Asuntojen hinnat – nämä kolme seikkaa vaikuttavat eniten

Asuntojen hintojen muutoksista uutisoidaan paljon, mutta harvoin sukelletaan pintaa syvemmälle. Miksi kahdella samansuuruisella asunnolla voi olla eri hinta?

Pyysimme kiinteistönvälittäjiämme kertomaan tärkeimmät asiat, jotka kokemuksen perusteella vaikuttavat asunnon hintaan. Kävimme läpi välittäjien vastauksia ja kolmen kärki on tässä:

  • sijainti
  • kunto
  • taloyhtiö

Kiinteistönvälittäjien mukaan tärkein asunnon hintaan vaikuttava tekijä on siis asunnon sijainti.  Tämän mainitsi jokainen (100%) kysytyistä välittäjistä. Seuraavaksi usein mainittiin asunnon kunto (93 % välittäjistä) sekä taloyhtiön kunto ja taloudellinen tila (48 % välittäjistä).

Muita vaikuttavia tekijöitä asunnon hintaan ovat taloyhtiön tehdyt peruskorjaukset (36 % välittäjistä) sekä asunnon ominaisuudet (30 % välittäjistä). Talon ikä (12 % välittäjistä) ja markkinatilanteesta johtuvat muut syyt (12 % välittäjistä) ovat listan häntäpäässä.


Asunnon hintaan vaikuttaa keskeisesti sijainti

Asunnon sijaintia kannattaa ajatella kahdella tasolla:

  • millä alueella asunto sijaitsee
  • missä kohtaa kyseistä aluetta asunto sijaitsee

Esimerkiksi merellisessä Espoon Westendissä sijaitseva asunto on kalliimpi kuin tien toisella puolen, sisämaan Tapiolassa oleva vastaava asunto. Toisaalta Westendissä merinäköalalla varustettu asunto on kalliimpi kuin viereinen asunto, josta ei ole merinäköalaa. Sijaintiin liittyy estetiikan lisäksi paljon muuta, kuten lähipalvelut ja liikenneyhteydet. Asuntojen hintojen vertailu puhtaasti postinumerotasolla ei siis aina kerro koko totuutta.

Mikäli harkitset asuntosi myyntiä, kysy meiltä asunnon hinta-arvio. Kannattaa tukeutua alueen asiantuntijaan, joka osaa kertoa hintatason aidosti vastaavista asunnoista.

Remonttikulujen yliarviointi luo väärän kuvan asunnon hinnasta

Toinen merkittävä seikka, joka vaikuttaa asuntojen hintoihin on asunnon kunto. Ostajat ovat keskimäärin kiinnostuneita ostamaan muuttovalmiita asuntoja, joskin pelko remontin kalleudesta saattaa houkuttaa hyväkuntoisen asunnon ostamiseen. Usein pelko on aiheetonta, sillä erään Kiinteistönvälitysbarometrimme yhteydessä tehdyn tutkimuksen perusteella ihmiset yliarvioivat usein pintaremonttien kustannukset. Heikompikuntoisen asunnon hinta sisältäen pintaremontin on siis usein kuviteltua matalampi.

Taloyhtiön kunto ja taloudellinen tila näkyy asunnon hinnassa

Asunnon ostaminen hyvin hoidetusta taloyhtiöstä on järkivalinta. Hyvin hoidettu yhtiö on sellainen, joka huolehtii kunnossapidosta sekä varautuu kiinteistön elinkaaren mukaisiin korjauksiin, kuten putkiremonttiin ja julkisivukorjauksiin.

Kiinteistön kunnossapitoa arvostetaan

Asunnon arvon säilymisen ohella kiinteistön peruskorjaukset vaikuttavat ostajan näkökulmasta kahteen asiaan: rahaan ja vaivaan. Hyvin hoidetussa yhtiössä peruskorjaukset on tehty ajallaan ja niihin on varauduttu, jolloin osakkaille ei tule yllättäviä menoeriä remonttipäätöksen synnyttyä. Ostajalle tämä näkyy järkevinä hoito- ja rahoitusvastikkeina. Toisaalta monet ostajat arvostavat huoletonta asumista eli tietoa siitä, etteivät tulevat remontit häiritse tai keskeytä asumista ihan heti.

Asunnon ominaisuudet ovat sekä makuasia että asunnon hintaan vaikuttaja tekijä

Monelle saattaa tulla yllätyksenä, että asunnon ominaisuudet eivät ole kärkisijoilla hintaa nostavana tekijänä. Syy tähän on yksinkertainen: asunnon ominaisuuksiin ihastutaan tai vihastutaan ja ne vaikuttavat enemmän ostopäätöksen tekoon kuin hintaan, jonka on valmis maksamaan asunnosta. Eri elämäntilanteissa olevat ostajat usein myös arvostavat eri asioita. Toiselle sauna on ylellisyyttä, toiselle se on kylpyhuoneen tilarohmu. Yksittäisistä ominaisuuksista kuitenkin hissi on asia, jota suurin osa ostajista arvostaa elämäntilanteestaan riippumatta.


Millainen sinun unelmakotisi on ja missä se sijaitsee? Hae myytäviä asuntoja tai tee maksuton Kotihaku, niin etsimme unelmakodin puolestasi!

 

 

17.03.2021 Kiinteistömaailma

Pyydä perusteltu hinta-arvio asunnostasi!

Kutsu välittäjämme Kotikäynnille, kun haluat keskustella tarkemmin asunnon myynnistä ja arvosta. Välittäjäme antamat hinta-arviot ovat toteutuneet tilastojemme mukaan keskimäärin 98 prosenttisesti.

Kotikäynti ei sido sinua mihinkään eikä aiheuta sinulle mitään kuluja.

Valitse Kiinteistömaailma

Kutsumalla välittäjämme kotiisi saat arvion asuntosi arvosta ja kuulet, miten sitä kannattaa lähteä markkinoimaan.

Kiinteistömaailman välittäjien arviot ovat toteutuneet viime vuosina 98 prosentin varmuudella.