Helppo kaava: 1 minuutti lisää matka-aikaa - 1 prosentin edullisempi rivitalokoti

1 kilometri kauemmaksi Helsingin ydinkeskustasta = 1 minuutti lisää matka-aikaa = 1 prosentin edullisempi rivitalokoti. Hyödynnä helppoa kaavaa, jos mietit uuden kodin sijaintia pääkaupunkiseudulla tai sen lähikunnissa. Kumpi painaa vaakakupissa enemmän: nopea työmatka vai edullisempi koti?

Kiinteistömaailman välittäjä Markus Hohenthal analysoi ylemmän kiinteistönvälittäjän tutkintoaan varten yli 10 000 rivitalokauppaa 90 kilometrin säteellä Helsingin keskustasta – ja teki hyvin mielenkiintoisen havainnon.

1 kilometri kauemmaksi Helsingin ydinkeskustasta = 1 minuutti lisää matka-aikaa = 1 prosentin edullisempi rivitalokoti.

”Etäisyyden, matka-ajan ja vanhojen rivitaloasuntojen hinnan keskinäinen 1 -1 - 1 -suhde on yllättävän vahva”, hämmästelee Markus Hohenthal analysoituaan rivitalokaupat vuosilta 2012 – 2014. Hohenthalin mukaan 1 - 1 - 1 -nyrkkisääntö toimii aina 70 - 80 kilometrin päähän Helsingin liikekeskustasta. Vain kalleimmat alueet pääkaupunkiseudulla (Lauttasaari, Tapiola, Kauniainen) poikkeavat täysin linjasta. Liikenneyhteydet, palvelut ja esim. meren läheisyys vaikuttavat toki alueiden hintoihin, mutta muutoin hintojen, etäisyyksien ja matkustusaikojen trendiviivat ovat lähes samansuuntaiset. Esimerkiksi Porvoossa vanhojen rivitaloasuntojen velaton keskihinta oli 44,5 prosenttia Helsingin vanhojen rivitaloasuntojen keskihintaa alempi. Matkaa Helsingistä Porvooseen on linnuntietä 47 kilometriä ja matka-aika omalla autolla noin 48 minuuttia. Hausjärvelle matkaa on 70 kilometriä, hinnat 70,4 prosenttia Helsingin hintoja alemmat ja matka-aika 72 minuuttia. ”Tämä nyrkkisääntö antaa Helsingissä työskenteleville yhden apuvälineen miettiä omia arvostuksia ja arjessa merkittäviä valintoja: asunko edullisemmin vai haluanko nopean työmatkan”, Hohenthal pohtii.

Hohenthalin analysoimassa aineistossa olivat mukana rivitalokaupat ennen vuotta 2001 valmistuneissa rivitaloyhtiöissä 90 kilometrin säteellä Helsingin keskustasta. ”Toimiiko sama kaava myös maakuntien kasvukeskuksissa ja niiden ympäristössä – siinä kiinnostava aihe seuraaviin selvityksiin”, Markus Hohenthal vinkkaa.

Asuntojen hintatietoihin alueittain voit tutustua täällä: Asuntojen hinnat - Sivulta löytyvän laskurin avulla voit hakea asuntojen hintatietoja paikkakunnan nimellä tai postinumerolla.

28.11.2017 Kiinteistömaailma

Pyydä perusteltu hinta-arvio asunnostasi!

Kutsu välittäjämme Kotikäynnille, kun haluat keskustella tarkemmin asunnon myynnistä ja arvosta. Välittäjäme antamat hinta-arviot ovat toteutuneet tilastojemme mukaan keskimäärin 98 prosenttisesti.

Kotikäynti ei sido sinua mihinkään.

Uusimmat aiheesta

Miten arvioida asunnon hinta?Nostaako putkiremontti asunnon arvoa?Onko vuodenvaihde hyvä hetki asuntokaupoille?Myyntihinta ja velaton hinta - mitä niillä tarkoitetaan?

Valitse Kiinteistömaailma

Kutsumalla välittäjämme kotiisi saat arvion asuntosi arvosta ja kuulet, miten sitä kannattaa lähteä markkinoimaan.

Kiinteistömaailman välittäjien arviot ovat toteutuneet viime vuosina 98 prosentin varmuudella.