Poikkeuksellinen vapaa-ajanasuntokaupan vuosi päättyi vahvaan loppuhuipennukseen

Kauppamäärillä mitattuna Suomen suurin kiinteistönvälittäjä Kiinteistömaailma teki vuonna 2020 noin kolmanneksen enemmän vapaa-asuntokauppoja kuin edellisvuonna. Vilkas kaupanteko jatkui ennätyspitkään: vielä joulukuussakin vapaa-ajanasuntojen kauppamäärä kasvoi edellisvuoteen nähden yli 33 prosenttia ja ylitti alkuvuoden kuukausien kauppamäärät. ”Aivan poikkeuksellinen”, kiteyttää Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Risto Kyhälä mökkikaupan vuoden 2020.

Vuotta 2020 voi suomalaisessa asunto- ja kiinteistökaupassa kuvata V-kirjainvuodeksi. Keväällä kauppamäärät laskivat voimakkaasti, mutta nousivat loppuvuotta kohdin monin paikoin ennätyksiin. Myös vapaa-ajanasuntokaupassa vuosi piirtyy V-kirjaimen muotoon – mutta ylösalaisin ja tavallisia vuosia selvästi korkeammille tasoille.

”Asuntomyymälämme tekivät vuoden aikana noin 650 vapaa-ajanasuntokauppaa, mikä on kolmanneksen enemmän kuin vuosi sitten”, toimitusjohtaja Risto Kyhälä kertoo.

Joulukuussa enemmän kauppoja kuin yhtenäkään vuoden ensimmäisen neljänneksen kuukautena

Kyhälän mukaan kesäkausi oli tänä poikkeuksellisena vuonnakin se kaikkein vilkkain, suorastaan supervilkas.

”Kesäkuussa kauppamäärät kasvoivat melkein 80 prosenttia edellisvuoden kesäkuuhun verrattuna. Huomionarvoista on, että kauppa-aktiivisuus on jatkunut kovana näihin päiviin asti. Vielä joulukuussakin teimme enemmän vapaa-ajanasuntokauppaa kuin yhtenäkään korona-aikaa edeltäneenä kuukautena tammi-maaliskuussa”, Kyhälä kuvaa.

Vaikka kauppavilkkaus on ollut poikkeuksellista, nousi vapaa-asuntojen keskineliöhinta vuonna 2020 vain maltillisesti, 2,8 prosenttia.

”Keskineliöhinta muodostuu äärimmäisen monenlaisista kohteista. Tänä vuonna myimme laajasti kaikenlaisia vapaa-ajanasuntoja, sekä tasokkaita että vaatimattomampia. Myöskään keskimääräistä myyntiaikaa ei tänä vuonna pidä tuijottaa liikaa. Uusia myyntiin tulleita vapaa-ajanasuntoja on myyty todella nopeasti, mutta toisaalta myös moni pitkään myynnissä ollut kohde on nyt löytänyt uudet innokkaat mökkeilijät”, Kyhälä kuvaa.

Kiinteistömaailma julkaisee joulukuun 2020 asunto- ja kiinteistökauppatiedot viikon 1/2021 alkupuolella ja koko vuoden 2020 tiedotteensa niin ikään tammikuussa 2021.

Lisätiedot:
Risto Kyhälä, toimitusjohtaja, Kiinteistömaailma Oy, puh. 0400 998800
Taina Mustamo, markkinointi- ja viestintäjohtaja, Kiinteistömaailma Oy, puh. 050 4240045

Risto Kyhälän valokuva ja muita kuvituskuvia on ladattavissa Kiinteistömaailman kuvapankista.

11.01.2021 Kiinteistömaailma

Valitse Kiinteistömaailma

Kutsumalla välittäjämme kotiisi saat arvion asuntosi arvosta ja kuulet, miten sitä kannattaa lähteä markkinoimaan.

Kiinteistömaailman välittäjien arviot ovat toteutuneet viime vuosina 98 prosentin varmuudella.