Mitä kesämökin rahoituksessa tulee ottaa huomioon?

Kesämökkikauppa käy vilkkaana aina toukokuusta pitkälle syksyyn asti. Samaan tahtiin myös pankin lainatiskeillä myönnetään mökkilainaa. Mutta millaisia mökkilainoja suomalaiset ottavat ja paljonko he maksavat mökistä pankille kuussa?

Keväällä 2015 keskimääräinen mökkilaina Danske Bankissa on ollut 78 000 euroa. Se on huomattavasti enemmän kuin aiempina vuosina. Vuonna 2011 keskimääräinen mökkilaina liikkui 66 000 euron tietämissä ja viime vuonnakin vielä 70 000 eurossa.
 
Mökkiä rahoitetaan harvoin kokonaan lainarahalla, vaan useimmiten lisäksi käytetään omia säästöjä.

”Mökki voi olla unelma, jota varten asiakas säästää pitkäänkin ja me sitten rahoitamme loput. Koska mökki kelpaa yleensä vakuudeksi enintään 60–70 prosenttia arvostaan, on käytännössä aina oltava jonkin verran myös säästöjä tai muuta omaisuutta lainan vakuudeksi”, kertoo henkilöasiakkaista vastaava johtaja Kenneth Kaarnimo Danske Bankista.


Kuukausittainen maksuerä tavallisimmin 200 - 500 euroa kuukaudessa

Mökkilaina otetaan keskimäärin 11 vuodeksi ja se sidotaan tyypillisimmin 12 kk euriboriin. Maksuerät kuukaudessa liikkuvat tavallisimmin 200-500 euron tietämillä. Noin puolet maksaa mökkilainaansa 200-500 euroa kuukaudessa. Neljänneksellä maksuerä on alle 300 euroa ja neljänneksellä yli 650 euroa. 

 

Mökkilainojen kuukausittaiset maksuerät 2014-2015, Danske Bank
Mökkilainojen kuukausittaiset maksuerät 2014-2015, Danske Bank

 


Mökkilainaa lyhennetään usein asuntolainan ohella


Eniten (35%) mökkilainoja ottavat 50-60-vuotiaat. Neljänneksessä velallinen on 35-45-vuotias.

"Perinteisesti ajatellaan, että mökki ostetaan sitten kun asuntolaina on maksettu. Mökkilainoista 25 prosenttia myönnetään kuitenkin 35-45 -vuotiaille, mikä kertoo siitä, että moni lyhentää asunto- ja mökkilainaa samanaikaisesti eli ihmiset mitoittavat asuntolainansa niin, että muuhunkin jää rahaa", sanoo Kaarnimo.

 

 

 

30.05.2017 Kiinteistömaailma

Pyydä perusteltu hinta-arvio asunnostasi!

Kutsu välittäjämme Kotikäynnille, kun haluat keskustella tarkemmin asunnon myynnistä ja arvosta. Välittäjäme antamat hinta-arviot ovat toteutuneet tilastojemme mukaan keskimäärin 98 prosenttisesti.

Kotikäynti ei sido sinua mihinkään eikä aiheuta sinulle mitään kuluja.

Uusimmat aiheesta

Onko vuodenvaihde hyvä hetki asuntokaupoille?Myyntihinta ja velaton hinta - mitä niillä tarkoitetaan?Asuntolainan lyhentäminen ei ole enää ainoa keino kasvattaa varallisuuttaMilloin on paras aika ostaa asunto?

Valitse Kiinteistömaailma

Kutsumalla välittäjämme kotiisi saat arvion asuntosi arvosta ja kuulet, miten sitä kannattaa lähteä markkinoimaan.

Kiinteistömaailman välittäjien arviot ovat toteutuneet viime vuosina 98 prosentin varmuudella.