Kiinteistömaailman 46. Kiinteistönvälittäjäbarometri: Asuntojen myyntiajat lyhenemässä

Asuntokaupan ammattilaisten odotukset lyhenevistä myyntiajoista ovat vahvistuneet tuoreessa Kiinteistönvälittäjäbarometrissä. Uudisrakentamisen vauhdittuminen ei näy vielä lainkaan barometrin kysyntää ja tarjontaa kuvaavissa vastauksissa: yli 80 prosenttia välittäjistä pääkaupunkiseudulla ja muissa kasvukeskuksissa kuvailee edelleen pienimmistä asunnoista olevan suoranainen pula.

Kiinteistömaailman puolivuosittaiseen Kiinteistönvälittäjäbarometriin vastasi maaliskuussa yhteensä 414 asuntokaupan ammattilaista. Kaikkialla Suomessa odotukset asuntojen lyhenevistä myyntiajoista ovat vahvistuneet, kaikenkokoisissa asunnoissa. Viime syksyn barometriin verrattuna erityisesti pääkaupunkiseudulla sekä muun maan kasvukeskuksissa löytyy selvästi enemmän jopa yli viikon myyntiaikojen lyhenemistä ennakoivia. 

Odotuksia nopeammasta kaupankäynnistä tukee asuntokaupan vilkastunut alkuvuosi. Kiinteistömaailmassa asuntokauppamäärät kasvoivat tammi-maaliskuussa koko maan tasolla noin kymmenen prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajasta, pääkaupunkiseudulla selvästi tätäkin enemmän. Pääkaupunkiseudun vahvimmasta kasvusta vastaa Espoo, jossa Kiinteistömaailman kauppamäärät kasvoivat alkuvuonna yli viidenneksen.  

-    Tällä hetkellä keskimääräinen myyntiaika koko maassa on noin kolme kuukautta, pääkaupunkiseudulla kaksi. Tilastollinen keskimääräinen myyntiaika ei ole vielä viime vuodesta lyhentynyt, sillä alkuvuonna tehtiin kaupat monesta asunnosta, jossa ostajaa on etsitty ehkä hyvinkin pitkän ajan. Jos asuntokauppa jatkaa vilkkaammalla uralla, kuten ennakoimme, näkyy se jatkossa myyntiaikojen lyhentymisenä, kun pitkään myynnissä olleita kohteita on vähemmän, sanoo Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Erkki Heikkinen

Pula pienistä asunnoista jatkuu

Viime vuonna merkittävästi lisääntynyt uudisrakentaminen kasvukeskuksissa ei näy vielä lainkaan barometrin kysyntää ja tarjontaa kuvaavissa tiedoissa. Yli 80 prosenttia välittäjistä pääkaupunkiseudulla ja muissa kasvukeskuksissa kuvailee edelleen yksiöistä olevan suoranainen pula. Kaksioiden osalta tilanne on parempi, mutta niissäkin pääkaupunkiseudulla yli kuusi kymmenestä välittäjästä kertoo vallitsevasta pulasta. 

-    Uudisrakentaminen helpottaa tilannetta, mutta se ei tarjoa pikaratkaisuja, kuten tämänkin barometrin vastaukset kertovat. Pitemmällä aikavälillä kasvanut asuntotuotanto helpottaa tietenkin tilannetta, Heikkinen sanoo. 

Hintojen nousupaineet kohdistuvat barometrin mukaan edelleen ennen muuta pieniin asuntoihin pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa. Kauppamäärien kasvuodotukset ovat kuitenkin viime syksyä isommat kaikkialla Suomessa, kaikissa asuntotyypeissä. 

 

Lataa keskeiset graafit tästä >>

Lisätiedot: 
toimitusjohtaja Erkki Heikkinen, Kiinteistömaailma Oy, puh.050433 2080 
markkinointi- ja viestintäjohtaja Taina Mustamo, Kiinteistömaailma Oy, puh. 0504240045


Kiinteistömaailman Kiinteistönvälittäjäbarometri toteutettiin 46. kerran. Kyselyssä selvitettiin erilaisten asuntotyyppien ja erilaatuisten asuntojen kysyntää, tarjontaa ja hintakehitystä. Kysely toteutettiin verkkokyselynä maaliskuussa 2017 ja siihen vastasi 414 asuntokaupan ammattilaista. 

Kiinteistömaailma on vuonna 1990 perustettu valtakunnallinen kiinteistönvälitysketju, jossa työskentelee lähes 700 asuntokaupan ammattilaista yli 50 eri paikkakunnalla reilussa 100 asuntomyymälässä. Brändin omistaa Danske Bank ja asuntomyymälät ovat itsenäisten franchising-yrittäjien omistamia osakeyhtiöitä. Useilla alueilla – esimerkiksi pääkaupunkiseudulla – Kiinteistömaailma on alansa kiistaton markkinajohtaja.

12.04.2017 KiinteistömaailmaTulosta Jaa

Valitse Kiinteistömaailma

Kutsumalla välittäjämme kotiisi saat arvion asuntosi arvosta ja kuulet, miten sitä kannattaa lähteä markkinoimaan.

Kiinteistömaailman välittäjien arviot ovat toteutuneet viime vuosina 98 prosentin varmuudella.