Nyt on oikea aika ostaa asunto

Oletko pohtinut, onko nyt oikea aika ostaa asunto? Olet oikeaan aikaan liikkeellä, sillä nyt todellakin on oikea aika!  Asuntolainojen korkojen on arvioitu pysyvän vielä pitkään alhaisena. Lisäksi asuntojen hintakehitys on ollut viime aikoina maltillista.

Asunto hyvästä taloyhtiöstä voi olla todella hyvä sijoitus

Teimme vuonna 2015 tutkimuksen, jonka perusteella markkinoilla on suuri määrä pientä remonttia kaipaavia asuntoja. Tutkimme myös sitä, mitkä asiat ovat tärkeimpiä asunnon ostossa. Ehkä hieman yllättäen kolmanneksi tärkeimmäksi asiaksi koettiin sijainnin ja hinnan lisäksi hyvä taloyhtiö. Lue lisää Kiinteistönvälittäjäbarometristämme.

Kun pohdit ensiasunnon ostoa tai asunnonvaihtoa, nyt on sinun mahdollisuutesi. Jos löydät unelmiesi asunnon hyvästä taloyhtiöstä voinet sanoa tehneesi hyvät kaupat!

Tutustu asuntoihin videoiden avulla

Oletko jo tutustunut asuntojen videoesittelyihin? Meillä voit tutustua asuntoihin kotisohvalta käsin. Olemme videoineet jo tuhansia asuntoja! Suurella todennäköisyydellä löydät asunnon aivan uudella tavalla:

 • Videon kautta tilojen koko ja huoneiden järjestys avautuu ihan eri tavoin kuin kuvien avulla.
 • Ei yllätyksiä ja hukkareissuja! Video kertoo rehellisesti asunnon kunnon, joten voit lähteä asuntonäytöille tutustuen vain todella kiinnostaviin kohteisiin.
 • Tutustu videoihin silloin, kun sinulle sopii! Asuntojen videoesittelyt käynnissä 24/7.

Istu alas ja tutustu asuntoihin videoitse kaikessa rauhassa.

Oma asunto vai vuokra-asunto?

Pohditko, kumpi on parempi ratkaisu, oma asunto vai vuokralla asuminen? Lue lisää oman asunnon ja vuokrauksen eroista.

 

Ota yhteyttä ja kysy lisää

Kun pohdit eri vaihtoehtoja asumiseen, ota rohkeasti yhteyttä ja kysy ammattilaiselta. Autamme mielellämme!

Kiitos yhteydenotosta!

Ota yhteyttä

Asunnon kauppakirja - mistä siinä sovitaan?

Oletko ensiasunnon ostaja? Asunnon osto on elämän tärkeimpiä hetkiä ja hyvin tehty kauppa on juhlan arvoinen tilaisuus. Mutta tiedätkö, mistä asioista virallisessa asunnon kauppakirjassa sovitaan? Katso alta.

Asunnon kauppakirja laaditaan vakiintuneen pohjan mukaisesti.

Kauppakirjan kohdat:


1. Kaupan osapuolet

Virallisen kauppakirjan alussa sekä myyjän että ostajan henkilötiedot, osoite ja puhelinnumero.

2. Kaupan kohde

Tähän kohtaan on kirjattu asunnon tiedot, kuten asunnon koko ja muut tiedot kohteesta. Tässä myös kerrotaan, mitkä taloyhtiön osakkeet kyseisessä taloyhtiössä ovat kaupan kohteena. Kauppakirjan viralliset tiedot perustuvat yhtiöjärjestykseen ja isännöitsijätodistukseen.

3. Kaupan ehdot

Tässä kohtaa on yleensä asunnon hinta ja maksuehdot. Jos olet maksanut käsirahan, se mainitaan tässä osiossa.  

Mitä tarkoittaa omistusoikeuden ja hallintaoikeuden siirtyminen?

Kaupan ehdoissa on myös omistusoikeuden ja hallintaoikeiden siirtyminen. Kaupantekotilaisuudessa asunnon omistus siirtyy sinulle, ja osakekirja luovutetaan siirtomerkintöjen jälkeen ostajalle. Huoneiston hallintaoikeus taas tarkoittaa käytännössä sitä, milloin saat uuden asunnon käyttöösi. Eli yleensä milloin sinulla on avaimet uuteen asuntoon. Hallintaoikeuden siirtymisestä voit sopia erikseen myyjän kanssa, ja tämä kirjataan kaupan ehtoihin. Kauppakirjassa sovitaan myös siitä, milloin myyjän vastuu yhtiövastikkeiden maksamisesta lakkaa ja milloin sinun vastuusi alkaa.

