SuomiAreenan asuntokeskustelu avaa ”Asumisen hyvät ja huonot uutiset” keskiviikkona Antinkatu 5:ssä

Asumiseen ja remontteihin sekä muuttamiseen liittyy niin paljon tunnetta, ettei ristiriidoilta voi välttyä. Tämä selviää Firan, Hypon, Kiinteistömaailman ja Vuokranantajien tekemästä nettikyselystä, jossa selvitettiin mitä asumiseen liittyviä uutisia suomalaiset pitävät hyvinä ja mitä huonoina. Aiheesta keskustellaan myös SuomiAreenassa keskiviikkona.

Etenkin asumisen rahoitukseen ja kustannuksiin liittyvät aiheet jakavat kyselyyn vastanneiden mielipiteitä tasaisesti. Puolet vastanneista (52%) pitää hyvänä uutisena sitä, että jotkin pankit ovat tuoneet markkinoille koepalloina hyvin pitkiä, jopa 45 vuoden asuntolainoja, lähes puolet (48%) pitää sitä kuitenkin huonona uutisena.

Enemmistön (83 %) mielestä on huono uutinen, että asuntojen hinnat kallistuvat pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa mutta jopa laskevat muualla. Toisaalta vastaajat suhtautuvat kaupungistumiseen ja kasvukeskuksiin muuttamiseen kuitenkin myönteisesti, sillä 58 prosenttia piti hyvänä uutisena sitä, että ihmiset muuttavat parempien yhteyksien ja palveluiden perässä kasvukeskuksiin.

Asumiseen liittyvissä asioissa uutisten hyvyys riippuu paljon ihmisen omista intresseistä tunteilla höystettynä. Jopa kalliilla hintatasolla on puolustajansa, koska kukaan ei halua oman asuntonsa hinnan laskevan. Koti on rakas ja konkreettisestikin kallis paikka, siksi asioihin on vaikea suhtautua pelkästään rationaalisesti. Ajatellaan, että kasvukeskuksiin muuttaminen on ihmisille hyvä juttu, mutta toisaalta ei välttämättä haluttaisi, että kysynnän kasvu johtaa myös hintojen nousuun, puhumattakaan siitä, että se muualla johtaa hintojen laskuun.

Samanlainen ristiriitainen suhtautuminen liittyi siihen, että 77 prosenttia vastanneista sitä mieltä, että nuorten ensiasunnon ostajien määrän väheneminen on huono uutinen – toisaalta jopa 41 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että omarahoitusosuuden kasvaminen on hyvä uutinen.

Nettikyselyyn vastasi alkukesällä 103 henkeä.

Asumisen hyvistä ja huonoista uutisista keskustellaan lisää SuomiAreenassa Porissa keskiviikkona 12.7.2017 klo 10 -11.15 Antinkatu 5:ssä. Keskustelun juontaa Mikko Kuustonen ja mukana keskustelemassa ovat:

Juhana Brotherus
pääekonomisti
Suomen Hypoteekkiyhdistys
050 384 9479
juhana.brotherus@hypo.fi

Erkki Heikkinen
toimitusjohtaja
Kiinteistömaailma Oy
050 433 2080
erkki.heikkinen@kiinteistomaailma.fi

Mia Koro-Kanerva
toiminnanjohtaja
Suomen Vuokranantajat ry
050 303 1615
mia.koro-kanerva@vuokranantajat.fi

Tero Vanhanen
ilmiörakentaja
Fira Oy
050 360 2276
tero.vanhanen@fira.fi

11.07.2017 Kiinteistömaailma

Valitse Kiinteistömaailma

Kutsumalla välittäjämme kotiisi saat arvion asuntosi arvosta ja kuulet, miten sitä kannattaa lähteä markkinoimaan.

Kiinteistömaailman välittäjien arviot ovat toteutuneet viime vuosina 98 prosentin varmuudella.