Eri lämmitysmuodoista ja niiden kehittämisestä asuinkiinteistöissä

Tässä artikkelissa käsittelen eri lämmitysmuotojen vaikutusta energian kulutukseen. Esittelen erilaisia vaihtoehtoja lämmön lähteen ja jakelutien muuttamisen mahdollisuuksista. Asuinkiinteistöjen lämmitysmuodot ovat puu, öljylämmitys, sähkölämmitys (suora/varaava), kaukolämpö, maalämpö, vesi-ilmalämpö, poistoilma, aurinko. Kiinteistöön valitun lämmönlähteen pysyvyys/peruuttamattomuus on ajankohtainen aihe asuntokaupassa. Kuitenkaan sähkölämmitys ei välttämättä ole huono sijoitus ja maalämpökin kuluttaa sähköä.

Lämmön jakelutienä käytetään perinteisesti vesikiertoista patterijärjestelmää tai sähkölämmitteisessä kohteessa sähköpattereita. Sähkölämmitys lattiassa on tyypillinen märkätikoissa mutta myös laajemmin. Sähkölämmitteisessä talossa voi olla lisäksi kattolämmitys. Öljy- ja maalämpö- sekä kaukolämpökohteessa vesikiertoinen lattialämmitys on yleistynyt ostajien arvostaessa sitä lämmön tasaisen leviämisen sekä huoltovapautensa vuoksi. Vesikiertoinen lattialämmitys mahdollistaa lämmönlähteen kohtalaisen helpon vaihtamisen. Joissain vanhoissa omakotitaloissa on ollut käytössä myös ilmavirta lämmön jakelutienä, tällöin lämmönlähde on ollut sähkö.

Usein eri lämmitysmuotojen kombinaatiota käytettään yhdessä ja vielä lisättynä ilmalämpöpumpulla. Kirjoitushetken aikana energian hinta ja erityisesti sähkön hinta ovat olleet korkealla, jolloin lämmitysmuodoilla on ollut yhä keskeisempi merkitys kiinteistökaupassa.

Maalämpöä pidetään suuressa arvossa sen investointikustannuksista huolimatta. Sen energiatehokkuus onkin hyvällä tasolla ja oikein suunnitellussa ratkaisussa iskokin kiinteistö lämpiää edullisesti. Kuitenkin tämä tekniikka on monimutkainen ja ilman oikeaa huolenpitoa ja seurantaa säästö saattaa jäädä saamatta. Maalämmössä lisälämmityslähteenä käytetään sähkövastuksia ja ne ovat käytössä, mikäli maan lämpö ei riitä lämpötasojen ylläpitämiseen. Vikaantuessaan järjestelmä ei siis tuo toivottua säästöä ja on tärkeää, että järjestelmässä on tarvittavat hälytykset niin että talon asukkaat ovat jatkuvasti tietoisia normaalista toiminnan tilasta.

 
 

Kaikkien em. lämmitysjärjestelmien lisänä toimii aurinkopaneelit, joiden sähköenergia on käytössä erityisesti aurinkoisella ilmalla mutta myös muuten valoiseen aikaan. Suurin tekijä Aurinkopaneelien asennuksessa ilmansuunnalla on keskeinen merkitys ts. sijoittelu (katolle) olisi syytä suunnata kohti etelää, itään ja länteen suunnatut paneelit eivät ole kovin tuottavia. Ihanteellisinta aurinkopaneelien energiansäästön kannalta olisi, että niiden tuotto voitaisiin käyttää kokonaan ko. kohteessa. Kuitenkin ylijäänyt sähköenergia voidaan myydä kohteen energiayhtiölle pörssisähköhintaan vähennettynä energiayhtiön marginaalilla (2-5 snt/kwh). Tällöin tästä on tehtävä sopimus ko. energiayhtiön kanssa ja sähkömittari on vaihdettava kaksisuuntaiseksi. Sähkönsiirtomaksua tässä tilanteesta ei veloiteta myytävästä sähköstä.

 
 

Suomessa optimaaliset olosuhteet ajoittuvat kesäkuukausille mutta tuottoa on saatavissa maaliskuu-lokakuu välisenä aikana. Tuoton ohjaaminen esim. käyttöveden lämmittämiseen valoiseen aikaan, varaavaan lattialämmitykseen ja kohteessa mahdollisesti olevaan jatkuvalämmitteiseen porealtaaseen. Sähkö- (ja hybridi-) autojen lataus päiväsaikaan on myös tällöin energiatehokasta.

 

Lämmitysmuotojen muunnokset

Ylläolevassa taulukossa on esitetty keinoja eri lämmitysmuotojen kehittämiseksi energiaa säästävämpään muotoon

Hannu k. mattila
Kiinteistönvälittäjä, LKV, KiLAT, YJEAT
28.08.2023

Pyydä perusteltu hinta-arvio asunnostasi!

Kutsu välittäjämme Kotikäynnille, kun haluat keskustella tarkemmin asunnon myynnistä ja arvosta. Välittäjiemme antamat hinta-arviot ovat toteutuneet tilastojemme mukaan keskimäärin 98 prosenttisesti.

Kotikäynti ei sido sinua mihinkään eikä aiheuta sinulle mitään kuluja.

Valitse Kiinteistömaailma

Kutsumalla välittäjämme kotiisi saat arvion asuntosi arvosta ja kuulet, miten sitä kannattaa lähteä markkinoimaan.

Kiinteistömaailman välittäjien arviot ovat toteutuneet viime vuosina 98 prosentin varmuudella.