkisinkin ympäristöä. Jos aiemmin alueen ravintolapalvelut olivat lähinnä juomapainotteisia, on katukuva sittemmin huomattavasti siistiytynyt. Karhupuiston kukkaistutukset vetävät kesällä jo vertoja Esplanadin vastaaville, ja kadunkulmista löytyy kivijalkaleipomoja, hyviä ravintoloita ja kahviloita.

Kalliosta ostetaan nyt paitsi perheasuntoja, myös esimerkiksi kakkoskoteja tai kaupunkiasuntoja. Hinnat ovat edelleen ydinkeskustaa edullisemmat.

Sijoittajien odottaessa parempia suhdanteita asuntonäytöillä on nyt kiinnostuneille ostajille enemmän harkinta-aikaa, ja hinnat ovat useammalle saavutettavia.

- On mukava huomata, että ensiasunnon ostajillakin on tässä markkinatilanteessa mahdollisuus rauhassa käydä näytöillä ja tehdä tarjouksia, Helin kertoo.

Uutta Helsinkiä rakentamassa

Siinä missä Kallio edelleen jossakin määrin henkii työläiskaupunginosan historiaa, on viereen ennätysvauhtia noussut Kalasataman-Sompasaaren alue esimerkki aivan uudenlaisesta kaupunkirakentamisesta. Entisestä Sörnäisten satama-alueesta on muodostunut reilussa kymmenessä vuodessa yli 10 000 asukkaan kaupunginosa, jonka kehitys on ollut huimaa seurattavaa.

Helin ja Ruokokoski olivat mukana myymässä Kalasataman kahta ensimmäistä kerrostaloa vuonna 2011, jolloin maassa oli vasta ”yksi kuoppa jos sitäkään”. Ensimmäiset asuintalot valmistuivat vuonna 2013.

- Siellä työmaakopissa yritimme havainnollistaa asiakkaille, että kyllä tänne on tulossa palveluja, kauppakeskusta ja muuta, Helin kertoo.

- Kyllä, noin viisi vuotta saimme selittää ja vakuutella! Mutta nyt on tornitalot, Redi, ja pian myös Kruunusillat ja raitiovaunuyhteys, Ruokokoski jatkaa.

Kalasatama on hyvin pidetty asuinalue, jolla on jo oma identiteettinsä. Jopa siinä määrin, ettei sompasaarelaisia aina lasketa mukaan aitoon alkuperäisjoukkoon.

- On ollut hienoa saada olla mukana näkemässä miten tällainen uusi asuinalue kehittyy ja miten ihmiset ottavat sen vastaan, kaksikko kertoo.

 

Ketterää ja joustavaa ketjuyrittämistä

Niin Sami Ruokokoski kuin Christian Helin ovat tehneet koko kiinteistönvälitysuransa Kiinteistömaailma-ketjussa, ja juurikin itäisen kantakaupungin alueella.

- Palattuani Suomeen usean ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen vuonna 2008 tein huolellisen kartoituksen kaikista alan toimijoista, ja ranking-listan kärkeen nousi Kiinteistömaailma. Tarjouskauppa-konsepti oli tuolloin juuri lanseerattu, ja pääsin heti hyödyntämään sitä työssäni, Helin muistelee.

Tällä hetkellä Helinin ja Ruokokosken asuntomyymälä työllistää heidän lisäkseen kaksi myyntineuvottelijaa. Molemmat pitävät ketjun vahvuutena edelläkävijyyttä ja muuntautumiskykyisyyttä.

- Ketteryydestä kertoo se, että vaikka Kiinteistömaailma on perustettu vuonna 1990 keskelle lamaa, niin kaikissa markkinamyllerryksissä se on aina onnistunut sopeutumaan tilanteeseen ja kasvattamaan markkinaosuuttaan. Päivääkään en ole katunut valintaani, Christian Helin toteaa.

Miehet antavat yhden esimerkin.

- Jos haluamme vaikkapa Helsingissä kokeilla paikallisia toimenpiteitä myynnin edistämiseksi, niin sitä ei tarvitse hyväksyttää koko ketjulla Rovaniemeä myöten. Kuitenkin meillä on aina ketjun vahva tuki saatavilla, ja sitä on viime vuosien markkinamyllerryksissä myös tarvittu.

KM Kallion Christian Helin ja Sami Ruokokoski ovat nähneet Kalasataman alueen muutoksen”On ollut hienoa saada olla mukana näkemässä miten Kalasataman-Sompasaaren asuinalue on kehittynyt reilussa kymmenessä vuodessa. Rakentaminen on edelleen kesken, mutta alueella on jo vahva oma identiteettinsä.”

Teksti: Iira Hartikainen
Kuvat: Else Kyhälä

04.03.2024 Kiinteistömaailma

Valitse Kiinteistömaailma

Kutsumalla välittäjämme kotiisi saat arvion asuntosi arvosta ja kuulet, miten sitä kannattaa lähteä markkinoimaan.

Kiinteistömaailman välittäjien arviot ovat toteutuneet viime vuosina 98 prosentin varmuudella.