Vieraskynä: suorasähköjärjestelmä vai vesikiertoinen lämmönjako?

Kun asunnon lämmitystavan uusiminen tulee ajankohtaiseksi, ovat huomioitavia asioita sekä järjestelmän kokonaishankintahinta että vuosittaiset ylläpito- ja huoltokustannuksetkin. Realistinen kannattavuus- ja takaisinmaksuajan laskenta saattaa yllättää. Paras ratkaisu voikin olla muu kuin alun perin ajateltu. 

Suorasähköjärjestelmät – edut, haasteet ja säästömahdollisuudet

Suorasähkö on perinteinen ja toimintavarma tapa kodin lämmittämiseen. Miinuspuolena sähkölämmittäjä on sähkönhinnan muutoksien armoilla. Jopa usean sadan euron kuukausimaksut pakkauskausina saattavat saada talonomistajan tuskastumaan, kuten viime viikkojen siirtohintojen nousustakin on ollut nähtävissä. Suorasähköjärjestelmät elävät merkittävässä muutoksessa. Lisälämmitys- sekä koko ajan halpenevien aurinkosähköjärjestelmien avulla voidaan saada merkittävää energiansäästöä jo nyt ja varsinkin tulevaisuudessa. Esimerkiksi varaavalla takalla (energiantuotto noin 1300 kWh/v per pinokuutio) tai ilmalämpöpumpulla (1000 kWh/v sähkön kulutus -> jopa 4000-5000 kWh/v lämpöä) saadaan jopa 25-35 % säästö lämmityssähköön. Kun tähän yhdistetään koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihtojärjestelmä lämmöntalteenotolla, voidaan puhua jopa 30-40 % kokonaissäästöstä verrattuna suorasähkölämmitykseen ja koneellisella poistolla toimivaan ilmanvaihtoon ilman lämmön talteenottoa. Aurinkosähköjärjestelmien takaisinmaksuajat ovat vielä lähtökohtaisesti yli 10 vuotta, mutta hinnat tulevat koko ajan alemmas, ja sähkön hintojen noustessa myös takaisinmaksuaika paranee. Paljonhan kertovat energiayhtiö Fortumin panostukset juuri aurinkosähköteknologiaan ja uusiutuviin sähköntuotantojärjestelmiin!

Vesikiertoiset lämmönjakojärjestelmät – edut, haasteet ja säästömahdollisuudet

Vesikiertoisten järjestelmien alkuinvestointikulut ovat tyypillisesti merkittävästi suuremmat kuin suorasähkön, mutta etuna on mahdollisuus valita halvin energialähde tai erilaisten energialähteiden, kuten puunpolton, kaukolämmön, öljyn, maakaasun, lämpöpumpputekniikan ja aurinkoenergian, yhdistelmä.

Juuri tällaiset hybridilämmitysjärjestelmät herättävätkin laajasti kiinnostusta, koska joustava järjestelmä antaa mahdollisuuden valita kulloinkin halvin energialähde sekä yhdistää siihen edellä mainittuja lisälämmitysjärjestelmiä ja ilmanvaihdosta saatavaa energiansäästöpotentiaalia. Hybridilämmitysjärjestelmät vaativat kuitenkin käyttäjältä sitoutumista ja tietotaitoa, jotta niiden hyöty on mahdollisimman suuri. Vesikiertoisissa järjestelmissä ostoenergian hinnan näkökulmasta halvimpia vaihtoehtoja ovat viime vuosina olleet paljon lisääntyneet maalämpöpumppujärjestelmät sekä puu- ja pellettilämmitysjärjestelmät.

Hyödynnä ammattilaisten osaamista!

Kun harkitset kodin lämmitysjärjestelmän uusimista, kannattaa ehdottomasti hyödyntää asiantuntija-apu. Eikä pelkästään jatkuvasti kehittyvien vaihtoehtojen hyödyntämiseksi mutta myös lainsäädännön ja muuttuvien määräysten huomioimiseksi. Myös oikean ajoituksen merkitys on suuri: elinkaari- ja kustannus- sekä kannattavuusnäkökulmista katsoen ei lämmönjakolaitteistoa lähtökohtaisesti kannata lähteä uusimaan, ellei rakennuksessa ole tulossa myös peruskorjauksina pinta- ja käyttövesi- sekä viemäriremontteja.

Lämmitysjärjestelmät eroavat merkittävästi myös huoltotarpeen ja ylläpitokustannustensa osalta. Esimerkiksi käyttökustannuksiltaan ja energian hinnan osalta edulliset lämpöpumppujärjestelmät vaativat säätöä ja toiminnan varmistusta sekä osaamista merkittävästi enemmän kuin esimerkiksi kaukolämpö ja suorasähköpatterilämmitys.

Kirjoittaja: 
Antti Hatsala
johtava energia-asiantuntija
Raksystems Insinööritoimisto Oy:stä

11.09.2017 Kiinteistömaailma

Pyydä perusteltu hinta-arvio asunnostasi!

Kutsu välittäjämme Kotikäynnille, kun haluat keskustella tarkemmin asunnon myynnistä ja arvosta. Välittäjäme antamat hinta-arviot ovat toteutuneet tilastojemme mukaan keskimäärin 98 prosenttisesti.

Kotikäynti ei sido sinua mihinkään eikä aiheuta sinulle mitään kuluja.

Uusimmat aiheesta

Ekologisen asunnonostajan muistilistaAsunnon myynti: millaisia veronäkökulmia siihen liittyy?Ympäristöarvot ratkaisevat jo monta asuntokauppaaMuuttajan muistilista

Valitse Kiinteistömaailma

Kutsumalla välittäjämme kotiisi saat arvion asuntosi arvosta ja kuulet, miten sitä kannattaa lähteä markkinoimaan.

Kiinteistömaailman välittäjien arviot ovat toteutuneet viime vuosina 98 prosentin varmuudella.