Huoneistotietojärjestelmä sähköistää asunto-osakkeet - mistä on kyse?

Uudet asunto-osakeyhtiöt perustetaan sähköisesti vuodesta 2019 alkaen. Samalla käynnistyvät toimet olemassa olevien, paperisten asunto-osakkeiden muuntamisesta sähköisiksi. Mistä on kyse ja mitä on hyvä tietää?

Huoneistotietojärjestelmä vie asunto-osakkeet digiaikaan

Vuoden 2019 alusta yksi suomalaisten suurimmista varallisuuseristä, asunto-osakkeet, ottavat harppauksen digitaaliseen aikakauteen. Tähän asti asunto-osakkeen omistus on perustunut paperisen osakekirjan kääntöpuolelle kirjattuun merkintään. Uusi huoneistotietojärjestelmä kerää ensimmäistä kertaa omistus- ja panttaustiedot yhteen paikkaan. Näin tietojen saatavuus ja luotettavuus nousevat uudelle tasolle. Huoneistotietojärjestelmästä vastaa Maanmittauslaitos.

Huoneistotietojärjestelmään siirrytään kahdella tapaa: uudet taloyhtiöt perustetaan suoraan sähköisesti ja vanhojen taloyhtiöiden tulee siirtää osakeluettelonsa uuteen järjestelmään.

 

Uudet taloyhtiöt perustetaan sähköisesti vuodesta 2019 alkaen eikä osakkeita painateta

Uudet taloyhtiöt perustetaan sähköisesti vuodesta 2019 alkaen. Paperisia osakekirjoja ei enää paineta, vaan asunnon omistus osoitetaan huoneistotietojärjestelmään tehdyllä niin sanotulla sähköisellä omistusmerkinnällä.

Taloyhtiö tulee huoneistotietojärjestelmän piiriin kun rakennusajan RS-menettely päättyy.

Kuvitus8

Vanhojen taloyhtiöiden paperiset osakkeet sähköistyvät kahdessa vaiheessa

Taloyhtiö siirtää osakeluettelon huoneistotietojärjestelmään

Ensimmäinen askel kohti sähköistä maailmaa otetaan kun taloyhtiön hallitus tekee päätöksen osakeluettelon siirtämisestä huoneistotietojärjestelmään. Päätös ei kuitenkaan edellytä yhtiökokouksen hyväksyntää.

Kun osakeluettelo on tarkastettu ja siirretty, sen ylläpitovastuu sirtyy Maanmittauslaitokselle.

Taloyhtiöiden on mahdollista aloittaa osakeluettelonsa siirto sähköiseksi toukokuusta 2019 alkaen. Siirto on tehtävä viimeistään vuoden 2022 loppuun mennessä.

Osake muunnetaan sähköiseksi omistusmerkinnäksi

Kun osakeluettelo on siirretty, on mahdollista muuntaa paperinen osake sähköiseksi omistusmerkinnäksi. Jos osakkeella käydään kauppaa tai panttaukseen - eli lainan vakuuteen - tehdään muutoksia, osake muunnetaan aina sen lopputuloksena. Osakkeen omistaja voi myös omatoimisesti pyytää muuntamista ja pankki voi toimia asiamiehenä.

Muuntaminen on tehtävä 10 vuoden sisällä osakeluettelon siirtämisestä. Muussa tapauksessa osakas ei saa osallistua yhtiökokoukseen.

Huoneistotietojärjestelmä käynnistää asumisen ja kodinvaihdon palveluiden digitalisoinnin

Huoneistotietojärjestelmä on odotettu ja erinomainen uudistus: suomalaisten suurin varallisuuserä saadaan vihdoin kirjattua yhteen paikkaan. Samalla se on lähtölaukaus asunto-osakkeisiin liittyvien toimialojen, kuten kiinteistönvälityksen ja isännöinnin, digitalisoitumiselle. Myös asuntolainaan liittyvät asiat jouhevoituvat, kun osakekirjoja ei enää säilytetä holveissa hyllykilometreittäin. Viime kädessä tämä tarkoittaa asukkaalle parempaa ja tehokkaampaa palvelua asumisen koko elinkaaren aikana. Mitä nopeammin taloyhtiöiden hallitukset tekevät päätöksen osakeluettelon siirtämisestä, sitä nopeammin osakkaat pääsevät nauttimaan uusista palveluista.
 

Kuvitus7

Onko sinulle kodinvaihto ajankohtaista? Ota yhteyttä! 

Soitamme sinulle mahdollisimman pian.