Lunastusoikeus – mikä se on?

Joissakin taloyhtiöissä voi olla edelleen käytössä taloyhtiön muiden osakkaiden lunastusoikeus asunto-osakkeisiin. Tämä alkaa kylläkin olla jo harvinaisempaa, mutta tarkoittaa käytännössä, että lunastusaikana ei vielä kannata aloittaa uudessa asunnossasi remonttia.

Asuntoon eli kaupan kohteeseen tutustuminen

Kauppakirjan tärkeä kohta on kuvaus kaupan kohteeseen tutustumisesta. Niitä ovat:

 • Kiinteistönvälittäjän antama myyntiesite
 • Korkeintaan kolme kuukautta vanha isännöitsijätodistus
 • Yhtiöjärjestys
 • Energiatodistus
 • Kunnossapitoselvitys
 • Pohjapiirros
 • Taloyhtiön tilinpäätösasiakirjat: tase, tuloslaskelma ja toimintakertomus sekä talousarvio
 • Varainsiirtoverolaskelma

Lisäksi ennen kaupantekoa sinun on hyvä tietää, onko taloyhtiössä kesken jotakin suurempia remontteja. Kauppakirjassa on myös tieto siitä, mitä varusteita asuntoon kuuluu kaupan mukana. Ne on yleensä listattu jo asunnon myyntiesitteessä.

Mikä on varainsiirtovero?

Asuntokaupan yhteydessä maksat varainsiirtoveron, mutta jos olet ensiasunnon ostaja, sinun ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa.

Allekirjoitukset ja kauppakirjojen kopiot

Yleensä kauppakirjoja tehdään neljä kappaletta: myyjälle, ostajalle, isännöitsijälle ja kiinteistövälittäjälle – kaikille omat. Kauppakirja vahvistetaan allekirjoituksilla.

 

Tutustu myös muihin asuntokaupan vaiheisiin tietopakettimme avulla.

Tarjouskauppa hyvä oikean hinnan määrittelyyn

Lähtökohtaisesti kasvukeskuksissa olevat asunnot säilyttävät arvonsa hyvin, joten yhdessä hintojen nousun ja maltillisten korkojen kanssa nyt on hyvä aika tehdä asuntokauppaa.

Haja-asutusalueilla asunnon osto on viisasta, jos tiedät, että olet jäämässä asuntoon ja paikkakunnalle pitkäksi aikaa – tai jopa koko loppuelämäksesi. Viime aikoina on keskusteltu siitä, että asunnon osto taantuvalta paikkakunnalta ei sijoituksena välttämättä ole viisasta. Mutta jos olet rakentamassa elämääsi paikkakunnalle, etkä ole ostamassa asuntoa nopeiden voittojen näkökulmasta, niin ratkaisu on ihan hyvä. Kaikki riippuu henkilökohtaisista toiveistasi asumisen suhteen. Lue lisää asuntojen hinnoista.

Tarjouskauppa on loistava tapa tehdä kauppaa

Jos mietit, mikä on oikea hinta asunnolle, Tarjouskauppa voi olla sinulle sopiva tapa ostaa asunto. Se on avoin kauppatapa, jossa tiedät koko ajan, missä asunnon oston ja hinnan kanssa mennään:

 • Loppu arvailuille: kaikki näkevät toistensa tekemät tarjoukset asunnosta
 • Lyhyt aika: Myyjä voi hylätä tarjouksen, ja muilla ostajilla on aikaa tehdä uusi tarjous asunnosta

Tarjouskaupassa teet siis tarjouksen asunnosta, ja kaikki tarjoukset asunnosta ovat kaikkien näkyvillä. Lue lisää Tarjouskaupasta.

Kannattaako asunto osto?

Päätös asunnon ostamisesta tai vuokraamisesta tapahtuu tietysti oman elämäntilanteen perusteella. Tutkimusten mukaan Suomessa pitkällä aikavälillä asunnon ostaminen on rahallisesti kannattavampaa kuin sen vuokraaminen. Tämä ei ole mielipide, vaan fakta! Tutustu, mitkä tekijät vaikuttavat!

Asunnon omistaminen on kutkuttava ajatus, sillä silloin voit päättää itse, miten sisustat ja kuinka pitkään haluat asunnossasi asua. Samalla pääset vaikuttamaan taloyhtiössä asumisviihtymiseen ja asuntosi kunnossapitoon – eli huolehdit omaisuudestasi! Jos taas suunnittelet vaikka väliaikaista muuttoa toiselle paikkakunnalle tai ulkomaille, voi vuokralla asuminen olla viisasta. 

Päätös on helppo, jos tiedät, että viihdyt samassa paikassa pitkään. Tällöin asunnon ostaminen kannattaa. Vuokralla asuminen tulee halvemmaksi vain lyhytaikaisena ratkaisuna.

Oma elämäntilanne ja asunnontarve

Usein asunnon ostaminen tulee ajankohtaiseksi, kun elämäntilanne muuttuu. Asunnon ostaminen on yksi elämän tärkeimmistä päätöksistä, ja tarjolla on paljon vaihtoehtoja sekä asuntotyypeissä että asuinalueissa. Vaihtoehtoja kartoittaessa kannattaa oma talous ja elämäntilanne huomioida realistisesti ja varautua myös yllätyksiin. On hyvä laskea huolellisesti, minkä suuruinen asuntolaina voisi sopia omaan tilanteeseen ja arvioida, pysyvätkö asumiskulut vakaana tulevaisuudessa. 

Asunnon ostoon liittyy toiveesi asunnon sijainnista ja ominaisuuksista: Millaisen asunnon haluat ja missä se sijaitsee? Onko matka töihin kohtuullinen ja usein käyttämäsi palvelut lähellä? Kuinka paljon tarvitset tilaa? Oletko valmis maksamaan enemmän hyvästä sijainnista vai painotatko esimerkiksi luonnon läheisyyttä?

Asunnon hankinta on yksi elämän suurimmista päätöksistä, ja siihen vaikuttaa taloudellinen tilanne. Tällä hetkellä korot ovat alhaiset, eikä niiden ei odoteta nousevan lähitulevaisuudessa. Lainan ottaminen voi siis olla nyt järkevää!  

Asuntolainan määrä ja ehdot

Lainahoitokuluihin vaikuttavat muun muassa:

 • Asunnon hinta
 • Laina-aika
 • Lainan muoto: tasalyhennys vai annuiteettilaina
 • Lainan kuukausierän suuruus
 • Korko
 • Pankin perimä marginaali

Ota huomioon myös lainan koroista saatava verovähennys eli asuntolainan korkovähennys. Ohjeet korkovähennyksen laskemiseen.

Lisätietoa asuntolainasta voit lukea Danske Bankin sivuilta.

Laske, miten oman asunnon ostaminen kannattaa

Jos haluat vertailla vuokralla asumisen kustannuksia oman asunnon hintaan, tarvitset tiedon siitä, minkä kokoinen vuokra haluamassasi asunnossa on. Vertailukohdaksi tarvitset tiedon siitä, mikä on vastaavaa asuntoa varten otettavan asuntolainan kuukausierä. Lisää kuukausierään vielä taloyhtiön perimän yhtiövastikkeen määrä. Tee myös oletus siitä, kuinka kauan aiot asua talossa.

Toinen tapa laskea asunnon ostamisen kannattavuutta on verrata asumisen aikana maksettavaa vuokrasummaa siihen, paljonko rahaa kuluu taloyhtiön hoitovastikkeeseen ja korkoihin. Testaa esimerkiksi Ylen laskuria.

Tarvitsetko tukea päätöksentekoon?

Tee maksuton Kotihaku: Kerro meille, millaisesta asunnosta olet kiinnostunut, niin olemme sinuun henkilökohtaisesti yhteydessä ja kartoitamme tarpeesi tarkemmin. Asiantuntijamme ovat valmiita auttamaan sinua ehkä sinun elämäsi tärkeimmässä kaupassa!
 

Tutustu asuinalueeseen kotisohvalta käsin!

Pohditko kodinvaihtoa, mutta et tunne asuinalueita riittävän hyvin? Nyt voit tutustua haluamaasi alueeseen kätevästi vaikkapa kotisohvalta käsin. Tutustu eri asuinalueisiin.